Zelenski: Ucraina “nu va accepta niciun rezultat” în afară de “victorie”

Preşedintele Volodimir Zelenski afirmă că Ucraina nu va accepta nimic mai puţin decât victoria în conflictul cu Rusia, iar dacă ”va fi pusă la colţ”, armata va răspunde cu toată puterea.

 ”Chestiunea integrităţii teritoriale nu intră în discuţie”, răspunde preşedintele, întrebat ce este dispus să accepte pentru un acord de pace. Zelenski a afirmat că sancţiunile impuse Rusiei funcţionează, dar trebuie consolidate. El a refuzat să spună clar dacă a ordonat sau nu atacarea unui depozit de petrol din Rusia.

Zelenski a acordat un interviu pentru Fox News în care a afirmat că ”o victorie a adevărului înseamnă o victorie pentru Ucraina şi ucraineni”.  

„Întrebarea este când se va termina. Aceasta este o întrebare profundă. Este o întrebare dureroasă. În afară de victorie, poporul ucrainean nu va accepta niciun rezultat”, a declarat Zelenski.  

 Întrebat ce este „dispus să accepte” pentru a asigura un acord de pace şi dacă există posibilitatea de a ceda din teritoriul ucrainean Rusiei, Zelenski a afirmat: ”Noi nu facem schimb cu teritoriul nostru (…) Chestiunea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii nu intră în discuţie”. 

De interes:  Mircea Rednic a suferit un infarct. Antrenorul, operat de urgență

Întrebat ce vrea să câştige Putin în acest conflict, Zelenski a spus că Putin vrea tot ce îi va da Occidentul şi că „apetitul creşte de obicei”. 

 „Cu cât le dai mai mult, cu atât mai mult le creşte apetitul”, a răspuns Zelenski, adăugând că Putin îşi va continua agresiunea în Europa dincolo de Ucraina şi va obţine ceea ce vrea „dacă nu va fi oprit” acum. 

Zelenski a mai afirmat: ”Toată lumea trebuie să ştie că, dacă vom fi puşi la colţ, armata ucraineană va răspunde cu toată puterea”. 

Zelenski a reiterat convingerea că Ucraina ar fi o completare benefică pentru NATO. 

 „Este greu pentru noi să vorbim despre NATO, deoarece NATO nu vrea să ne admită. Cred că este o greşeală, deoarece dacă aderăm la NATO, facem NATO mult mai puternic.  Noi nu suntem un stat slab. Nu ne propunem să ne facem mai puternici în detrimentul NATO… Suntem o completare, suntem locomotiva. Cred că suntem una dintre componentele importante ale continentului european”, a mai declarat preşedintele ucrainean.   

Întrebat, de asemenea, despre acuzaţiile oficialilor ruşi potrivit cărora Ucraina a atacat un depozit de petrol din interiorul Rusiei folosind elicoptere, Zelenski a declarat: „Îmi pare rău, nu discut niciunul dintre ordinele mele în calitate de comandant-şef (…) Ceea ce contează pentru noi este ca dumneavoastră şi întreaga lume să ştiţi că suntem o ţară în război. Am fost atacaţi. Asta este ceea ce contează. Aceasta este cea mai mare tragedie (…) Ne-au ocupat teritoriul. Ne-au atacat. Acest război durează de 8 ani, aşa că orice s-ar întâmpla într-o anumită situaţie este greu pentru mine să comentez”. 

Întrebat dacă crede că preşedintele Biden „vrea” ca Ucraina să câştige sau dacă administraţia sa nutreşte „teama” de ceea ce va fi reacţia lui Putin dacă va pierde, Zelenski a afirmat: „Am încredere că preşedintele Biden, ca orice cetăţean american adevărat, crede şi vrea ca adevărul să câştige (…) Iar adevărul este de partea Ucrainei.  Cred că vrea ca valorile care fac ca naţiunile noastre să fie mai apropiate să câştige.” 

De interes:  VIDEO Klaus Iohannis a ajuns la ședința de Guvern: ”Sunt necesare MĂSURI ferme. Școlile să treacă TOATE în online, angajații la telemuncă”

 ”Daţi-ne doar rachete, daţi-ne avioane, nu ne puteţi da F-18 sau F-19 sau orice aveţi, daţi-ne avioane sovietice vechi (…) Daţi-mi ceva cu care să îmi apăr ţara”, a mai afirmat preşedintele ucrainean.  

Volodimir Zelenski, a vorbit şi despre sancţiunile impuse Rusiei, potrivit CNN. 

„Sancţiunile funcţionează cu siguranţă, iar Rusia se teme cu siguranţă de sancţiuni. Îi scoate din confort. Le prăbuşeşte economia. Dar există o întrebare legată de modul în care funcţionează sancţiunile. Noi arătăm şi spunem Statelor Unite şi liderilor europeni, toată lumea trebuie să lucreze împreună rapid”, a declarat Zelenski. 

„Ele trebuie să aibă un impact asupra oligarhilor, asupra preşedintelui Rusiei, asupra tuturor partidelor şi asupra ţării în general. Statele Unite ar trebui să continue să lucreze în acest sens dacă doresc să aibă negocieri de succes”, a mai afirmat preşedintele. 

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.