Remember James Joseph Brown – BANAT

James Joseph Brown (n. 3 mai 1933 – d. 25 decembrie 2006), cunoscut şi sub numele de Soul Brother Number One, the Godfather of Soul, Universal James, Mr. Dynamite şi The Hardest Working Man in Show Business, un prolific lider de formaţie, compozitor, producător şi cântăreţ, a fost o verigă foarte importantă în evoluţia stilurilor gospel, R&B, soul şi funk. Şi-a lăsat amprenta şi asupra altor genuri, cum ar fi rock, jazz, reggae, disco, dance şi electronică, precum şi în hip-hop.

Patru albume de-ale lui James Brown au apărut în lista Rolling Stone Magazine din 2003 „the 500 greatest albums of all time”

În copilărie James Brown ajuta la întreţinera familiei culegând bumbac pe câmpurile din apropierea casei şi lustruind papuci în oraş. În timpul liber cânta în împrejurimile oraşului şi se ocupa cu mici fărădelegi. La 16 ani este trimis la centrul de reabilitare pentru minori din Toccoa, fiind acuzat de jaf armat. Aici îl întâlneşte pe Bobby Byrd a cărui familie îl ajută să iasă din detenţie. După trei ani petrecuţi în spatele gratiilor, James Brown nu mai avea voie să se întoarcă în Augusta sau în Richmond County, asta fiind una din condiţiile eliberării. Îşi concentrează atenţia asupra sportului – mai întâi încearcă box-ul la care renunţă, apoi baseball la care renunţă după o accidentare la picior.

De interes:  Ia pastila SRS: Protestele și prognoza meteo

La inceputul anilor 50 îşi începe şi cariera în muzică alături de sora lui Bobby Byrd, Sarah, în grupul “The Gospel Starlinghters”. În cele din urmă intră în trupa lui Bobby, “The Avons”. Numele grupului se schimbă în “The Famous Flames” şi semnează un contract cu King Records. Primul lui hit a fost „Please, Please, Please”, scos în 1956 sub titulatura „James Brown with the Famous Flames”. Piesa se vinde în peste un milion de copii şi ajunge pe locul 5 în topul de R&B. După alte 9 piese ce nu au avut succes, casa de discuri era gata să renunţe la el, însă în 1958 revine cu „Try Me”, piesă ce ocupă locul 1 în topul de R&B. În tot acest timp James preia controlul asupra trupei şi transformă “The Famous Flames” în trupa sa de acompaniament. Cu toate că era celebru în sudul Statelor Unite, cu o prezenţă bună în topul 10 de R&B, James Brown nu era încă recunoscut pe plan naţional. Toate acestea se schimbă odată cu lansarea albumului “Live at the Apollo” în 1963. În 1965 va lansa piesele „Papa’s Got a Brand New Bag” şi „I Got You (I Feel Good)”, hituri după care este recunoscut şi astăzi.

De interes:  România în Realitate, invitat FLORIN HOZOC

James Brown este artistul cu cele mai multe piese din topul Billboard Hot 100 şi deţine un record destul de ciudat: nu a ajuns niciodată pe locul 1 în acest top. O altă ciudăţenie o reprezintă sprâncele lui, care sunt de fapt tatuaje.

A decedat la 25 decembrie 2006, la vârsta de 73 de ani, în urma unei pneumonii.

Sursa: wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.