Taierea pomilor fructiferi primavara – sfaturi pentru incepatori

Pentru ca marul, parul, ciresul si alti pomi fructiferi sa ofere o recolta excelenta, nu ar trebui sa se neglijeze niciodata taierea lor de primavara. Aceasta procedura trebuie abordata cu prudenta si nu trebuie exagerata, deoarece copacul poate fi afectat sau chiar se poate usca. 

Cand se face taierea pomilor fructiferi primavara?

Daca aceasta procedura este efectuata prea devreme, in timp ce temperaturile sunt inca scazute, arborele ar putea sa nu tolereze inghetul. Daca se taie chiar inainte de a incepe fluxul de seva, planta va „plange” pentru o lunga perioada de timp. Timpul pentru taierea copacilor in primavara este de obicei limitat din martie pana la mijlocul lunii aprilie.

Taierea marului 

Esenta taierii de primavara a merilor tineri se reduce la formarea unei coroane simetrice. Prima taiere se face imediat dupa plantare. Tulpina este scurtata la o inaltime de 80-90 cm. Daca exista lastari laterali, se aleg 3-5 mai puternici, directionati in directii diferite si se scurteaza 1/4 -1/3 din lungime. 

 

De interes:  Instrumente Digitale pentru Startup-urile Conduse de Femei în 2024

Daca nu exista lastari laterali, aceasta procedura se efectueaza in primavara anului viitor. Ramurile scheletice trebuie taiate in asa fel incat trunchiul central sa se ridice deasupra celor superioare cu 20-25 cm si ramurile superioare sa fie mai scurte decat cele inferioare.

 

In anii urmatori, schema de taiere a marului in primavara include indepartarea tuturor lastarilor uscati, inghetati, deteriorati, a tuturor ramurilor si ingrosarea coroanei,. De asemenea, este important sa se observe subordonarea ramurilor si sa nu se permita celorlalte ramuri sa fie mai mari decat trunchiul central. 

 

Cand se taie un mar batran, este mai bine sa se taie cateva ramuri groase, cu ajutorul unei drujbe decat multi lastari tineri. Astfel copacul va rezista mai usor acestei proceduri dureroase.

Taierea parului 

De fapt, taierea parului in primavara nu este mult diferita de taierea unui mar. Modelele de formare ale ambilor copaci sunt aproximativ aceleasi. Principala diferenta este ca, daca ramurile unui mar sunt taiate intr-un inel, la par sunt taiate intr-un lastar lateral. 

 

De interes:  Baschetbaliștii de la SCM Timișoara au început play-off-ul cu un succes la Craiova și iau avantaj pentru calificarea în semifinale

La fel ca marul, parul este taiat pentru prima data imediat dupa plantare: trunchiul central este scurtat la 80-90 cm si toti lastarii laterali sunt taiati. Incepand cu al doilea an, ramurile tinere sunt formate astfel incat arborele sa aiba mai multe niveluri de 3-5 ramuri.

 

Taierea unui par batran implica nu numai indepartarea lastarilor inghetati, uscati, deteriorati, ci si taierea tuturor ramurilor laterale, care cresc vertical sau in interior, concurand cu ramurile scheletice. Pentru a forta o ramura care a inceput sa creasca in sus sa se dezvolte orizontal, este taiata la un mugur lateral exterior puternic.

Taierea ciresului 

Exista o conceptie gresita ca ciresul nu are nevoie de taiere. Toate ramurile uscate, precum si lastarii goi, sunt taiate. Pentru formarea coroanei, lastarii puternici sunt scurtati la un mugur care creste spre exterior. Imediat dupa plantare, intreaga crestere laterala este indepartata si tulpina este scurtata cu 18-25 cm. 

 

La un an dupa plantare, toti lastarii care cresc in zona tulpinii, sunt indepartati din nou si viitoarele ramuri scheletice sunt scurtate la un mugur puternic, astfel incat sa fie mai scurte decat trunchiul central. In al doilea an, 5-6 ramuri puternice sunt lasate pe copac. Un cires adult bine format ar trebui sa aiba aproximativ 6-8 ramuri scheletice care cresc intr-un unghi de cel putin 45 de grade fata de trunchiul central.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.