Accesul presei și al cetățenilor Buzăului interzis prin Regulament la CLM Buzău

Hotărârea adoptată prin vot, miercuri, 29 iunie, prin care sub denumirea elaborată de Regulament de organizare și funcționare al Consiliului Local Municipal Buzău, a fost redactat un text dezgustător, în totală contradicție cu legea, dar și cu normele de drept, pune municipiul Buzău în situația inedită de a fi prima localitate din țară unde populația nu are voie să asiste la luarea decizilor din Consiliul Local Municipal.

Sub aparența unui proiect de hotărâre care invocă legi interpretate într-o manieră absolut halucinantă, purtând semnătura, ca inițiator, a primarului Constantin Toma, și, ca garant al legalității, a secretarului Eduard Pistol, documentul stabilește că:

c. Cetăţenii care au domiciliul în municipiul Buzău pot participa la şedinţele consiliului local doar dacă au un interes legitim legat de un proiect de cu caracter individual şi dacă au aprobarea preşedintelui de şedinţă; neaprobarea nu se motivează

d. Participarea la şedinţă de derulează doar în intervalul de timp în care se dezbate proiectul respectiv

De interes:  Rata de infectare cu SARS-CoV-2 coboară sub pragul de 1 la mie în Timiș

e. Cetăţenii cu domiciliul în municipiul Buzău care doresc să asiste la şedinţele consiliului local vor comunica această intenţie secretarului general, înainte de începere şedinţei cu minim 24 de ore înainte, prin cerere scrisă depusă la Ghişeul Unic al Primăriei. Accesul în sala de şedinţe se va face în limita locurilor disponibile, în ordinea cererilor depuse, maxim 5 persoane, cu condiţia probării cererilor în condiţiile alineat (C)

f. Şedinţele de consiliu local se filmează şi se transmit live pe pagina de Facebook a Primăriei Buzău şi pe contul de Youtube, de către operatorul căruia i s-a atribuit, potrivit legii acest serviciu;

g. Presa poate utiliza imaginile realizate potrivit alineatului precedent fără a mai fi necesară prezenţa sa efectivă la şedinţă.

În ciuda criticilor și propunerilor de amendare venite de la opoziție, hotărârea a fost votată de consilierii PSD, unii dintrei fiind foști ziariști în presa locală buzoiană, dar, care, la ședință, au apărat prevederile ce încalcă un drept garantat prin Constituție, cel al cetățeanului de a avea acces la orice informație.

De interes:  Anchetă uriașă în Grecia. Autoritățile au stabilit că cele mai multe incendii au fost provocate de mâna omului

Actul adoptat va fi atacat la instanță, după cum a anunțat consilierul USR, Irinel Cârstea, cel mai vocal contestatar al proiectului, în ședința de plen de miercuri, 29 iunie 2022. 

Sursa: Realitatea de Buzau

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.