Când spunem remedii naturiste ne gândim automat la plante, natură sau la ceva mai puțin chimic. Când spunem remedii naturale mănăstirești ne gândim la mai mult , nu doar la simple plante sau la natură ca atare. Ne gândim la plante ca daruri ale lui Dumnezeu, iar la preparatele din plante ca la o binecuvântare, căci știm că au fost realizate de maici (de la culegerea acestora manual până la preparare), prin rugăciune și nevoință.
În țara noastră există mănăstiri care au păstrat rețete vechi ale unor astfel de remedii de foarte mulți ani, dar sigur că în societatea modernă acestea ar fi puse probabil sub semnul întrebării, dat fiind faptul că industria consacrată este atât de dezvoltată. Din fericire însă o bună parte dintre aceste mănăstiri a obținut notificările necesare pentru a fi puse pe piață astfel de preparate în mod oficial, încadrându-le în categoria suplimentelor alimentare.
Una dintre mănăstirile care valorifică plantele lăsate de Dumnezeu în natură este Mănăstirea Paltin – Petru Vodă, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, ctitorie a părintelui arhimandrit Justin Pârvu, considerat unul din marii duhovnici ai României, supranumit Duhovnicul Neamului. Maicile din aşezământul social de la Petru – Vodă se nevoiesc neîncetat înspre mântuire din zori până în miez de noapte: ziua o dedică îngrijirii şi slujirii copiilor şi bătrânilor, în vreme ce noaptea o închină întotdeauna rugăciunilor, slujbelor şi nevoinţelor personale.
Pe lângă slujirile social-filantropice, maicile îndeplinesc şi multe alte ascultări, precum grădinăritul, creşterea animalelor, brodarea de veşminte preoţeşti şi costume naţionale, croitoria, litografierea şi zugrăvirea de icoane bizantine, editarea unor cărţi şi a unei reviste de învăţătură ortodoxă intitulată „Atitudini”.
O parte din maici se ocupă de culegerea şi prelucrarea plantelor medicinale, valorificând bogăţia fito-terapeutică a împrejurimilor. În cadrul unui laborator se realizează preparate naturiste precum: creme, siropuri, uleiuri şi tincturi pentru o gamă largă de întrebuințări.
O altă mănăstire cunoscută este Dragomirna. Aflată în nordul Moldovei, la 15 km de Suceava, vestită ctitorie a marelui mitropolit şi cărturar Anastasie Crimca, se înalţă aici de peste veacuri ca o mărturie pentru zbuciumul trecutului moldovenesc, pentru iscusinţa şi dragostea de frumos a oamenilor de pe aceste meleaguri. Ca şi în alte mănăstiri din ţară, mănăstirea Dragomirna a fost un puternic focar de cultură. Însuşi mitropolitul ctitor şi ucenici de ai săi, au dat un mare avânt lucrării de copiere a textelor religioase şi de împodobire a acestora. Cărţile bisericeşti donate mănăstirii de mitropolit, împodobite cu miniaturi măiestrit lucrate, unele de însăşi mâna sa, indică în persoana lui Crimca un autentic artist creator al unei şcoli de caligrafi miniaturişti chiar în cuprinsul mănăstirii. Anastasie Crimca s-a dovedit şi în acest domeniu un inovator şi un talentat ilustrator de cărţi. Păstrătoare ale acestor valori, maicile de aici se nevoiesc să le facă cunoscute și generaţiilor viitoare şi iubitorilor de frumos, căci „În nici un loc de pe pământul ţării noastre nu s-au copiat şi împodobit atâtea manuscrise ca la Dragomirna” (Popescu Vâlcea).
Pe lângă aceste activități culturale, maicile au creat un laborator în care valorifică rețete vechi și noi ale unor remedii naturale de mare folos sănătății.
Mănăstirea Nera își începe construcția în anul 1994, la inițiativa și prin strădania doctorului Pavel Chirilă – specialist în tratamente naturiste și promotor al conceptului de medicină creștină, în localitatea Slatina – Nera, satul natal al domnului doctor. Cu timpul, maicile de aici crează un laborator de produse naturiste pentru a întinde mâini calde și sigure spre cei aflați în nevoi făcând posibil ca în cât mai multe inimi să ajungă un gând bun, o rază din lumina lui Dumnezeu .
Pe lângă cele trei mănăstiri amintite sunt multe altele care vă așteaptă să le treceți pragul și să vă bucurați de darurile lor, căci în felul acesta maicile valorifică moștenirea fitoterapeutică incontestabilă a românilor.
Cei care doresc să se bucure în același timp de remediile mănăstirești din toate aceste lăcașe, o pot face prin mediul online, pe darurimanastiresti.ro unde se găsesc toate aceste produse.
Iată, așadar, că în vremuri de încercare poate ar fi bine să ne amintim de exemplul maicilor și să ne bazăm și noi mai mult pe rugăciuni și pe folosirea preparatelor din plante, fructe și legume, căci tot ce provine din natura nealterată este dar al lui Dumnezeu regăsit în străvechi rețete mănăstirești.
Reșița
Simona Lance