Hrănirea bebeluşului cu lapte praf poate ţine de alegerea părinţilor sau de cauze naturale, mama fiind în imposibilitatea de a alăpta, din diferite motive. Însă, este important ca aceştia să se documenteze înainte de a alege această metodă de hrănire despre ce conţine formula unui lapte praf, precum şi modul în care trebuie ales laptele praf potrivit pentru bebeluşul lor.

Aceste informaţii sunt cu atât mai importante în cazul în care bebeluşul trece de la laptele matern la laptele praf, existând posibilitatea ca acesta să nu îl accepte. Prin urmare, mama trebuie să găsească o formulă care este cea mai apropiată de cea a laptelui matern, iar acest lucru este destul de greu de realizat. 

Cum poate fi aleasă formula de lapte potrivită bebeluşului? 

Atunci când se începe hrănirea cu lapte praf, părinţii trebuie să ţină cont de două mari şi importante aspecte: vârsta bebeluşului şi compoziţia laptelui.

Laptele praf este atent dozat din punct de vedere al conţinutului nutriţional, producătorii realizând formule de lapte diferite, în funcţie de vârsta bebeluşului şi de nevoile nutriţionale ale acestuia la momentul respectiv.

Prin urmare, acestea sunt împărţite pe categorii de vârstă fiind, în principiu, cam aceleaşi la fiecare producător de lapte praf. Astfel că există o formulă de început, destinată bebeluşilor nou-născuţi. Ulterior, părinţii trebuie să treacă la formula destinată bebeluşilor de peste 6 luni (sau 4 luni la unii producători), care este mai săţioasa şi care conţine mai multe substanţe nutritive.

Începând de la vârsta de 12 luni (10 luni la unii producători) este recomandat să se treacă la o altă formulă special concepută pentru nevoile bebeluşilor în această perioadă. Aceasta mai este numită şi formula de creştere şi poate fi oferită copiilor, în completarea unei alimentaţii diversificate, până la vârsta de 2-3 ani.   

Ce conţine formula de lapte praf? 

Toate formulele de lapte praf conţin vitamine şi minerale, cum sunt fierul, calciul sau magneziul, însă cantităţile pot diferi de la un producător la altul. În plus, acestea sunt obţinute în mod artificial. Cu toate acestea, laptele praf aduce beneficii organismului micilor oameni. 

Însă, pe lângă aceste substanţe benefice, laptele praf mai conţine şi alte substanţe mai puţin sănătoase, inclusiv E-uri de care toţi părinţii se feresc atunci când aleg alimente pentru copiii lor. O astfel de substanţă este şi maltodextrina, care este obţinută din amidon de cereale sau cartofi şi care este destinată, în general, culturiştilor pentru menţinerea nivelului ridicat al glucozei în sânge. Totodată, aceasta este cunoscută în industria alimentară ca fiind un aditiv cu indice glicemic mai mare de două ori decât zahărul. 

De asemenea, laptele praf este realizat din lapte de vacă, dar acest lucru nu este specificat în lista de ingrediente, unde este notată doar prezenta lactozei sau zerului. Astfel, din cauza conţinutului de proteină animală, flora stomacului bebeluşului poate fi afectată. În plus, capacitatea acestuia este forţată de o cantitate mare de lapte praf, având repercusiuni, în viitor, asupra stilului de viaţă – poate conduce la obezitate.

De interes:  Pesedistul Zaberca îl desfiinţează pe viceprimarul Moiseş: „Eu l-am făcut politician!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.