Nu de putine ori, angajatii din diverse domenii de activitate s-au plans de salariile primite si au organizat proteste sau greve pentru a-si exprima public nemultumirile. Salariatii din domeniul invatamantului nu fac exceptie.

Anul 2022 nu a inceput cu vesti foarte bune din punct de vedere salarial pentru angajatii din invatamant – desi acestia asteapta inca din 2020 o marire salariala de 16%, pentru ca asa li s-a promis si asa este prevazut in legea nr.153/2017, iar in toamna li s-a asigurat, totusi, o marire de 8% incepand cu acest an, in ianuarie 2022 au aflat ca, de fapt, marirea va fi de doar 4,5%.

Cu calculator salariu afli suma de bani incasata dupa scaderea taxelor, practic, salariul net.

Acest lucru nu a putut fi trecut cu vederea de membrii sindicatelor din invatamant, astfel ca, in ziua de 19 ianuarie, au organizat o greva de avertisment.

Nu este singura manifestare de acest gen in randul angajatilor din invatamant. De-a lungul timpului, au existat mai mult solicitari publice de crestere a salariilor, in anul 2005 avand loc chiar o greva de 3 saptamani din aceleasi motive.

De interes:  Cum să contractați un împrumut fără loc de muncă

Cat ar fi trebuit sa fie salariile profesorilor

Daca salariile ar fi fost marite cu 16% asa cum s-a promis, un profesor cu gradul I si vechime mai mare de 25 de ani ar fi castigat acum aproximativ 5 500 de lei, iar un profesor debutant ar fi avut un salariu net de circa 4 000 de lei.

Acest lucru inca nu se intampla, insa, dar ramane de vazut ce se va intampla cu promisiunea de majorare pe care profesorii o asteapta inca din 2020.

In 2021, inainte de a sti ca nici in 2022 nu vor primit marirea promisa de 16%, sindicatele din invatamant au lansat o petitie prin care cereau ca salariul presedintelui sa fie luat in considerare in calculul salariilor profesorilor.

Concret, in petitie, era mentionat ca salariul unui profesor debutant ar trebui sa fie echivalent cu un sfert din salariul presedintelui, care era, la acel moment, de 24 960 de lei (conform site-ului administratiei prezidentiale).

De interes:  Cum purtam colantii

In 2022, salariul mediu net este de 3 564 de lei. Un profesor debutant castiga aproximativ 2 400 de lei net, deci cu mai mult de 1000 de lei sub media nationala. Salariile profesorilor difera in functie de gradul didactic si vechime, insa ramane de vazut cum si daca acestea vor creste si daca grila de salarizare care prevede marirea de 16% se va aplica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.