Under, primul restaurant subacvatic din Europa se va deschide în Norvegia – Banat FM


Europa va avea în curând primul său restaurant subacvatic. Primul restaurant subacvatic din Europa se va deschide în Norvegia. Localul va fi parţial scufundat pentru a le da posibilitatea clienţilor să vadă ce este sub apă. Construcţia va include o fereastră panoramică lată de 12 metri şi este proiectată să devină parte din mediul marin.

Proiectul restaurantului este opera cunoscutei firme de arhitectură norvegiene, Snøhetta, cunoscută pentru proiectele sale anterioare spectaculoase, precum Opera Naţională a Norvegiei sau Biblioteca Alexandrina din Egipt. Restaurantul, ce va numit „Under”, se va afla la o adâncime de cinci metri, cu ziduri groase, capabile să reziste la cele mai vitrege condiţii meteorologice. Clădirea este construită pentru a fi un restaurant cu 100 de locuri, însă va funcţiona şi ca centru de cercetare marin şi ca recif artificial pentru midii. Odată intraţi, vizitatorii vor putea să vadă viaţa marină printr-o fereastră panoramică imensă.

„Unul dintre efectele spectaculoase ale acestei clădiri este modul în care realizează o legătură între natură şi suprafaţă, şi modul în care poţi să ajungi, într-un mod foarte dramatic prin acest tub de ciment, la natura şi viaţa marină din mare şi să experimentezi ceea ce în mod normal nu poate fi experimentat”, a declarat pentru CNN, Rune Grasdal, arhitectul şef al acestui proiect. Restaurantul va avea trei nivele şi o capacitate de 100 de locuri. Sub intrare va exista un bar pentru şampanie, ce marchează tranziţia dintre coastă şi ocean. La ultimul nivel va fi principala sală a restaurantului, dominată de fereastra acrilică lată de 12 metri. Grasdal, care a asemuit clădirea cu un periscop, a afirmat că unul dintre lucrurile cele mai importante pentru el a fost ca oamenii să se simtă în siguranţă. Pentru acest proiect, echipa de arhitecţi a ţinut cont de mai multe element, precum materialele naturale utilizate precum lemnul de stejar, şi luminozitatea existentă. „Cei ce vor veni aici vor avea o experienţă palpitantă dar, la fel de important, aceştia trebuie să se simtă în siguranţă”, a afirmat Grasdal.

De interes:  20 iulie – Banat FM

”Este mai mult decât un acvariu. Structura este gândită astfel încât să se integreze perfect în mediul marin la 5 m sub apă”, au declarat reprezentanţi ai firmei Snøhetta care se ocupă de design. Zidurile din beton vor avea 1 m lăţime, iar la exterior nu vor fi finisate, asperităţile fiind perfecte pentru a le permite midiilor să se ataşeze de ei. Midiile vor avea rolul de a atrage mai multe animale marine şi de a purifica apele. În timp ce clienţii vor mânca, cercetătorii din staţia de cercetare vor studia viaţa peştilor, în special comportamentul în funcţie de sezon.

Interiorul restaurantului va fi pictat în albastru marin cu influenţe verzi, algele marine, fundul mării şi marea însăşi fiind inspiraţia. În interior va şi şi un bar unde se va servi şampanie, iar decorul aici va fi reprezentat de scoici, nisip şi stânci.

Clădirea va purta denumirea Under, care seamănă foarte mult şi cu varianta norvegiană a cuvântului ”minune”. Construcţia primului restaurant subacvatic din Europa a început în 2018 şi se va finaliza anul viitor.

De interes:  Sute de amenzi și zeci de permise suspendate

Sursa foto: snohetta.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.