Proiect: 600.000 de contribuabili vor beneficia de anularea contribuției de asigurări sociale

600.000 de contribuabili vor beneficia de anularea contribuției de asigurări sociale datorată, de circa 1, 035 miliarde lei, conform unui proiect de act normativ pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor, proiect care prevede și reducerea TVA pentru alimentele bio și tradiționale.

Cei 600.000 de contribuabili au primit sau urmau să primescă decizii de impunere anuală pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată la nivelul salariului de bază minim brut pe țară deși aceștia au realizat venituri sub acest nivel.

La nivelul ANAF, pentru perioada 2014 – 2017, au fost deja emise şi transmise aproximativ 221.000 decizii de impunere anuală în perioada decembrie 2018 – 31 martie 2019 şi sunt în curs de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanţă sau prin Unitatea de Imprimare Rapidă aproximativ 3.900.000 decizii de impunere anuală, pecizează nota de fundamentare.

Proiectul mai propune instituirea unor derogări pentru termenele de plată a contribuției de asigurări sociale.

De interes:  14 octombrie – Banat FM

În privința TVA, proiectul propune reducerea cotei de la 9% la 5% pentru livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, bio, tradiționale, autorizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Livrarea acestor alimente va fi însoțită de copia documentului der ecunoaștere/atestare/certificare eliberat de autoritatea competentă, cu excepția livrării efectuate către consumatorul final.

În prezent, se aplică cota redusă de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele.

Măsura este menită a facilita accesul populației la produse sănătoase, de înaltă valoare calitativă. Reducerea cotei de TVA aplicabile pe întreg lanțul de distribuție a acestor produse poate contribui la reducerea prețului suportat de consumatorul final, având în vedere că prețul acestor produse este mai ridicat de regulă decât cel al produselor similare, costurile de fabricație fiind mai mari ca urmare atât a utilizării de materii prime de calitate superioară, cât și a metodelor de fabricație.

De interes:  O femeie din Timiş a murit în explozia de la Cluj! Doi bărbaţi din Harghita au fost răniţi (VIDEO)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.