Lihor-Laza Laszlo Andras, şef Serviciu în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Timiş, a fost reţinut luni de procurorii DNA pentru luare de mită, fiind acuzat că a primit bani de la aproximativ 100 de persoane pentru a le elibera certificate false de handicap.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2015-2020, în exercitarea funcţiei de şef al Serviciului Evidenţă Drepturi Persoane cu Dizabilităţi din cadrul DGASP Timiş, Lihor-Laza Laszlo Andras ar fi pretins şi primit de la mai multe persoane, prin intermediari, sume de bani cu titlul de mită, pentru a întocmi formalităţile necesare obţinerii indemnizaţiei de încadrare în grad de handicap, în baza unor documente false, persoanele în cauză nefiind îndreptăţite să beneficieze de aceste drepturi.

Pe parcursul investigaţiei au fost identificate, până în acest moment, aproximativ 100 de persoane cărora, pentru sume de bani cuprinse între 2.000 – 5.000 de euro de persoană, Lihor-Laza Laszlo Andras le-ar fi înlesnit obţinerea indemnizaţiei de încadrare în grad de handicap.

De interes:  Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a ajuns pe litoral: ”Am vrut să trag un semnal de alarmă despre prezenţa plasticului în cursurile de apă din România”

Concret, la data de 4 octombrie 2020, Lihor-Laza Laszlo Andras ar fi primit, de la un intermediar, 1.600 de euro şi produse alimentare, reprezentând o parte din suma totală pe care ar fi trebuit să o primească pentru întocmirea formalităţilor de încadrare în grad de handicap pentru două persoane.

La data de 8 noiembrie 2020, Lihor-Laza Laszlo Andras a primit, printr-un alt intermediar, sumele de 2.000 de euro şi 1.900 lei, pentru întocmirea formalităţilor de încadrare în grad de handicap a unei persoane cu domiciliul într-un alt judeţ, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

De asemenea, la data de 8 noiembrie 2020 s-au efectuat două activităţi de constatare a infracţiunii flagrante cu privire la momentul în care doi dintre intermediarii suspectului Lihor-Laza Laszlo Andras au primit sume de bani şi documente pentru a le remite acestuia.

„Obţinerea pe nedrept de certificate de încadrare în grad de handicap, în maniera expusă anterior, a devenit de notorietate, motiv pentru care persoane din alte judeţe şi-au stabilit provizoriu reşedinţa în judeţul Timiş, pentru a putea obţine un astfel de certificat (de exemplu, din judeţele Caraş-Severin, Hunedoara, Bistriţa Năsăud). Asemenea certificate fac ca beneficiarii lor să obţină indemnizaţii de încadrare în grad de handicap care nu li se cuvin, dar şi alte facilităţi conferite de lege, existând suspiciunea că, până în prezent, prejudiciul estimat adus bugetului de stat este de peste 2.000.000 lei/an”, mai spun procurorii.

De interes:  Accident grav în județul Timiș

De asemenea, a mai rezultat că, începând cu luna martie 2020 (pe perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă), persoane care ar fi obţinut în mod ilegal certificate de încadrare în grad de handicap ar fi depus la primăriile de domiciliu (din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Bistriţa Năsăud) documentaţia necesară şi pentru obţinere de facilităţi acordate pentru prevenirea şi combaterea infectării cu virusul SARS-CoV2.

Lihor-Laza Laszlo Andras urmează să fie prezentat Tribunalului Timiş cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, complici ai lui Lihor-Laza Laszlo Andras, care au îndeplinit rolul de intermediari ai mitei între acesta şi persoanele ce urmăreau să obţină indemnizaţii de încadrare în grad de handicap.

Procurorii au beneficiat de sprijinul Direcţiei de Operaţiuni Speciale, IPJ Timiş şi Direcţiei Generale Anticorupţie. 

Sursa: Realitatea de Timis

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.