George Roger Waters (n. 6 septembrie 1943, Great Bookham, Surrey) este un muzician rock englez. Este cel mai cunoscut ca fiind basistul dar şi unul dintre principalii compozitori ai trupei engleze Pink Floyd în perioada 1964 – 1985.

După despărţirea de Pink Floyd din 1985, Waters a început o carieră solo de succes lansând trei albume de studio şi înregistrând o coloană sonoră pentru un film, concertul său The Wall Concert in Berlin din 1990 fiind unul dintre cele mai impresionante susţinute vreodată. În 2005 a lansat opera Ça Ira şi s-a alăturat grupului Pink Floyd în cadrul concertelor Live 8 din Londra. A fost pentru prima oară când toţi cei patru membrii din formula clasică a formaţiei au fost împreună pe scenă după o pauză de 24 de ani.

Roger Waters este cunoscut in special pentru rolul important jucat in istoria formatiei Pink Floyd, ca si basist, vocalist si compozitor principal .

Nascut in 1943, Roger Waters nu a apucat sa isi cunoasca tatal, acesta murind in timpul celui de-al doilea razboi mondial in 1944, la numai 5 luni de la nasterea celui ce avea sa ajunga un nume apreciat in intreaga lume. Despre acest trist eveniment Roger Waters va compune foarte multe dintre cantecele sale de succes , cele mai bune exemple in acest sens fiind chiar celebrul album “The Wall” sau continuarea acestuia – “The Final Cut “

In 1965 ,Waters a infiintat , impreuna cu Syd Barrett , grupul Pink Floyd.Celor doi li s-au alaturat Richard Wright si Nick Mason.

In aceasta formula Pink Floyd a realizat albumul The Piper At The Gates Of Dawn, care s-a bucurat de success.In perioada respectiva Syd Barrett era compozitorul principal, chitaristul si vocalistul trupei. Din pacate, deteriorarea starii psihice a lui Barrett a facut ca acesta sa fie abandonat de catre restul colegilor, in locul sau fiind adus David Gilmour.

De interes:  Vicelider de grup parlamentar – Banat FM

Acesta a fost momentul in care Roger Waters a preluat rolul principal in garnitura echipei Pink Floyd.

In paralel, in 1970 Roger Waters a colaborat cu compozitorul Ron Geesin, alaturi de care scrie soundtrackul “Music From The Body”

Textele celor mai cunoscute albume ale grupului( “The Dark Side Of The Moon” , “Wish you were here”, “Animals”,”The Wall”,”The Final Cut”) sunt scrise in totalitate de Roger Waters.
Daca in cazul primelor doua muzica este scrisa de tridentul Waters-Gilmour-Wright, “Animals “ ,”The Wall” si “The Final Cut “ sunt in intregime operele lui Roger Waters.

In urma unor conflicte cu ceilalti colegi,Waters s-a despartit de Pink Floyd in 1983,intalnindu-se in urmatorii ani cu Gilmour si Mason doar in cadrul proceselor pentru paternitatea numelui Pink Floyd.

Chiar daca Waters considera ca faptul ca este fondatorul grupului si a scris majoritatea hiturilor Pink Floyd il indreptateste sa detina numele Pink Floyd, Gilmour si Mason sunt cei care castiga in instanta dreptul de a canta sub aceasta titulatura

Waters le-a retinut insa dreptul de a mai interpreta piese de pe albumele Animals, The Wall si The Final Cut in timp ce materialul de pe The Dark Side Of The Moon si Wish You Were Here poate aparea in concertele ambelor tabere.

Waters a scos pe piata in 1984 primul sau album solo, ”The Pros And Cons Of Hitch Hiking” .Din spusele fostilor sai colegi de la Pink Floyd, Roger le prezentase un demo cu aceste piese chiar in perioada in care compusese si The Wall , numai ca Gilmour si Mason au sustinut ca albumul are o tenta “prea personala”.

De interes:  La mulți ani, Meat Loaf! – Banat FM

Pe acest album a aparut in calitate de chitarist, Eric Clapton.In privinta discului au aparut multe opinii.Daca miscarile feministe l-au acuzat pe Waters de misoginism, Mike DeGagne (de la ALL Music ) l-a laudat pe autor pentru atmosfera fantastica si pentru simbolismul fin prezent pe intreaga durata a albumului de conceptie.

In 1986 a aparut filmul “When The Wind Blows”(cu o poveste dupa cartea cu acelasi nume scrisa de Raymond Briggs ) la coloana sonora contribuind si Roger Waters

In 1987 Roger Waters a realizat inca un album de conceptie intitulat “Radio K.A.O.S.” Povestea se refera la un tanar , pe numele sau Billy, care poate auzi undele radio in capul sau.
Albumul nu se bucura de acelasi succes ca si “The Pros And Cons Of Hitch Hiking”, Waters insusi regretand cativa ani mai tarziu faptul ca “Radio K.A.O.S.” nu a aparut in forma lui initiala, de dublu album.Artistul sustine ca , prin acea decizie gresita pe care a luat-o , albumul si a pierdut mult din concept.

Dupa caderea zidului din Berlin in 1989,Waters a pus in scena la data de 21 iulie 1990 spectacolul “THE WALL LIVE IN BERLIN “ pentru a sarbatori , alaturi de celebrii sai invitati (Bryan Adams, Cyndi Lauper, Van Morrison, Sinéad O’Connor, The Scorpions, Marianne Faithfull, Joni Mitchell ,Paul Carrack ,The Band ,Ute Lemper) sfarsitul separarii dintre Germania de Est si Germania de Vest. A fost unul dintre cele mai mari concerte sustinute vreodata,fiind vizionat in direct de catre cei 300 de mii de spectatori si de inca 5 milioane de telespectatori.

De interes:  Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă în România

In 1992 , Roger Waters a lansat albumul “Amused To Death” care a devenit cel mai apreciat album solo al sau, fiind comparat de critici cu “The Dark Side Of The Moon”, “The Wall” sau “Final Cut” . Tema prezentata se refera la rolul de manipulare pe care il are televiziunea in viata noastra.

In 1999 Waters a plecat in turneul “In The Flesh Live”, cantand atat piese din creatia post-pink floyd cat si din perioada in care era liderul celebrului grup.Turneul a avut un succes urias astfel incat a durat aproape 3 ani.Unul dintre concerte a fost imprimat pe Cd/Dvd .

In 2004 Roger Waters a lansat pe internet doua piese noi (“To Kill The Child “ , si “Leaving Beirut”),ambele fiind inspirate de invazia din Iraq din 2003.Versurile contin atacuri puternice la adresa lui George W. Bush si Tony Blair

In iulie 2005 , grupul Pink Floyd s-a reunit in formula clasica pentru prima oara dupa 22 de ani , insa doar pentru un recital de 4 piese in cadrul spectacolului Live 8

Tot in 2005, dar in septembrie, Roger Waters a lansat opera la care lucra de 16 ani : “Ca Ira”. In rolurile principale : Bryn Terfel-bariton, Ying Huang-soprana si Paul Groves-tenor.Opera a ajuns pe locul 1 in topul american pentru muzica clasica.

Sursa: bestmusic.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.