Timiş: Ecografii de sân gratuite pentru toate pacientele internate în Spitalul de Boli Infecţioase

Specialiştii în imagistică ai Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara vor realiza de săptămâna viitoare ecografii de sân gratuite tuturor pacientelor internate în unitatea sanitară, în cadrul unei campanii lansate în premieră, în România, care se va derula până la sfârşitul lunii septembrie.

Directorul medical al Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara, Diana Manolescu, spune că anual, în România, aproape 10.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân şi cu cât boala este depistată mai devreme, cu atât şansele de supravieţuire şi chiar vindecare completă sunt mai mari.

„Din păcate, cancerul de sân continuă să fie a doua cauză de mortalitate în bolile neoplazice, pentru că de cele mai multe ori este depistat într-un stadiu avansat al bolii. Cu ajutorul ecografului, care este unul ultraperformant, reuşim să identificăm modificările apărute la nivelul ţesutului mamar atunci când cancerul este într-un stadiu incipient şi astfel dăm posibilitatea chirurgilor şi oncologilor să acţioneze din timp. Rata de supravieţuire în asemenea cazuri este de peste 95%. Cu alte cuvinte, depistarea cancerului într-o formă incipientă se concretizează într-o reducere a mortalităţii, dar oferă şi opţiuni de tratament multiple”, a declarat, vineri, dr Diana Manolescu.

De interes:  Bilanț coronavirus 30 august: 699 de cazuri noi, 11 decese

Pentru că nu toate pacientele internate în unitatea sanitară se pot deplasa până în Centrul de Radiologie şi Imagistică din cadrul spitalului, medicii vor merge în fiecare salon, la patul bolnavelor şi vor efectua acolo ecografia de sân. Investigaţia durează doar câteva minute, nu este iradiantă şi nici dureroasa pentru pacientă. Ecografia foloseşte ultrasunete pentru a realiza o imagine a glandei mamare, făcând posibilă astfel depistarea nodulilor. În cazul în care sunt observate modificări ale structurii ţesutului mamar sau suspiciuni, tot în cadrul spitalului pot fi făcute mamografii, RMN de sân şi biopsie mamară pentru confirmarea diagnosticului, reuşindu-se astfel stabilirea unui diagnostic de certitudine.

Asemenea campanii de prevenţie ar trebui să fie ceva obişnuit, să intre în rutina pacientelor cu vârsta de peste 40 de ani. După această vârstă, controalele profilactice periodice sunt necesare anual sau cel mult la doi ani. Din păcate, numărul femeilor care se prezintă la medic pentru asemenea investigaţii periodice este destul de mic, în condiţiile în care în ultimii ani asistăm la o creştere a incidenţei cazurilor de cancer de sân”, a adăugat dr Diana Manolescu.

De interes:  Deputat de Timiș și director al societății de transport Timișoara, trimiși în judecată

La nivel mondial, în fiecare an sunt depistate peste 1,5 milioane de cazuri noi de cancer mamar. Mai bine de jumătate de milion de femei sunt ucise de această boală care, depistată la timp, are o rată de supravieţuire de peste 95%.

Sursa: Realitatea de Timis

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.