O ventilatie rezidentiala eficienta are un rol foarte important, deoarece prin intermediul ei se poate obtine in interiorul locuintei un mediu sanatos, prielnic unei vieti confortabile. Aceste deziderate sunt atinse prin eliminarea catre exterior a aerului viciat si prin inlocuirea cu aerul curat de afara. In acelasi timp, o ventilatie corecta elimina umezeala in exces din incaperi, ceea ce duce la eliminarea riscului de aparitie a igrasiei si a dezvoltarii unor mucegaiuri care ar putea dauna sanatatii sistemului respirator. 

 

Majoritatea caselor din Romania se bazeaza inca pe sistemul natural de ventilatie, adica pe crearea unui curent de aer prin deschiderea ferestrelor si a usilor in anumite momente ale zilei. Aceasta modalitate nu este doar ineficienta, ci, de cele mai multe ori, nu reuseste sa aeriseasca complet diversele incaperi ale locuintei. O solutie mai buna este data de utilizarea unui sistem de ventilatie mecanizata, ce ofera rezultate optime. Cei interesati in instalarea unui astfel de sistem pot intra pe site-ul Lindab.ro, unde sunt disponibile toate produsele necesare in acest sens. 

Iata care sunt cele 3 metode de crestere a eficientei ventilatiei rezidentiale!

  1. Sistemul de ventilatie mecanizat realizeaza o aerisire completa si corespunzatoare a tuturor incaperilor locuintei. Un astfel de sistem este util, in special, in aerisirea acelor incaperi in care gradul de umiditate este crescut, cum se intampla in cazul bailor si bucatariilor. Desi ventilatia mecanizata este folosita pentru cladirile de mari dimensiuni, exista solutii tehnice care pot fi utilizate cu succes si pentru locuintele rezidentiale. In acest caz, pot fi instalate tubulaturi pentru ventilatie de dimensiuni reduse, care nu rapesc din spatiul util al incaperilor. Impreuna cu alte componente, precum grilele de aerisire, de evacuare a aerului catre exterior si de preluare a aerului curat de afara, formeaza un sistem care reuseste sa aeriseasca in mod corespunzator intregul volum de aer al locuintei;
  2. O problema des intalnita in ceea ce priveste ventilatia rezidentiala este reprezentata de pierderile de energie termica din sezonul rece. Odata cu aerul eliminat catre exterior se pierde si energia termica ce a fost folosita pentru aducerea acestuia la o temperatura confortabila. In acelasi timp, aerul din exterior, care este mult mai rece, scade temperatura din locuinta, ceea ce face necesar un consum crescut de energie pentru atingerea unei temperaturi confortabile. O solutie care rezolva aceasta problema este reprezentata de recuperatorul de caldura, ce se monteaza la sistemul de ventilatie. Practic, aerul cald din interior il incalzeste pe cel rece de afara, ceea ce face ca pierderile de energie sa fie minime. Studiile au aratat ca un astfel de dispozitiv poate sa duca la scaderi insemnate ale facturilor la incalzire;
  3. Sistemele de ventilatie pot beneficia de o crestere a eficientei prin ajutorul oferit de termostatele inteligente. Aceste dispozitive pot fi reglate in asa fel incat sa asigure functionarea sistemului de ventilatie doar in momentul in care este necesar. In acest fel, consumul de energie este minim, dar fara a fi afectate calitatea si eficienta ventilatiei. 

In concluzie, persoanele interesate in obtinerea unui spatiu interior confortabil si sanatos si care vor sa tina cheltuielile sub control ar trebui sa monteze un sistem de ventilatie dotat cu recuperator de caldura pentru a beneficia de avantajele clare ale tehnologiei. 

Sursa foto: ro.pinterest.com

De interes:  Scandal între Felix Borcean și AQUACARAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.