Orientul nu este doar leaganul unor culturi stravechi, cu traditii bogate, ci si locul in care au aparut multe dintre ingredientele, metodele de preparare si retetele pe care le pretuim si in prezent. Bucataria orientala este diversa, dar ceea ce o caracterizeaza este intensitatea gustului si armonia ingredientelor. Din Orientul indepartat pana in cel apropiat exista retete unice, care uimesc prin simplitate sau creativitate. Pentru ca multe dintre mancaruri sunt delicioase, retetele au depasit granitele si se prepara astazi in intreaga lume. Pe unele le poti savura si la restaurant, dar merita sa le gatesti si la tine acasa.
1. Pui in stil marocan
Reteta de pui in stil marocan este o adaptare a unui fel de mancare gatit des in Maroc. Se folosesc pulpe sau piept de pui, care se aromatizeaza intr-un sos de bulion cu masline, sofran, coriandru, lamai si patrunjel. Rezultatul este un fel de mancare fraged si gustos, dar si consistent.
2. Shakshuka
Shakshuka isi are originea in nordul Africii, dar este popular in intreg Orientul Mijlociu si in tarile in care exista comunitati arabe si africane. Este un preparat si pe placul vegetarienilor, pentru ca ingredientul principal este oul. Condimentat si bine aromatizat cu usturoi, pasta de tomate, chimen si patrunjel, se serveste la orice ora, ideal alaturi de o felie de paine prajita.
3. Pui Kung Pao
Chinezii adora puiul, iar reteta Kung Pao este populara astazi in toata lumea. Puiul se gateste cu alune, legume si ardei iute, intr-un sos apetisant.
4. Fattoush
Fattoush este o salata care amesteca texturile si aromele diverselor legume cu paine necrescuta. Se folosesc ridichi, ceapa verde, laptuca, castraveti si crutoane de pita. Salata devine si mai buna daca adaugi vinegreta din lamaie si ulei de masline.
5. Humus
Humusul este un clasic al bucatariei orientale, care dovedeste ca nautul este un produs de exceptie al naturii. Cremos si aromat, humusul se face usor, cu usturoi, suc de lamaie si ulei de masline.
6. Pui Chow Mein
Chow Mein este o reteta chinezeasca cu pui fraged. Dupa ce este lasat la marinat, puiul se gateste cu taitei si felii de legume in tigaie, apoi acoperit cu un dressing aromat.
7. Salata de naut in stil oriental
Chiar daca o vegetala este baza retetei, aceasta salata poate fi o masa in sine. Densa, dar saraca in calorii si bogata in nutrienti, salata de naut in stil oriental se gateste in cel mult 10 minute, Boabele de naut se prajesc putin in ulei de masline si amesteca apoi cu condimente, rosii, castraveti si ierburi aromatice. Pentru un plus de consistenta, se adauga la final iaurt grecesc.
8. Soboro Don
In limba japoneza, “soboro” inseamna carne faramitata, iar don este un tip de orez. Combina carnea de pui fiarta cu orezul gatit la abur, adauga jumari de oua si legume si obtii un fel de mancare consistent si gustos.
9. Salata turceasca de ceapa cu sumac
Bucataria turceasca a imprumutat multe de la vecinii orientali, iar aceasta salata foloseste sumacul, un condiment cultivat din China pana in zona Mediteranei. Practic, aceasta reteta este o salata de ceapa cruda, la care se adauga felii de ardei gras, sare, sumac, suc de rodii, ulei de masline, patrunjel si suc de lamaie. Se seveste de obicei ca garnitura, dar, daca pui crutoane de pita in ea, devine un fel de mancare.
10. Pui Teriyaki
Puiul crocant, invelit in glazura lipicioasa, este un deliciu care se serveste cu legume. Nu este chiar simplu sa faci sos Teriyaki, dar efortul merita. Ai nevoie de ingrediente de calitate si un pui fraged.
Cele 10 retete in stil oriental pe care ti le-am prezentat sunt delicioase. Le poti prepara si tu, daca ai toate ingredientele necesare.