Sarea este un ingredient important în majoritatea preparatelor culinare, dar şi în produsele procesate. Sarea acţionează ca un potenţiator de gust, conservant în alimente şi este necesară, în cantităţi moderate, şi pentru funcţionarea normală a organismului, însă și-a câștigat reputația de FACTOR DE RISC în ultimii ani, în loc de NUTRIENT esențial. În medie, la nivel global se consumă 10 g de sare pe zi, dublul cantității maxime recomandate de OMS.

Specialiștii avertizează că consumul excesiv de sare poate avea nenumărate riscuri asupra sănătății noastre. În acest sens, aceștia cred că solnițele ar trebui să aibă mesaje de avertizare, precum au pachetele de țigări.

Dr. Norm Campbell, expert în hipertensiune, este de părere că acţiunile autorităţilor în vederea reducerii consumului de sare trebuie să fie mai clare.

Într-un articol, Dr. Norm Campbell, fost preşedinte ale Ligii Mondiale a Hipertensiunii, argumentează că este nevoie de o serie de acţiuni mult mai clare şi precise în ceea ce priveşte reducerea nivelului de sare din dieta noastră. Una dintre soluţiile propuse implică folosirea etichetelor pentru semnalarea nivelurilor de sare din produse şi preparate, precum şi riscurile pe care acestea le au asupra sănătăţii.

De interes:  CHA CHA LITIX! Episodul 43. Proxenet eliberat din greșeală

„Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit ca ţintă, până în anul 2025, scăderea consumului de sare cu 30%, iar guvernele şi industria alimentară au lucrat împreună să reducă cantitatea de sare din alimentele procesate. Totuşi, trebuie să facem eforturi în vederea creşterii conştientizării în rândurile consumatorilor”, a explicat dr. Campbell.

„Deşi multe state derulează politici prin care să încurajeze populaţia să consume mai puţină sare, nu cred că există containere de sare care să aibă pe ele avertismente legate de pericolul asupra sănătăţii”, a adăugat dr. Campbell.

După cum explică dr. Jacqui Webster, director al unei organizaţii implicate în reducerea consumului de sare la nivel mondial, un consum ridicat de sare este asociat cu un risc crescut al unor probleme cardiovasculare şi chiar de moarte prematură.

„Etichetele de avertizare de pe pachetele de sare reprezintă o soluţie simplă, eficientă pentru a ne asigura că pericolele pe care consumul de sare le ridică sunt cunoscute de către miliarde de oameni la nivel global”, a explicat dr. Jacqui Webster.

De interes:  Bilete la teatru

Experţii au propus folosirea următorului avertisment: „Excess sodium can cause high blood pressure and promote stomach cancer. Limit your use (Excesul de sodiu poate duce la o presiune arterială crescută şi favorizează cancerul stomocal. Consumaţi cu gijă)”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.