Mulți oameni confundă designul de interior cu decorarea interioară. În timp ce primul se referă la proiectarea unui întreg spațiu de la zero, acesta din urmă se referă la decorarea unui spațiului existent punand accentul pe partea estetica, lasand la o parte elementele tehnice ale spatiului. În general, designerii de interior merg după regula care afirmă că există 7 elemente și 7 principii ale designului interior.
1. Spatiul
Spatiul este unul dintre cele mai importante elemente de design interior. Spațiul acționează ca o fundație pe care se construiește întregul plan de design interior. Prin urmare, este esențial ca designerul să cunoască spațiul disponibil, dimensiunile și utilitățile sale.
2. Liniile
Liniile dau naștere unor forme și sunt responsabile pentru stabilirea unui sentiment de armonie, contrast și unitate într-un spațiu de locuit. Ele definesc forme și acționează ca un ghid vizual al unui spațiu interior. Pe o suprafata linile sunt clasificate în trei tipuri – orizontale, verticale și oblice, care contopite cu alte linii din planuri diferite pot crea spatii statice sau dinamice. Un designer de interior trebuie să știe cum să utilizeze aceste linii pentru a defini formele, un alt element important de design interior.
3. Formele
Formele înseamnă un contur al oricărui obiect tridimensional din spațiu. In plus, formele pot fi create prin combinarea a două sau mai multe obiecte tridimensionale și pot fi accentuate cu ajutorul altor elemente precum textura materialului din compozitie, modelele și culorile. O formă bine definită stabilește armonie și adaugă un echilibru spațiului.
4. Lumină
Lumina este unul dintre cele mai evidente elemente de design interior. Fie naturală sau realizată de om, fără lumină, celelalte elemente, și anume culoarea, textura și modelul, nu au nicio semnificație. Lumina stabilește starea de spirit și atmosfera într-un spațiu și evidențiază fiecare element, inclusiv spațiul, linia și formele.
5. Culorile
Culorile stabilesc o legătură estetică între elemente și stabilesc starea de spirit. Culorile trebuie alese pe baza psihologiei și a mentalității utilizatorului spatiului.
6. Textură
Textura se referă în principal la materialul suprafețelor și determină modul în care arată și se simte o suprafață tipică. Textura adaugă adâncimea si finetea spațiul respectiv si contureaza perceptia ochiului uman asupra spatiul. Deși trebuie să existe o textura dominantă pentru a defini o stare de spirit, trebuie să fie inclusă și o textura contrastantă pentru a evita monotonia.
7. Modelele
Modelele adaugă interesul și viața pentru designul interior și lucrează împreună cu culorile. Modelele spun o poveste proprie și adaugă elementele de continuitate și o tranziție lină într-un spațiu. Modelele pot fi de orice formă și cuprind, în cea mai mare parte, modele atractive și repetitive.