Educația începe încă din primii ani de școală, iar drumul către performanță este mai ușor de parcurs atunci când cei mici au susținere. Scoala primara este o etapă extrem de importantă în dezvoltarea educațională a copiilor, deoarece este și prima mare schimbare din viața lor.
În anii de școală primară, copiii își vor dezvolta încrederea în sine, spiritul competitiv, dar și abilitățile academice. Succesul școlar al copiilor depinde foarte mult de modul în care aceștia se atașează de unitatea de învățământ în primii ani. Astfel, cu răbdare și sârguință, elevii pot asimila informațiile cu drag.
Cele mai comune tehnici prin care poți susține succesul școlar
Foarte mulți părinți se întreabă cum îi pot susține pe cei mici în demersurile lor educaționale. Cu toții știm că nu este suficient doar să cerem elevilor, ci trebuie să le arătăm și motivele pentru care cerințele adulților trebuie urmate. Uneori, aceste momente necesită anumite tehnici pentru a face față cu brio:
- Crearea unei rutine
Fiecare elev are nevoie de o rutină zilnică extrem de bine stabilită. Trebuie să creați un program foarte ușor flexibil în care să includeți programul de studiu, de somn și mesele zilnice. Chiar dacă nu va fi primit din start cu bucurie, un astfel de program creează o stabilitate și o ordine în viața elevilor. Îi poți feri în acest mod de stres și de teama firească de a nu reuși să facă față cerințelor școlare. Le vei organiza timpul astfel încât să se bucure și de copilărie și să și exceleze din punct de vedere academic.
- Implicați-vă activ în procesul de educație
Părinții trebuie să arate un nivel ridicat de implicare în viața școlară a elevilor. Acest lucru nu înseamnă să îi sufocați nici pe ei și nici cadrele didactice. Înseamnă să discutați cu cei mici despre realizările lor, să îi sprijiniți atunci când au nevoie de un impuls și să participați la întâlnirile cu profesorii.
- Mediul de învățare
În special în anii de scoala primara, elevii au nevoie de un spațiu liniștit, propice pentru studiat. Capacitatea de concentrare nu este similară cu cea a adulților, ei având energie care trebuie consumată și, natural, instinctul de joc. Trebuie să le oferiți celui mic un mediu ambiant care să-l distragă cât mai puțin și unde să fie liniște.
- Promovați cititul
De cele mai multe ori, puterea exemplului este varianta ideală prin care să promovați un anumit obicei în fața copilului. Asigurați-vă că achiziționați constant cărți adecvate vârstei, captivante, dar și educative în același timp. Puteți să vă faceți un obicei din a vă relaxa printr-o sesiune de lectură cu cel mic.
- Obiectivele și progresul
Este foarte important să stabiliți elevului obiective cât mai realiste. Cei mici vor vedea șansele spre succes și vor simți că se apropie de performanță. Felicitați-i atunci când înregistrează un progres, indiferent de cât de mic ar fi. Felicitările vor fi dovada clară că eforturile lor contează.
- Gândirea și exprimarea ideilor
Este recomandat să îi încurajați pe elevi să-și exprime punctele de vedere. Bineînțeles că și această acțiune trebuie să se înscrie în anumite limite pentru a nu depana spre altă sferă. Încurajați-i să-și manifeste creativitatea și să gândească critic încă din scoala primara, fiți suport pentru ei atunci când greșesc și prima persoană care îi felicită atunci când reușesc.
- Relația cu cadrele didactice
Părinții trebuie să mențină o relație de colaborare strânsă cu cadrele didactice pentru a fi informați constant cu privire la progresele și nevoile academice. De asemenea, este recomandat să încurajați și elevii să aibă o relație cât mai deschisă față de cadrele didactice.
Comunicarea eficientă între părinți și profesori – un alt factor determinant pentru succes
Cele două părți adulte implicate în procesul de educație din scoala primara al elevilor trebuie să mențină o comunicare eficientă în permanență. Este important să înțelegem faptul că există un interes comun între părinți și profesori care trebuie să-i unească.
Există cazuri când între cadrele didactice și părinții copiilor se iscă neînțelegeri din cauza diferențelor de opinie sau a subiectivității. Specialiștii consideră că acest tip de situații pot afecta extrem de mult stabilitatea elevilor și pot distorsiona percepția lor despre mediul academic.
Nu trebuie să ne facem părtași niciunei dintre cele două “tabere”, ci trebuie să conlucrăm pentru a atinge performanța. Atât timp cât copilul înțelege faptul că atât părinții, cât și profesorii militează pentru aceeași cauză, ei vor fi mult mai receptivi în procesul de învățare.
Atât profesorii, cât și părinții trebuie să încurajeze și dezvoltarea autonomiei la copii. În cazul în care simțiți că acest proces a început în sala de clasă, încercați pe cât de mult posibil să îndrumați copilul în aceeași direcție și atunci când este acasă. Spre exemplu, pregătirea ghiozdanului este o activitate care îl va face mai responsabil și mai organizat.
Încrederea pe care o acordați cadrelor didactice și comunicarea eficientă vor crea un mediu potrivit pentru educația celui mic. Cu cât sunteți mai prezenți în viața școlară și găsiți echilibrul, cu atât veți crește șansele de reușită ale elevului.