Connect with us

Locale

ROMÂNIA SUVERANĂ: Corb la corb nu-și scoate ochii! Statul paralel contraatacă! Adrian Năstase face scut pentru securistul confirmat Ion Țiriac

Publicat

pe

Bună seara, dragi români! Corb la corb nu-și scoate ochii. Statul paralel contraatacă! Adrian Năstase, fostul premier al României a ținut să facă scut pentru securistul confirmat Ion Țiriac. Acesta a publicat un editorial în care susține că nimănui nu-i folosește demonizarea omului de afaceri, care a făcut miliarde pentru că a fost protejat de stat. De ce oare a ținut Năstase să iasă la rampă? Cred că intuim cu toții răspunsul. Toți cei care au jefuit acest stat simnt nevoia de a se apăra unul pe celalat. Nu vor ca românii să afle adevărul despre cum au fost vânduți chiar de ei, cei care trebuiau să ne apere interesele. 

E bine ca a sărit Năstase „patru case”. Dar românii îl așteaptă să recunoască tunurile date pe la spatele nostru, să spună cum a privatizat totul pe nimic, ce comisioane a luat și cu cine le-a împărțit? Cine a cărat banii cu geamantanul? E satisfăcut acum ca bunic potent financiar, într-o țara sărăcită intenționat de el și găștile care își dispută puterea în statul paralel? Și dacă e satisfăcut, ce mai caută cu mâna în sacul românilor? Încasează încă pensii speciale, are beneficii nemeritate și anchetarea sa încă este așteptaă! Face parte Nastase „patru case” din cloaca trădătorilor de neam? Ce credeți? Vom afla vreodată adevarul din spatele deciziilor sale împotriva României? Să ne lase cu lobby-ul lui pentru Țiriac, că tot pe lobby a adus în țara toți străinii, asta în detrimentul antreprenorilor autohtoni! El i-a învățat pe venetici să profite de forța de munca ieftină, să nu plătească taxe, i-a învățat cum să se sustragă de la plată, cum să fenteze legea, cum sa ne scoată din țară toate resursele, iar noi să rămânem cerșetori la porțile lor! Ale cui? Ale celor care încă mai căpușază România prin companiile lor cu acționariat 100% străin!

Deci, dragi romani, treziți-vă! Aroganța și obrăznicia lui Năstase 4 case și Țiriac, cetățean maghiar continuă! La 83 de ani, Țiriac nu se îngrijește de vreun suflet chinuit, dar tinerele escorte ce păstrează discreția sunt generos sponsorizate. Ah, și încă ceva: în România nu exista lobby, doar trafic de influență! Ați avut spatele asigurat de statul paralel, încât ați traficat și ceea ce nu ați avut! Dar justiția din România oare nu vă va trage la răspundere? Nu va cerceta așa-zisele voastre lobby-uri împotriva poporului, împotriva dezvoltării României?

De interes:  Saf

Năstase încă de când era prim-ministru își școlea copiii la Americană! Știu că am fost și eu acolo, colegă cu cei doi fii de prim-ministru trădător! Sistematic a distrus educația din România, ca nu cumva de pe bancile școlii să iasă polițiști capabili sa îl aresteze, judecători capabili sa îl condamne, avocați capabili să recupereze prejudiciile, președinți si politicieni iubitori de țara, preocupați de bunăstarea românilor. Dar nu v-a ieșit planul, domnule Năstase! Încă sunt destui oameni școliți, care vor aduce într-o bună zi dreptatea! În emisiunea noastră pot interveni oricând și Năstase, dar și Țiriac, cel asistat de stat. Îi invit public să justifice ce au făcut în interesul României. Și dacă se dovedește că eu greșesc, iar ei sunt cinstiti, garantez că am să îmi cer scuze public! Până atunci, suspiciunile în jurul lor sunt cumplite! Sper să nu-i vedem judecați post mortem pe cei care ne-au trădat! Ci în timpul vieții lor! Sunt conștientă că, la cât au vândut din acest popor, au spatele asigurat. În același timp sunt conștientă că și mulți intelectuali s-au saturat de corupție, minciună și impostură. Câți bani s-ar recupera doar de la cei doi? Am avea suficeint cât să ridicam și spitale, să repornim o parte din economie, să ne îngrijim de copii cu alocații și burse, am avea să investim în școli, și câte și mai câte. Dar… cum hoțul neprins e negustor cinstit, așteptăm ca instituțiile statului sa facă dreptate și să o împartă românilor flămânzi.

Pentru oricine, ca și Năstase, invitația este deschisă. Dacă la colega mea, Anca Alexandrescu, nu vreți sa veniți, poate vreți la mine. Sau la oricare alt coleg. Noi, la Realitatea vrem să aflam adevărul! Dacă ați făcut și lucruri bune să ni le prezentați, dar până acum au ajuns la noi numai lucruri rele! Să nu ne puneți să numărăm ouăle, domnule Năstase.

Vă reamintesc, dragi români, așa cum au scris și cei de la The Economist, agresivitatea lui Nastase în fața Opoziției era legendară. Când a fost întrebat despre averea uriașă pe care a acumulat-o cât timp a fost in functie, el i-a invitat pe detractorii săi să-i numere ouăle. S-a ascuns și în spatele mătușii Tamara, dar tot nu a scăpat de judecătorii cinstiți care l-au condamnat. Poate nu înțelegeți: noi suntem o televiziune liberă! Nu interzicem pe nimeni, nu cenzurăm opinii. Vrem să vă lăsăm pe dumneavoastră, stimați români, să judecați cum stau lucrurile. Vin la noi și cei care mă înjură, uitați-vă la domana Șoșoacă! Dumneavoatră ați mai deschide ușa cuiva care vă umilește? Eu îi tolerez pe toți, pentru că urmăresc să aflu doar adevărul. Chiar și oamenii care au o părere contradictorie față de a mea sunt bineveniți aici. Așa și dumneavoastră, domnule Năstase, aveți tot concursul nostru. Acum poporul vă urăște. Dacă se înșală românii, eu vă pun la dispoziție această platformă media ca să explicați cum stau lucrurile. Aveți șansa să fiți iubit dacă spuneți adevărul.

De interes:  Lupac și Caransebeș, rivale în campionat și în Cupă! – BANAT

Dar vă garantez că în ciuda presiunilor care se fac asupra noastră, noi nu cedăm și vom continua lupta. Și vom contraataca cu toate forțele noastre, doar pentru a ne lua țara înapoi. Tocmai de aceea vă spun că am pus mâna pe documentul privatizării Petrom. Colega mea, Anca Alexandrescu îl studiază chiar acum, iar duminică va prezenta totul în exclusivitate. Veți vedea culisele tenebroase ale celei mai dezastruoase privatizări de după 1989. Vedeți cine a stat în genunchi în fața austriecilor, dar și cine a încasat comisioane grase pentru că a distrus industria petrochimică din țara noastră. Adevărul pe care austriecii au încercat să îl ascundă timp de 20 de ani e în posesia noastră. Așadar, vă invit încă de pe acum să nu ratați ediția de duminică a emisiunii Culisele Statului Paralel!

Grav este că nici acum nu ne putem reveni după jaful uriaș păstorit de cei care au condus țara în ultimele trei decenii. Și este trist că nici din ce avem la îndemână nu putem construi. România a cheltuit până la această dată prea puțini bani din totalul de 29 de miliarde de euro care i se cuvin prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Și mai avem doar patru ani pentru a-i pune în lucru pentru a ne scoate din criză. Tocmai de aceea, țara noastră cere acum prelungirea termenului limită chiar și după 2026. De altfel, la 1 ianuarie 2023, România a împlinit 16 ani de la intrarea în Uniunea Europeană. Până la 30 noiembrie 2022, Uniunea Europeană a pompat în România aproape 80 de miliarde de euro, iar România a contribuit la bugetul Uniunii Europene cu peste 26 miliarde de euro. Peste 53 de miliarde de euro au ajuns în acești ani în țara noastră. Oare de ce tocmai politicienii noștri, care se pricep așa bine la sifonat bani, nu reușesc să atragă și să cheltuie fonduri de zeci de miliarde? Păi răspunsul e simplu: pentru că sunt mai greu de furat.

De interes:  Ministrul Economiei: „Sunt convins că vom vedea, începând cu luna august, scăderi de prețuri la produsele de bază”

Dacă nici azi, în al 23-lea ceas, nu ne trezim și nu înțelegem că trebuie să atragem investiții serioase ca să recuperăm pierderile din pandemie, cele provocate de războiul Rusiei și de jaful băieților deștepți din energie, atunci ne merităm soarta. Dacă noi nu ne vedem potențialul, îl observă alții. Și vreau să apreciez investițiile serioase care se fac aici chiar și de către străini. Evident, nu vorbesc despre cei care ne seacă de bogății și lasă mărunțiș aici, în timp ce la ei exportă miliarde. O companie finlandeză va investi 650 de milioane de euro, pentru a deschide o fabrică de anvelope în Bihor. Aproape 550 de noi locuri de muncă vor fi create, iar salariile promise rivalizează cu cele din afară. Din cauza războiului, compania finlandeză a plecat din Rusia și a decis să relocheze producția la noi.

V-am pregătit o ediție de colecție. În platoul nostru este nepotul dictatorului Nicolae Ceaușescu, cel care va face dezvăluiri în premieră despre mafia care a furat revoluția romanilor. Aflați cine și-a croit drumul spre putere călcând pe cadavrele morților din decembrie 1989 și cum a ajuns tara pe mâna trădătorilor care ne-au vândut la bucată. Aștept de la Nicolae Ceaușescu să aflăm în conturile cui au ajuns miliardele romanilor care au suferit, în beznă și pe stomacul gol.

Înainte să închei acest editorial, eu aș vrea să vă amintesc atât: pe 19 ianuarie în 1889 statul devenea proprietarul tuturor căilor ferate de pe teritoriul României. A venit clipa să ne luăm țara înapoi! Putem! Aș mai adăuga ceva: cei care ne întorc unul împotriva altuia, numai suveraniști nu se numesc, sunt altceva, au alte interese ascunse. Legăturile unor așa-ziși suveraniști cu SIE sau cu alte servicii nu sunt sănătoase, și nici în interesul românilor. Vă rog să fiți lucizi și să nu picați în capcană! Sunt Alexandra Păcuraru și vă invit să facem România suverană! 

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Locale

 Cât trebuie să economisești ca să fii în siguranță din punct de vedere financiar? Recomandarea specialiștilor

Publicat

pe

De

18 iunie, București. Economisirea este unul dintre cei mai importanți indicatori ai bunăstării într-o societate și ai sănătății financiare a fiecărei familii. Banii pe care îi punem deoparte ne pot aduce confortul pentru a depăși situațiile de criză, pentru a ne pune la adăpost în perioada de pensionare și chiar în scopul de a obține venituri pasive din economiile investite. Pentru investiții trebuie să fim mereu atenți în ce instrumente financiare ne plasăm banii și să calculăm bine riscurile. Care sunt cele mai importante metode de economisire? Cât din veniturile familiei trebuie securizate? Recomandările au fost făcute în cadrul podcastului organizat de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB)

Specialiștii în domeniul investițiilor și finanțelor personale invitați în podcast sunt: Adina Călin, director în cadrul CEC Bank și Mihnea Bărbulescu, director executiv Erste Asset Management, într-o discuție moderată de Adrian Căruceru, expert în finanțe personale.

| PODCAST CSALB | https://youtu.be/w1Zgg_wVqzc 

Al 5-lea sezon al Podcasturilor CSALB abordează o tematică inspirată din tipologia cererilor de negociere cu băncile pe care consumatorii le trimit către Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar: carduri și plăți, creditele bancare, fraudele, executările silite, instanță vs soluționare alternativă, economisire și investiții. Întâlnirile găzduite de CSALB reunesc în acest an specialiști ai sistemului bancar, brokeri de credite, executori judecătorești, specialiști în antifraudă etc. Dezbaterile sunt moderate de analiști financiari, lectori în educație financiară și jurnaliști reputați din presa economică. Ne propunem ca prin dezbaterile din acest an să oferim consumatorilor instrumentele necesare pentru gestionarea și protejarea finanțelor personale într-un context macroeconomic imprevizibil.

„Importanța economisirii stă în obiceiul de a pune bani deoparte, iar acest obicei trebuie educat, pentru că nu ne naștem cu el! Într-o societate consumeristă care te provoacă în permanență să consumi, economisirea înseamnă, în același timp, chibzuință și stoparea risipei. În acest cadru, metodele de economisire sunt variate: amânarea cheltuielilor impulsive, transferul automat al unor sume în ziua când încasăm salariul sau depozite în valută pe care să nu fim tentați să le desființăm ușor. Un pilon central al finanțelor personale este bugetul de venituri și cheltuieli. Simpla înșiruire pe hârtie a cheltuielilor poate arăta cum un sfert sau poate chiar mai mult din cheltuieli sunt inutile, iar eliminarea lor nu are niciun impact care să fie concretizat prin scăderea nivelului de trai, din contră. Din păcate, mulți dintre cei care încep să-și facă un buget personal renunță după câteva luni și revin la practicile care i-au adus într-o situație complicată. Dar economisirea vine nu doar din reducerea cheltuielilor, metodă pe care o poți aplica doar până la un punct, ci și din creșterea veniturilor. Cât trebuie să economisim și când suntem pregătiți pentru a investi o parte din ce am strâns?”.

„O persoană care are un buget personal, față de una care nu folosește acest instrument, poate să economisească între 5% și 10% din veniturile lunare doar prin organizarea și utilizarea unui plan financiar personal. Economisirea este, în primul rând, un obicei bun, care ne schimbă viața și ne dă confort pentru momentele în care suntem mai puțin pregătiți.  Împărțirea veniturilor ar trebui să urmeze următoarele valori: 20% să meargă pentru economisire și investiții, asigurări și pensie, 30% pentru dorințe, vacanță și distracție, iar 50% vor acoperi nevoile familiei (mâncare, chirie, transport). Cei 20% pe care îi economisim trebuie puși deoparte la începutul lunii, imediat după ce am încasat salariul sau veniturile. Dacă sperăm că îi vom pune la final de lună, cu siguranță vom găsi până atunci ceva de cumpărat și vom risipi acei bani. Procentul de economisire este o recomandare. Se poate începe și cu 1% sau 2% din venitul lunar, important este să conturăm acest obicei. Însă, dacă ținem cont că în România bugetul pentru vicii, precum alcoolul și țigările, este de 8%-9% din veniturile proprii, iar pentru educație românii alocă doar 2%, sumele pe care le putem economisi nu mai par un obiectiv dificil. O metodă de economisire pe care o recomand este un control mai bun al cheltuielilor prin amânarea unor achiziții. De exemplu, când îți place ceva foarte mult, recomand să nu-ți iei lucrul respectiv imediat, ci să-ți acorzi mai mult timp până faci achiziția. După ce aștepți 2-3 zile vei vedea că lucrurile nu îți mai par la fel de importante sau nu-ți mai plac atât de mult. Consecința este că, fie renunți, fie îți diminuezi achiziția încât nu-ți mai iei trei tricouri, îți iei doar unul care îți place cel mai mult.”

„Astăzia ști ce înseamnă economisire este la fel de important cu a ști să folosești un telefon mobil. De aceea, a fi informat în domeniul economic este o obligație, nu o alegere.  Investițiile pe care le poți face cu surplusul economisit nu trebuie privite ca o formă de îmbogățire rapidă, ci ca o formă de a-ți conserva valoarea banilor, adică puterea de cumpărare. Tehnologia ne ajută foarte mult, pentru că toate instituțiile financiare au programe în care procesul acesta de transfer al banilor în investiții sau în economii este automatizat. Economisirea trebuie să aibă trei piloni principali: 20% din venitul lunar pus deoparte, construirea unui fond de rezervă de șase sau 12 ori cheltuielile lunare totale (în funcție de domeniul de activitate de unde obținem veniturile), iar pentru pensie să strângi de 25 de ori cheltuielile tale anuale.

La investiții te poți gândi după ce ai un salariu bun sau orice alt succes financiar și după ce ai trecut prin etapa de economisire. Mulți români din această categorie sunt conservatori și preferă depozitele bancare și titlurile de stat. Însă trebuie să te asiguri că acei bani îți aduc un câștig superior ratei inflației. În 2022 inflația a fost undeva la 14% și nivelul de recompensă pe depozitări și pe titluri de stat era în zona lui 7%. Deci o diferență negativă de 5-6 puncte procentuale.

Apoi, cei care investesc în imobiliare trebuie să ia în calcul că această investiție are un cost de lichiditate destul de mare. Adică, dacă ți se întâmplă ceva și ai nevoie rapid de bani, nu poți transforma ușor proprietățile imobiliare în bani lichizi. În momentul acesta, pe plan mondial sunt peste 300.000 de opțiuni de investiții. Adică acțiuni, fonduri de acțiuni, ETF-uri, titluri de stat, instrumente financiare. Se estimează că vor fi 1 milion de opțiuni de investiții până în 2040. De aceea trebuie să te educi, ca să știi ce alegi și cui încredințezi mica sau marea ta avere.”

 

Alexandru Păunescu, reprezentantul Băncii Naționale a României în Colegiul de Coordonare al CSALB: „Provocările  macroeconomice cu care se vor confrunta consumatorii și întreaga societate în viitorul apropiat transformă educația financiară într-un instrument indispensabil și, în cele din urmă, profitabil pentru depășirea perioadei dificile. Organizarea unui buget personal devine imperativă într-un context financiar în care dobânzile variabile, modificările fiscale și alți factori pot afecta capacitatea de rambursare a împrumuturilor. La sfârșitul lunii martie 2025, rata creditelor neperformante a fost de 2,53%, în ușoară creștere față de finalul anului trecut (2,48% în decembrie 2024). În acest context, economisirea devine o parte esențială a păstrării confortului financiar, în ciuda perturbărilor din economie.

Oamenii pot recurge la strategii de reducere a cheltuielilor, de creștere a veniturilor, de investiții inteligente și sigure pentru înmulțirea banilor economisiți sau măcar pentru păstrarea lor în siguranță, în depozite bancare, în limitele prevederilor legale.

Economisirea pe o perioadă mai îndelungată poate fi și un antrenament pentru un viitor credit sau poate reprezenta chiar avansul (mai mult sau mai puțin consistent) pentru cumpărarea unui bun imobil. Capacitatea de a economisi, educată și exersată consecvent, poate face diferența dintre o viață fără griji ori dificultăți majore pentru cei care economisesc, în comparație cu o viață plină de probleme ori diverse provocări pentru cei care nu o fac. Recomandăm tuturor consumatorilor să economisească oricât de puțin, dar constant, pentru a-și asigura un nivel minim de protecție atunci când traversează perioade dificile în viață, indiferent de natura dificultăților”.

***

De interes:  Saf

  Despre CSALB: CSALB este o entitate înființată ca urmare a unei Directive europene și intermediază gratuit și în mai puțin de trei luni negocierea dintre consumatori și bănci sau IFN-uri pentru contractele aflate în derulare. Consumatorii din orice județ al țării pot trimite cereri către Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) completând un formular online direct pe site-ul http://www.csalb.ro. Dacă banca acceptă intrarea în procedură de conciliere/negociere este desemnat un conciliator. CSALB colaborează cu 16 conciliatori, dintre cei mai buni specialiști în Drept, cu expertiză în domeniul financiar-bancar. Totul se rezolvă amiabil, iar înțelegerea părților are puterea unei hotărâri în instanță. Mai multe informații despre activitatea Centrului puteți obține și la telefon 021 9414 (apel cu tarif normal).

Citeste in continuare

Locale

Fast and Fixed: Soluția rapidă și sigură pentru un zâmbet complet în doar 24 de ore

Publicat

pe

De

În implantologia dentară modernă, timpul nu mai este un inamic. Tehnologia a evoluat atât de mult încât pacienții pot beneficia astăzi de tratamente rapide, minim invazive și cu rezultate spectaculoase. Una dintre cele mai inovatoare metode de reabilitare orală completă este sistemul Fast and Fixed, care permite refacerea unei arcade dentare într-o singură zi. Da, ai citit bine – dinți ficși în doar 24 de ore.

Această tehnică se adresează pacienților cu dinți lipsă sau cu dantură compromisă și oferă o alternativă sigură, estetică și funcțională la protezele mobile tradiționale.

Ce înseamnă Fast and Fixed și cum funcționează?

Sistemul Fast and Fixed se bazează pe inserarea a patru până la șase implanturi dentare într-o singură arcadă, în poziții strategice care evită zonele cu deficit osos. Datorită acestui aspect, în cele mai multe cazuri nu este nevoie de grefe osoase sau intervenții suplimentare. Imediat după inserarea implanturilor, se fixează o lucrare provizorie, care este stabilă, fixă și perfect funcțională.

Este o metodă ce îmbină siguranța implanturilor clasice cu viteza reabilitării imediate, fiind ideală pentru persoanele care doresc o soluție eficientă și rapidă pentru redobândirea zâmbetului.

De interes:  Cătălin Bagherea, la CFR Cluj! – BANAT

Beneficiile unei intervenții într-o singură zi

Reabilitarea dentară cu Fast and Fixed este o schimbare de paradigmă. Pacientul vine dimineața fără dinți funcționali sau cu proteze mobile incomode și pleacă seara cu o dantură fixă, care arată natural și permite alimentația normală. Timpul de așteptare este redus considerabil, iar confortul postoperator este îmbunătățit semnificativ față de metodele tradiționale.

Lucrarea provizorie este gândită să arate estetic și să permită adaptarea pacientului până la aplicarea lucrării finale, după câteva luni de vindecare. Fast and Fixed este o soluție modernă, adaptată ritmului de viață al oamenilor activi, care nu își permit să piardă luni întregi în tratamente dentare complicate.

Cine poate beneficia de tratamentul Fast and Fixed?

Această metodă este recomandată persoanelor care au pierdut complet dantura de pe una sau ambele arcade, dar și celor care mai au dinți, însă aceștia nu mai pot fi salvați. Sistemul se adresează inclusiv pacienților care au purtat mult timp proteze mobile și care își doresc o soluție definitivă, fixă și estetică.

De interes:  Lupac și Caransebeș, rivale în campionat și în Cupă! – BANAT

Fast and Fixed este potrivit și în cazurile în care osul maxilar s-a retras în timp, deoarece poziționarea implanturilor la unghiuri precise permite evitarea procedurilor de adiție osoasă. Este un tratament care schimbă radical calitatea vieții, redând pacientului funcționalitatea orală și încrederea în sine.

Dental Premier – Excelență în tratamente Fast and Fixed

Unul dintre centrele de excelență din România unde se realizează cu succes tratamente Fast and Fixed este Dental Premier, o clinică de top din București, renumită pentru profesionalism, tehnologie modernă și abordare personalizată. Aici, pacientul beneficiază de consultanță completă, planificare digitală 3D, ghiduri chirurgicale precise și o echipă medicală cu experiență în implantologie avansată.

Lucrarea provizorie este realizată în laboratorul propriu al clinicii, ceea ce scurtează considerabil timpul de așteptare. În plus, toate etapele sunt transparente, iar comunicarea medic-pacient este deschisă și empatică.

Ce presupune procesul complet de tratament?

Tratamentul Fast and Fixed începe cu o consultație amănunțită, în care se evaluează starea generală a pacientului și se realizează investigații imagistice. Urmează planificarea intervenției, în funcție de structura osoasă și poziția implanturilor. În ziua intervenției, se efectuează extracțiile dentare necesare, se inserează implanturile și se montează lucrarea provizorie.

De interes:  Live D’amor (remember Cesária Évora) – Banat FM

După o perioadă de vindecare de aproximativ 4-6 luni, pacientul revine pentru aplicarea lucrării definitive, realizate din materiale premium precum zirconiu sau ceramică presată.

Un nou început în 24 de ore

Sistemul Fast and Fixed a revoluționat modul în care se tratează edentațiile totale. A oferi un zâmbet nou în doar o zi nu mai este o promisiune îndrăzneață, ci o realitate posibilă, documentată și sigură. Pacienții nu mai trebuie să trăiască cu disconfortul protezelor mobile sau cu teama de a zâmbi.

Dacă îți dorești o schimbare radicală, rapidă și sigură, Fast and Fixed este soluția. Iar dacă vrei să beneficiezi de cele mai bune rezultate, specialiștii de la Dental Premier te pot ghida în fiecare etapă a transformării tale.

Află mai multe detalii și programează o consultație accesând dentalpremier.ro. Zâmbetul tău merită o soluție completă.

Citeste in continuare

Locale

Ghidul barista de acasă: cum să ai o cafea perfectă fără compromisuri tehnice

Publicat

pe

De

Pentru pasionații de cafea, diminețile încep cu aroma inconfundabilă a unei cești proaspăt preparate. Însă, dincolo de savoare, calitatea cafelei depinde de mai mulți factori – de la calitatea apei, întreținerea aparatului, până la interpretarea corectă a eventualelor coduri de eroare afișate de espressor.

Cana cu sistem de filtrare integrat – cheia unei cafele mai bune

Apa reprezintă aproximativ 98% din conținutul unei cești de cafea, ceea ce înseamnă că orice impuritate sau gust rezidual din apă va afecta inevitabil gustul final. Aici intervine utilitatea unei cani cu sistem de filtrare integrat.

Acest tip de cană este echipat cu un filtru special care reține impuritățile, clorul și calcarul, oferind astfel o apă curată și cu un gust neutru – ideală pentru prepararea cafelei. De asemenea, folosirea regulată a unei căni filtrante contribuie la prelungirea duratei de viață a espressorului, prin reducerea depunerilor de calcar.

Filtrele moderne din aceste căni utilizează adesea carbon activ și rășini schimbătoare de ioni, tehnologii ce reușesc să îmbunătățească considerabil calitatea apei. Este recomandat ca filtrul să fie schimbat la fiecare 3-4 săptămâni, în funcție de frecvența utilizării.

Beneficiile nu se opresc aici: o cană cu sistem de filtrare integrat este o alternativă sustenabilă la apa îmbuteliată, reducând consumul de plastic și contribuind la protejarea mediului.

De interes:  Ministrul Economiei: „Sunt convins că vom vedea, începând cu luna august, scăderi de prețuri la produsele de bază”

Igienizarea espressorului – un obicei esențial pentru sănătate și performanță

Un espressor care nu este curățat în mod regulat poate deveni un focar de bacterii, mucegai și alte reziduuri care nu doar că afectează gustul cafelei, dar pot avea și un impact negativ asupra sănătății utilizatorului. În plus, un aparat neîntreținut va funcționa mai greu, consumând mai multă energie și riscând defectarea prematură.

Igienizarea espressorului trebuie realizată periodic, în funcție de frecvența utilizării. Iată principalele componente care necesită întreținere:

Rezervorul de apă – trebuie spălat cel puțin o dată pe săptămână și reumplut doar cu apă filtrată, preferabil dintr-o cană cu sistem de filtrare integrat.

Grupul de cafea – la espresoarele manuale și semi-automate, această piesă trebuie curățată zilnic, îndepărtând cafeaua rămasă și clătind bine cu apă caldă.

Tava de scurgere și recipientul pentru zaț – golirea și spălarea acestora sunt obligatorii pentru prevenirea dezvoltării bacteriilor.

Circuitul intern – periodic, trebuie efectuat un ciclu de detartrare, folosind produse speciale compatibile cu modelul aparatului. Acest proces elimină depunerile de calcar care pot afecta presiunea și temperatura apei.

Multe espressoare moderne vin cu funcții automate de curățare sau notificări pentru igienizare. Totuși, este important ca utilizatorul să nu ignore aceste mesaje.

De interes:  Lupac și Caransebeș, rivale în campionat și în Cupă! – BANAT

Coduri de eroare espressor – ce semnifică și cum le rezolvi

Pe lângă gustul sau performanța aparatului, un alt aspect care poate da bătăi de cap este apariția unor coduri de eroare la espressor. Acestea variază în funcție de marcă și model, dar cele mai comune probleme sunt ușor de interpretat și rezolvat dacă se cunosc cauzele.

Iată câteva dintre cele mai întâlnite coduri de eroare și soluțiile aferente:

E01 / E05 – Aceste coduri indică de obicei o problemă legată de lipsa apei sau de circuitul de apă blocat. Verificați dacă rezervorul este plin și dacă pompa funcționează. Dacă aparatul are un sistem de filtrare, înlocuiți sau clătiți filtrul.

E02 – Semnalează o eroare a grupului de cafea. Deconectați aparatul de la priză, așteptați câteva minute, apoi reconectați-l. Dacă problema persistă, grupul trebuie curățat sau uns conform instrucțiunilor din manual.

E03 / E06 – Probleme la motorul intern sau senzorii de temperatură. Aceste erori necesită adesea intervenția unui service autorizat, dar în unele cazuri pot fi cauzate și de acumularea de calcar.

E10 / E14 – Se referă la supraincalzirea aparatului. Închideți aparatul, lăsați-l să se răcească și reporniți-l. Evitați folosirea imediată a espressorului după cicluri intense de preparare.

De interes:  Cătălin Bagherea, la CFR Cluj! – BANAT

E15 – Este una dintre cele mai temute erori, semnalând de obicei o scurgere internă. În acest caz, verificați dacă tavile sunt poziționate corect și nu există urme vizibile de apă în interior. Dacă problema persistă, contactați un tehnician.

Important: în cazul codurilor necunoscute sau frecvente, consultați manualul aparatului sau site-ul oficial al producătorului. Un diagnostic greșit poate duce la costuri inutile sau defectarea permanentă a espressorului.

O cafea de calitate nu înseamnă doar boabe bine prăjite sau o rețetă perfectă. În spatele unei cești reușite stă un ansamblu de practici corecte, începând cu utilizarea unei cani cu sistem de filtrare integrat, continuând cu igienizarea espressorului și culminând cu interpretarea eficientă a eventualelor coduri de eroare.

Fie că ești un amator de espresso sau un adevărat barista acasă, acordă atenție acestor detalii tehnice. Ele nu doar că vor îmbunătăți calitatea cafelei, dar vor asigura și funcționarea optimă a echipamentului pe termen lung. Iar diminețile tale vor continua să înceapă în cel mai plăcut mod posibil – cu o cafea perfectă.

Citeste in continuare

ȘTIRI NOI

Economieacum 3 days

Cum am recondiționat o motocoasă veche și ce am învățat pe parcurs

Sunt genul de om care nu se grăbește să arunce lucrurile. Când ceva se strică, primul impuls nu e să...

Ce trebuie sa stiiacum 4 days

Marius Bostan: Am fost anchetat de Securitate pentru anticomunism, la 17 ani. Nu am colaborat cu ei, nu am turnat pe nimeni!

Marius Bostan, personalitate importantă în Partidul Național Țărănesc, antreprenor și fost ministru al Comunicațiilor, a fost recent ținta unor acuzații...

Educatieacum 4 days

Cum să îți alegi corect calea profesională încă din timpul liceului

Alegerea unei cariere este una dintre cele mai importante decizii pe care le vei lua în viața ta. Deși mulți...

Ce trebuie sa stiiacum 4 days

Cardiologie Bucuresti – index clinici, cabinete și spitale din capitală

CardiologieBucuresti.ro este portalul de referință pentru identificarea și accesarea serviciilor de cardiologie din București. Site-ul oferă un index complet al...

Featuredacum 4 days

Franke, cel mai mare producător de chiuvete pentru bucătărie din lume, lansează bateria 6-în-1 Mythos Water Hub în România

Într-un moment în care sustenabilitatea și optimizarea spațiului din locuință devin priorități pentru consumatori, nevoia de soluții inteligente este mai...

Top 4 suplimente de vitamine esențiale pentru un stil de viață sănătos Top 4 suplimente de vitamine esențiale pentru un stil de viață sănătos
Ce trebuie sa stiiacum 5 days

Top 4 suplimente de vitamine esențiale pentru un stil de viață sănătos

Poză de Nataliya Vaitkevich pe Pexels.com   Menținerea unui stil de viață sănătos poate părea o provocare, astfel că suplimentele...

Localeacum 5 days

 Cât trebuie să economisești ca să fii în siguranță din punct de vedere financiar? Recomandarea specialiștilor

18 iunie, București. Economisirea este unul dintre cei mai importanți indicatori ai bunăstării într-o societate și ai sănătății financiare a fiecărei...

Când este momentul potrivit pentru a schimba anvelopele de vară? Când este momentul potrivit pentru a schimba anvelopele de vară?
Ce trebuie sa stiiacum 5 days

Când este momentul potrivit pentru a schimba anvelopele de vară?

Sursa foto: Pixabay.com   Schimbarea anvelopelor de vară este o decizie importantă care poate influența siguranța și confortul la volan....

Ce trebuie sa stiiacum 6 days

Când ai nevoie de mai mult decât mobilă frumoasă – ai nevoie de oameni care simt spațiul ca pe o prelungire a ta

Sunt oameni care își cumpără o casă și se opresc acolo. Și sunt oameni care își construiesc un cămin. Diferența...

Ce trebuie sa stiiacum 7 days

Ce rol au invertoarele în eficiența sistemelor fotovoltaice?

Energia solară câștigă teren rapid și devine o soluție viabilă pentru multe gospodării sau companii care urmăresc să reducă facturile...

Heathrow to Gatwick Criptomonede

TOP ȘTIRI Bănățeanul.ro

Copyright © 2025 - BĂNĂȚEANUL.ro Toate drepturile rezervate. Răspunderea juridică, civilă și penală, pentru conținutul materialelor publicate pe site-ul www.banateanul.ro este purtată exclusiv de către autorul acestora. CONTACT: contact@banateanul.ro