Remember Leonard Cohen – Banat FM

Leonard Cohen (n. 21 septembrie 1934, Montréal – d. 7 noiembrie 2016, Los Angeles) a fost un poet, cântăreț și romancier evreu canadian.

Leonard Cohen şi-a făcut studiile la universităţile McGill şi Columbia. A debutat în 1956 cu volumul de versuri Să comparăm mitologii dar faima i-a adus-o cel de-al doilea ciclu, The Spice Box of Earth (Cutia cu mirodenii a planetei).

Cohen a călătorit prin Europa şi s-a stabilit în insula grecească Hydra, unde a locuit timp de 7 ani alături de soţia sa Marriane Jensen şi de fiul lor, Axel.

În Grecia a scris mai multe volume, controversatul volum de versuri Flowers For Hitler (1964) precum şi două romane, The Favorite Game(Jocul favorit, Polirom, 2003) (1963), şi Beautiful Losers(Frumoşii învinşi, Polirom, 2004) (1966). La publicarea lor, ziarul Boston Globe declara, „James Joyce nu a murit. Trăieşte în Montreal şi se numeşte Cohen.” Ele s-au vândut în 800.000 de exemplare în lumea întreagă. „Joaca preferata” a fost deja tradus în limba româna (în 1963; Editura Polirom, 2003). Celălalt roman, „Frumoşii invinşi” (Editura Polirom, 2003) a văzut lumina tiparului trei ani mai târziu.

De interes:  Începe o nouă campanie de dezinsecție la Timișoara

Cohen a trăit intermitent în Anglia, pe insula grecească Hydra, în California şi la New York. Cele mai faimoase poezii ale sale şi cântece se numesc Bird on a wire, Famous Blue Raincoat, Marianne.

Este autorul unui număr impresionant de volume de versuri bine primite de critică dar şi al unei discografii care a făcut din el idolul mai multor generaţii. Primul sau disc a fost remasterizat şi vocea lui groasă, guturală a fost modificată pentru a semăna cu cea a lui Bob Dylan, pe atunci în mare vogă. A început să imprime la studiorile din Nashville, cele care l-au lansat pe Elvis Presley şi vocea sa a revenit la tonalitatea sa normală.

După o şedere de câţiva ani într-o mănăstire budistă, în 2001 a avut o revenire spectaculoasă în lumea muzicii cu Zece cântece noi, disc ce l-a adus din nou in clasamentele de specialitate şi pe primele pagini ale revistelor.

Ultimul sau album, apărut în 2004, se numeşte Dear Heather.

De interes:  De ce trebuie să ții cont înainte să începi să te joci la păcănele online?

Sursa: wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.