Află cum poți scăpa de amendă și puncte de penalizare dacă ești implicat într-un accident rutier

Șoferii care sunt implicați în accidente ușoare, rezultate doar daune materiale, au posibilitatea de a se înțelege amiabil prin completarea unui formular special atașat tututor polițelor RCA, indiferent de compania de asigurări emitentă.

Dacă cei doi șoferi se pun de acord asupra vinovăției, cel vinovat va scăpa și de amenda contravențională și punctele de penalizare aferente. Singura sancţiune va fi din partea asigurătorului prin majorarea primei de asigurare pentru anul următor.

Păgubitului i se suportă integral cheltuielile cu reparațiile necesare în urma accidentului de către compania de asigurări a celui vinovat.

Ordonanţa de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cunoscută publicului larg drept Codul rutier, stabileşte obligaţiile legale ale fiecărei persoane în cazul producerii unui accident auto.

Astfel, accidentul de circulaţie este evenimentul care întruneşte cumulativ următoarele condiţii:

  • s-a produs pe un drum deschis circulaţiei publice ori şi-a avut originea într-un asemenea loc
  • a avut ca urmare decesul, rănirea uneia sau a mai multor persoane ori avarierea a cel puţin unui vehicul sau alte pagube materiale
  • în eveniment a fost implicat cel puţin un vehicul în mişcare
De interes:  Anvelope de vară pentru mașina ta

Conducătorii implicaţi într-un accident de circulaţie în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale pot rezolva situația fără intervenția poliției dacă completează și semnează formularul de constatare amiabilă.

Păgubitul trebuie să notifice compania de asigurări la care șoferul vinovat are încheiată polița RCA și va depune toate documentele cerute de aceasta. Asigurătorul va deschide dosarul de daună, va constata avariile, va elibera devizul de reparație și va plăti cuantumul reparații către service-ul care le-a efectuat.

Deși în teorie lucrurile par destul de simple, în realitate este un proces destul de complex care cu siguranță va fi consumator de timp și energi. Dacă vrei să eviți aceste lucruri și mașina să îți fie reparată în cel mai scurt timp posibil, poți alege să apelezi la firme care ofera servicii de asistență constatare daune auto.

Pentru că lucrează cu toate companiile de asigurări din piață, acești specialiști știu toate cerințele acestora, te pot ajuta cu lista de acte de care ai nevoie, dar te și pot reprezenta în relația cu compania de asigurări și se pot ocupa și de găsirea service-ului unde să îți fie efectuată reparația.

De interes:  Ce este un pop up textil si unde poate fi folosit?

Iată minimul de acte care îți va fi necesar pentru deschiderea dosarului de daună, conform Autorității de Supraveghere Finaciară, dar care poate diferi de la o companie de asigurări la alta:

  • în cazul accidentelor survenite pe teritoriul României în care au fost implicate două vehicule și din care au rezultat numai pagube materiale – Formularul de „Constatare amiabilă de accident” completat corespunzător sau procesul-verbal de constatare a contravenţiei și autorizația de reparație (eliberate de poliţie), în original
  • asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto – RCA a vehiculului condus de șoferul vinovat de producerea accidentului, în copie
  • permisul de conducere al conducătorului vehiculului pentru care se deschide dosarul de daună, în original și în copie
  • certificatul de înmatriculare al vehiculului pentru care se deschide dosarul de daună, în original și în copie
  • cartea de identitate a vehiculului pentru care se deschide dosarul de daună, în original și în copie, dacă este solicitată

Așadar, dacă vrei să rezolvi situația cât mai rapid posibil, ar trebui să iei în calcul să apelezi la o firmă specializată în asistență constatare daune auto. Numai pentru simplul fapt că va implica un proces birocratic care va necesita destul de multe acte și apoi drumuri la compania de asigurări și la service, ar trebui să iei în calcul această opțiune care te va scuti de timp, energie și nervi.

De interes:  Atenție, șoferi! Se anunță noi restricții de circulație în Timișoara!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.