Sărăcia şi excluziunea socială continuă să domine regiunea Dunării

Săptămâna aceasta, în perioada 23-26 septembrie, județul Tulcea (Murighiol) a fost gazda conferinței internaționale „Combaterea marginalizării și excluziunii sociale în Regiunea Dunării”, subiectul fierbinte fiind intens dezbătut împreună cu problematica economiei sociale.

Mobilitatea în combaterea fenomenelor dezbătute în cadrul conferinței nu arată realizări mărețe în acest context, problema sărăciei fiind prezentă chiar și în ciuda apartenenței la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării – SUERD. Mai mult decât atât, se pare că nici actorii economiei sociale din România (fundații, ONG-uri, întreprinderi sociale, cooperative) nu beneficiază de susținerea necesară pentru a fi mai activi în combaterea fenomenului mai sus menționat, impunându-se o revizuire a legislației.

În cadrul dezbaterilor, în calitate de moderator și speaker, conf. univ. dr. Costin Lianu (reprezentant al Universității „Spiru Haret” și al secretariatului Consiliului Consultativ SUERD) spune că s-a încercat surprinderea unor modele de succes aplicabile pentru România în combaterea sărăciei și a excluziunii sociale.

„Pe lângă disfuncționalitățile legislative și lipsa unor instrumente eficiente și operaționale de politici sociale, dezbaterile au scos în evidență și lipsa unei viziuni clare care să orienteze actorii sociali, precum și importanța, rolul antreprenoriatului și implicarea clusterelor în dezvoltarea socială și a modelelor inovatoare, exemplificând activitatea clusterelor Bio Danubius Tulcea și Danube Engineering Hub Ploiești.”, a mai completat Lianu.

De interes:  Avantajele hidrofoarelor în agricultură și irigații

Ca o concluzie a celor petrecute la Tulcea, toți cei prezenți au conchis că România are suprafețe însemnate de zone marginalizate atât în mediul rural, cât și urban: 3,2% din teritoriul urban și 6,2% din teritoriul rural, conform atlasului zonelor marginalizate: „Contribuția educației primare, secundare și terțiare va fi esențială în eliminarea acestui flagel.”, a declarat conf. univ. dr. Costin Lianu, Director General USH Pro Business și Prorector Relații Internaționale – Universitatea Spiru Haret.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.