Dosarul a fost deschis la sesizarea reprezentanţilor Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România. Potrivit unui comunicat transmis corespondentului MEDIAFAX de Parchetul Militar, osemintele au fost descoperite în timpul unor cercetări arheologice în apropierea unei gropi comune din comuna Popricani, iar când a fost delimitată zona au fost descoperite şi o grenadă şi un proiectil în stare de funcţiune.

În acest caz a fost înregistrat un dosar penal pe rolul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi.

Ancheta a pornit de la o sesizare a reprezentanţilor Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România.

„Pe rolul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, la sesizarea reprezentanţilor Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect descoperirea, la data de 29 iunie 2019, în satul Vulturi, comuna Popricani, judeţul Iaşi, a mai multor oseminte umane, extrase din sol pe parcursul unei activităţi de cercetare arheologică, în proximitatea zonei în care, în anul 2010 a fost descoperită o groapă comună”, se arată în comunicatul magistraţilor.

De interes:  1.104 cazuri noi de COVID-19 la doar 7.500 de teste

La sfârşitul lunii iunie, perimetrul a fost delimitat şi au fost descoperite mai multe elemente de muniţie.

„La data de 30 iunie 2019, procurorii militari au dispus delimitarea perimetrului de protecţie a zonei şi de asanare a zonei de elementele de muniţie, fiind descoperite o grenadă şi un proiectil de mortier de 82 mm, în stare de funcţionare”, se mai arată în comunicat.

Cercetările în acest caz continuă, iar zona este asigurată în permanenţă de către jandarmi.

În urma unor cercetări, în 2010, tot în satul Vulturi, comuna Popricani a fost găsită o groapă comună, unde erau 36 de cadavre, dintre care 12 copii, nouă femei şi 15 bărbaţi. Potrivit anchetei care a durat câţiva ani, s-a stabilit că toţi cei care fuseseră executaţi în pădurea de Vulturi erau evrei şi fuseseră ucişi în vara anului 1941, de către Detaşamentul 6 Vânători.

Foto: Pixabay

Articolul Anchetă a Parchetului Militar Iaşi după descoperirea de oseminte lângă groapa comună de la Popricani apare prima dată în Ziarul Nationalul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.