România se topește! Val puternic de caniculă! Șase județe, sub COD ROȘU

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis trei avertizări cod galben, portocaliu și roșu de caniculă și disconfort termic, valabile în intervalul 30 iunie – 1 iulie.

 

Avertizarea COD GALBEN a fost emisă pentru județele din Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei și parțial în Banat, asupra cărora se va abate un val de căldură, iar disconfortul termic va fi ridicat.

Potrivit meteorologilor, în intervalul menționat valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

 

De asemenea, pentru Transilvania, parțial în Banat și jumătatea de nord a Moldovei a fost emisă o avertizare COD PORTOCALIU de caniculă și disconfort termic.

Astfel, în zilele de joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), local în zonele joase din Banat, Transilvania și Moldova valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

De interes:  România a obţinut locul I la Olimpiada Balcanică de Informatică

Temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra pe arii restrânse și în restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborâte decât valorile extreme.

 

Pentru șase județe, ANM a emis o avertizare COD ROȘU de temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat.

Astfel, joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), în zonele joase din județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38…39 de grade în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36…37 de grade. Pe parcursul nopților temperaturile se vor menține ridicate și doar în orele dimineților se vor înregistra valori în general de 20…24 de grade.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.