Mihaela Valentina Runceanu s-a născut pe 4 mai 1955, la Buzău. În 1970, a absolvit cursurile la şcoala elementară de pe lângă Liceul de muzică şi arte plastice din Buzău. Profesor de vioară: Eufrosina Tomescu, soţia directorului şcolii, Constantin Tomescu.

Urmează Liceul de muzică şi arte plastice din Buzău, pe care îl absolvă, ca şef de promoţie, în 1974. În perioada liceului, cântă în orchestra simfonică a oraşului, care se afla pe lângă Casa orăşenescă de cultură. Alături de Orchestra Simfonică din Buzău, efectuează un turneu de câteva săptămâni în Cehoslovacia şi în Ungaria. În 1972 câştigă Premiul I la concursul „Tinereţea Buzoiană” cu piesa „Anilor” de Petre Magdin, prima recunoaştere publică a vocaţiei de solist de muzică uşoară. În 1974 este admisă la Conservatorul de muzică „Ciprian Porumbescu” (clasa profesor Victor Giuleanu), cu media 9,95 ; urmează, în paralel, cursurile şcolii Populare de Artă din Bucureşti (pe care o absolvă în 1977), clasa de canto condusă de profesoara Nina Bercaru.

În 1975 câştigă Trofeul „Steaua litoralului”, Constanţa, obţine premiul I la Festivalul „Constelaţii vâlcene”, Râmnicu Vâlcea şi debuteză la Radio cu o piesă, în primă audiţie, a compozitorului George Grigoriu. În februarie 1976, Mihaela Runceanu trece cu 10 pe linie prima etapă la concursul TV „Steaua fără nume”. În 1976, Obţine Premiul I la Festivalul „Lotca de aur”, Brăila, Premiul II la „Festivalul artei studenţeşti” din Galaţi, Premiul II la concursul „Bucureşti’76”. La cea de-a IX-a ediţie a “Festivalului tinereţii de la Amara”, care s-a desfăşurat în staţiunea Amara (Ialomiţa) în perioada 5 – 8 august 1976, Mihaela Runceanu câştigă “Trofeul Tinereţii”.

De interes:  100% TU DECIZI! Dacian Cioloș, fiu de milițian și văr cu șef din "Doi și-un sfert"

În 1978, Mihaela Runceanu absolvă Conservatorul de muzică „Ciprian Porumbescu”, Facultatea de pedagogie, muzicologie, compoziţie, cu lucrarea „Muzica uşoară românească şi rolul său în societatea contemporană” – coordonator prof. Al. Leahu. În perioada 1978-1979, activează ca profesoară de vioară la Şcoala generală de muzică din Brăila. Cântă cu formaţiile „Solaris” şi „Mefisto” din localitate.

În perioada 1979-1980, activează ca profesoară de vioară la Liceul de muzică şi arte plastice din Buzău, pe care îl absolvise cu numai şase ani în urmă. Face parte din formaţia „Nona”, condusă de profesorul Xenti Stănescu.

În toamna anului 1980, Mihaela Runceanu devine profesoară la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti. Corepetitor la aceeaşi clasă, compozitorul Ionel Tudor. Dintre cei care i-au fost elevi se numără: Marina Florea, Silvia Dumitrescu, Dana Dorian, Gianina Olaru, Carmen Trandafir, Adrian Enache, Mădălina Manole, Nicola, Paula Mitrache, Miki (fosta solista a trupei K-pital), Maria Botta, Marinela Chelaru de la grupul „Vouă” ş.a.

De interes:  Situatii in care placarea scarilor interioare cu lemn este recomandata

În perioada 1980-89, Mihaela Runceanu cântă la unele dintre cele mai renumite restaurante din Bucureşti, cum ar fi: „Intercontinental”, „Bucureşti”, „Continental”, „Salonul spaniol”, „Dorobanţi”, „Melody” precum şi la „Internaţional” Sinaia şi Timişoara. De asemenea, în fiecare vară, în timpul vacanţelor, cântă pe litoral numai la restaurante de mâna întâi (ex: „Barul Paradis” din Jupiter).

În 1984, melodia „E-adevărat, iubirea mea”, preluată din repertoriul internaţional, devine primul mare succes al Mihaelei Runceanu. La concursul „Melodii’84” (care a avut loc la începutul anului 1985), melodia „Să crezi în dragostea mea” (Ion Cristinoiu/Roxana Popescu) obţine premiul I la secţiunea „Prime audiţii”. Acesta este momentul în care Mihaela Runceanu devine una dintre cele mai apreciate şi de succes soliste ale României. Începând cu 1985, Mihaela Runceanu participă la un număr mare de spectacole organizate în Bucureşti (în special la Sala Radio sau Sala Polivalentă) sau în provincie, numele ei devenind, prin ani, o garanţie sigură a calităţii spectacolelor respective. Este solicitată tot mai des pentru înregistrări la Radio, Televiziunea Română şi Electrecord. A efectuat turnee în Cehoslovacia (1973), Ungaria (1973), Bulgaria, URSS (1984), Cuba (1985) şi RDG (1987).

De interes:  VIDEO Grav accident rutier în Timiș! Două persoane au decedat

Pe data de 29 octombrie 1989, Mihaela Runceanu participă la spectacolul-maraton de mare succes „Start Melodii’89”, care are loc la Sala Radio. Mihaela Runceanu are un succes fantastic fiind bisată de două ori. De emoţie Mihaela va îngenunchea la aplauzele publicului. Acesta este ultimul spectacol susţinut de Mihaela Runceanu. Pe 30 octombrie 1989, a apărut la Electrecord, „Pentru voi, muguri noi”, cel de-al treilea disc al artistei.

Pe 1 noiembrie, în jurul orei 1:00 a.m., Mihaela Runceanu este asasinată în garsoniera sa din Bucureşti situată pe Şoseaua Mihai Bravu. Pe data de 2 noiembrie, la doar 36 de ore de la comiterea crimei, Daniel Cosmin Ştefănescu este prins şi arestat. Pe 4 noiembrie 1989 Mihaela Runceanu este înmormântată la cimitirul „Dumbrava” din Buzău, nu departe de celebrul grup statuar „Rugăciunea” al lui Constantin Brâncuşi.

Sursa: wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.