Toate mămicile noi doresc să afle cât mai multe informații necesare pentru creșterea armonioasă a copilului lor, multe dintre acestea deja au pregătită camera copilului, alături de câteva hăinuțe și jucării, așteptând cu nerăbdare să se bucure de cele mai frumoase momente petrecute alături de micuț!
Descoperă cele 7 sfaturi care te vor ajuta să înțelegi cât mai bine toate etapele prin care trece copilul de la o vârstă fragedă, astfel încât să-i poți oferi dezvoltarea, iubirea și ajutorul de care are nevoie!
Consultă cărțile de specialitate pentru parenting
Foarte multe persoane apelează la sprijinul oferit de cărțile de parenting disponibile în librăriile fizice sau virtuale, deoarece acestea conțin nu doar sfaturi, ci și povești de viață, trucuri și jocuri datorită cărora copilul tău se va bucura de o creștere armonioasă, sinceră și sănătoasă! Printre cele mai îndrăgite 6 cărți de parenting se află:
- „Ghid esențial de parenting” de Gail Reichlin și Caroline Winkler;
- „Parenting conștient” de Susan Stiffelman;
- „Parenting pozitiv” de Rebeca Eanes;
- „Un părinte mai bun” de Elaine Mazlish și Adele Faver;
- „Fițuici de parenting” de Emily Oster;
- „Comunicarea eficientă cu copiii” de Elaine Mazlish, Adele Faber, Rosalyn Anstin Templeton și Dr. Lisa Nyberg.
Cântece și versuri
Citește-i poezioare scurte, pentru cei mici, cu rime și ușor de fredonat, alături de cântece cu versuri sau instrumentale. În tot acest timp, încearcă să bați ritmul fredonat sau auzit, astfel încât copilul să depindă anumite abilități de învățare, dar și o ureche muzicală timpurie.
Jocuri interactive
Nimic nu este mai distractiv pentru un copilaș decât orele de joacă petrecute cu părinții și în compania jucăriilor sale favorite, fie acestea jucării de pluș, interactive, de strategie sau pentru activități fizice. Indiferent de jocul sau joaca aleasă, ține minte că orice activitate îi va dezvolta armonios anumite aptitudini: motrice, de creativitate, intelectuale sau de coordonare.
Vorbește cu copilul
Copiii sunt foarte atașați de glasul părinților, în special al mamei, așadar îi va face plăcere să te asculte, chiar dacă momentan nu reușește să înțeleagă tot ce îi comunici. Alege cuvinte ușoare și fraze scurte, spune-i des pe nume, uită-te în ochii săi și chiar povestește-i despre obiectele din jur, descriindu-le verbal. Lasă-l totodată să le atingă pentru a putea face conexiunea dintre cuvânt și obiect.
Lasă copilul să exploreze
Lasă-l pe cel mic să exploreze lumea din jurul său, să meargă și să atingă obiecte, fie aceasta din interiorul locuinței sau din afara acesteia. Bineînțeles, ai grijă să nu se lovească sau să cadă, punând în primul rând accentul pe siguranța sa! Poți, de asemenea, să-i spui cum se cheamă obiectul sau persoana la care se duce „țintă”, reușind astfel să memoreze și numele acestora.
Pune-i întrebări
Chiar dacă nu va reuși să dea răspunsuri pentru toate întrebările adresate, micuțul va înțelege cum se formulează o întrebare, care este rostul acesteia și faptul că este în regulă să pună întrebări pentru a înțelege mai bine lumea înconjurătoare. Îi poți pune întrebări precum:
- Ce faci?
- La ce te gândești?
- Ce este obiectul acesta?
- Care este numele meu/ al copilului/ al altei persoane din casă?
- Câți ani ai?
- Ce gust are fructul/ leguma/ alimentul? Este dulce, amar, sărat sau acru?
- Ce culoare are?
Ajută-l să învețe lucruri noi
Copiii reușesc să rețină rapid și eficient aproape toate informațiile pe care le primesc, de aceea este important să-ți ajuți micuțul să învețe lucruri noi în fiecare săptămână într-un mod distractiv și angajat. Copilul tău se va simți mai încrezător în propriile sale abilități!
Ține cont de sfaturile oferite și alege cele mai bune variante de parenting pe care le poți aplica alături de micuțul tău! Bucură-te de fiecare moment alături de copil și ajută-l pe acesta să descopere frumusețea lumii care-l înconjoară!