Mediul, asa cum se intelege din definitia cuvantului, este habitatul fiintelor vii si o sursa de satisfactie a nevoilor umane. Este pacat ca acest dar divin din lumea moderna se intalneste cu o atitudine oarecum ostila. Rata de distrugere a mediului la nivel global este pur si simplu socanta si obliga statele, organizatiile nationale si internationale sa acorde o atentie speciala problemelor privind protectia mediului.

Mediul este un concept generalizat care caracterizeaza conditiile in care se desfasoara viata in sine. Acesta este un amestec de factori fizici externi si fiinte vii ce interactioneaza intre ele si afecteaza cresterea si comportamentul tuturor acestor fiinte vii. Cu alte cuvinte, mediul poate fi numit un complex de factori naturali ai planetei noastre, cum ar fi aerul, apa, atmosfera, solul, fauna si flora.

Totusi, nu conteaza atat de mult modul de definire a mediului, cat trebuie sa tinem cont de faptul ca viata umana este atat de puternic dependenta de mediu, incat continuarea acesteia fara el este in general de neimaginat, deoarece indepartarea mediului va duce la disparitia omenirii insasi. Mediul poate supravietui fara oameni, dar oamenii nu pot trai fara mediu.

De interes:  Târgul de primăvară de la Coronini a scos oamenii din case chiar și pe ploaie [FOTO]

Prin urmare, specialistii in mediu considera ca omul este principalul factor in distrugerea si poluarea mediului inconjurator. De aceea, orice activitate umana ce poate aduce prejudicii mediului trebuie autorizata, astfel incat majoritatea societatilor comerciale din tara noastra au obligatia sa depuna declaratii la fondul de mediu la AFM (Administratia Fondului pentru Mediu).

Problemele care decurg din utilizarea abuziva a mediului sunt incalzirea globala, degradarea stratului de ozon din atmosfera, defrisari majore, desertificare, salinizarea solurilor fertile, acidificarea apei din panza freatica, pierderea resurselor de apa dulce, eroziunea solului, utilizarea sporita a pesticidelor si, cel mai important, cresterea poluarii mediului inconjurator.

Vezi mai multe despre: Avantajele depunerii declaratiilor AFM online

Aceste fapte sunt confirmate intr-un raport recent al ONU, intitulat “Ecosisteme, bunastarea umana si crearea biodiversitatii”. Daunele umane din ultimii cincizeci de ani asupra diversitatii resurselor biologice ale lumii au fost mai mari decat in orice alt moment al istoriei. Daca aceasta tendinta nu se opreste, umanitatea va pune in pericol interesele de baza ale lumii, se precizeaza in acest raport.

Fara indoiala, poluarea mediului este una dintre principalele probleme ale omului modern. Aceasta problema este foarte relevanta, deoarece au aparut deja simptomele pericolelor care ameninta generatiile actuale si viitoare din cauza poluarii pe scara larga a mediului inconjurator. Este de la sine inteles ca o persoana fara un mediu sanatos si sigur nu isi va putea continua viata normala. De aceea, in ultimii ani, protectia mediului ca o nevoie urgenta de supravietuire a omenirii si a tuturor celorlalte fiinte vii, a devenit centrul atentiei comunitatii mondiale, iar dreptul omului la un mediu sigur si sanatos este protejat in cercurile stiintifice ca drept uman, recunoscut universal.

Din fericire, dreptul de a avea un mediu sanatos nu mai este un vis, deoarece dupa patruzeci de ani de eforturi sistematice ale organizatiilor internationale ale drepturilor omului si ale mediului academic, acesta a devenit universal, fiind recunoscut la nivel regional, national si international.

De interes:  Inelul perfect trebuie sa fie perfect doar pentru tine | ilisio.ro

Declaratia de la Stockholm (1972), Carta Mondiala a Naturii (1982), Declaratia de la Rio de Janeiro privind Mediul (1992) se numara printre documentele care reafirma necesitatea respectarii dreptului la o viata sanatoasa si prospera in armonie cu natura. Impreuna cu recunoasterea dreptului la o viata sanatoasa, vedem ca acest drept este din ce in ce mai recunoscut in legislatia interna a tarilor lumii, in special in majoritatea constitutiilor aprobate si modificate dupa 1970.

Mecanismele pentru punerea in aplicare a acestui drept sunt prevazute si in legile privind programele de dezvoltare economica, sociala si culturala din majoritatea tarilor. Dreptul la o viata sanatoasa in armonie cu mediul si dreptul la dezvoltare presupun, de asemenea, cautarea unei dezvoltari durabile. Acest drept este vazut ca una dintre manifestarile demnitatii umane, fiind considerat un plus la drepturile omului pentru generatia actuala si o conditie obligatorie privind respectarea sa pentru generatiile viitoare.

Cu toate acestea, conventiile si legile legate de mediu vor fi eficiente numai atunci cand omenirea va evita toate activitatile nesanatoase si periculoase, poluarea apei si a aerului, precum si depozitarea gunoiului si a deseurilor in munti, mari si oceane. Doar astfel vom putea conta pe o protectie reala a mediului inconjurator. Pentru a fi la zi cu toate informatiile din aceasta zona, va recomandam sa apelati la serviciile firmei Envirocons de consultanta in protectia mediului. Profesionalismul lor va vor scuti de orice fel de probleme privind protectia mediului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.