Exista vinuri pentru toate gusturile, insa unele parca sunt mai bune decat altele. Stii care sunt factorii care afecteaza calitatea si pretul vinului? Exista mai multe, iar impreuna le vom descoperi pe cele mai importante.
Soiul strugurilor, climatul in care sunt crescuti acestia, solul, eventualele metode de maturare si nu numai. Acelasi soi de struguri poate da viata unor vinuri total diferite, cu caracteristici influentate de conditiile de care s-a bucurat.
Strugurii pot avea diferite concentratii de zahar, de aciditate si taninuri, astfel ca pentru a obtine anumite vinuri cu calitatile dorite se dispune folosirea strugurilor potriviti. Daca vei alege un vin Sauvignon Blanc produs in Italia si unul produs in Australia, cu siguranta, vei observa cateva diferente semnificative. Cel obtinut in climatul calduros va fi mai corpolent, cu o concentratie alcoolica mai mare, un nivel mai ridicat al taninurilor si o aciditate moderata.
Bineinteles, totul este influentat si de preferintele oenologului, dar si de procesul de vinificatie ales. Experienta si tehnicile oenologului chiar pot face diferenta, iar efortul depus poate fi foarte migalos. Unii vinificatori, de exemplu, aleg pe care parte sa aseze frunzele vitei de vie, astfel incat sa se bucure de expunerea la soare pentru perioada dorita, astfel incat strugurii sa dobandeasca calitatile urmarite. Un asemenea efort se oglindeste, mai tarziu, si in pretul vinului, dar si in calitatea sa.
Daca esti in cautarea unor vinuri de inalta calitate, atunci magazinul online al Cramei Budureasca https://budureasca.ro/ este locul ideal catre care sa te orientezi. Aici vei descoperi o gama foarte variata, fiind practic imposibil sa nu gasesti o optiune care sa se ridice la nivelul asteptarilor.
Busuioaca din gama Budureasca Premium este un vin de clasa, obtinut din cei mai sanatosi struguri, care au fost culesi manual din viile Budureasca dupa ce s-au dezvoltat pe deplin. Dupa alegerea si sortarea lor, strugurii s-au lasat in contact cu pielitele pentru circa 2 zile, urmand ca mai apoi sa fie presati usor in vederea extragerii doar a aromelor primare. Fermentarea are loc la temperaturi scazute, ceea ce aduce un plus de arome fructate, astfel ca vinul sa devina o bautura ce poate fi savurata ca atare, dar si alaturi de numeroase preparate.
Vinul este de o fermecatoare culoare roz intens, sclipitoare, avand un parfum discret de zmeura si dulceata de capsuni. Gustul este foarte bine structurat, in timp ce aciditatea duce catre un final fructat care aminteste de sucul de rodie si coacazele rosii. Poate fi servit ca atare, dar si langa preparate din pui, fructe de mare, salate, peste sau branzeturi.
Sauvignon Blanc din gama Origini este un vin de top din portofoliul Cramei Budureasca. Pentru obtinerea sa s-au ales si sortat struguri care provin de pe cele mai bune parcele si s-a acordat o atentie deosebita asupra limitarii expunerii la oxigen pe durata procesului de presare. In cazul acestui vin s-a folosit doar mustul ravac care a rezultat dupa presarea strugurilor.
Fermentatia a avut loc la temperaturi reduse, in jur de 10-14 grade, iar mai apoi vinul s-a lasat in contact cu drojdiile pentru circa doua luni, timp in care s-a aplicat procesul de batonnage pentru conferirea vinului un plus de completate si arome intense.
Odata ce este turnat in pahar ne intampina cu culoarea sa galben verzui. Nasul este complex si duce cu gandul la fructul pasiunii si guava, iar gustul este dominat de agrise. Aciditatea este usoara, echilibrul este perfect, iar postgustul persistent. Se poate servi alaturi de numeroase preparate, in special cele din peste, fructe de mare, legume sau branzeturi.