Acționarul minoritar al B1 TV, Sorin Oancea, și-a exercitat puterea media, contra cost, și în campania electorală din 2014, în favoarea candidatului la președinția României, Victor Ponta.

Potrivit unui raport oficial ANAF, care a ajuns în posesia jurnaliștilor Realitatea Plus, prestatorul Sorin Oancea a încasat 600.000 de lei ca să desfășoare campania electorală a lui Victor Ponta prin intermediul televiziunii sale.

Din documentul oficial reiese că Sorin Oancea s-a angajat să difuzeze materiale la comandă, favorabile contracandidatului lui Klaus Iohannis.

În fața inspectorilor antifraudă, Oancea a susținut că nu poate pune la dispoziție materialele publicate conform contractului cu firma ce îl deservea pe Ponta, deoarece nu le mai deține.

„Societatea nu a prezentat alte documente/materiale justificative cu privire la serviciile prestate în baza contractului. De asemenea, cu privire la existența acestora, administratorul societății B1 TV CHANNEL SRL, Oancea Sorin, a prezentat un punct de vedere conform căruia, societatea B1 TV CHANNEL SRL nemaiavând obligația legală a păstrării acestora .”, susțin cei de la ANAF.

De interes:  VIDEO Negulescu, interviu exploziv la Realitatea Plus: Ponta a luat 2,5 milioane de dolari de la Ghiță

În acest context, inspectorii au ridicat problema dacă într-adevăr banii încasați de B1 TV au fost pentru prestări servicii de către semnatarul actului, Sorin Oancea.

„Contractul încheiat între cele două societăți nu prezintă elemente suficiente și concludente cu privire la scopul pentru care s-au efectuat serviciile, evenimentele care au avut loc, eventualii beneficiari reali ai acestora. Nu au fost identificate facturi de vânzare emise de Beneficiar și nici nu s-a putut determina modul în care aceste cheltuieli au contribuit la obținerea de venituri impozabile.”, se arata in raportul ANAF.

Potrivit Autorității Electorale, candidatul PSD, Victor Ponta, a cheltuit cea mai mare sumă de bani în campania prezidențială din 2014, aproape 14 milioane de lei.

Despre relațiile asociatului de la B1 TV cu Ponta, au făcut dezvăluiri și jurnaliștii Robert Turcescu și Sabin Orcan.

„Era așa: se poate discuta despre orice, despre guvernare, dar nu cumva să vorbească vreunul despre plagiat sau despre familia extinsă, eventual despre afaceri ale familiei Ponta, ale lui tata socru’, Ilie Sârbu, și așa mai departe… Domne, dar când ziceam vreo chestie despre plagiatul lui Ponta se-nroșea telefonul. Se înroșea telefonul!”, a declarat Turcescu pentru Reporter Virtual.ro.

De interes:  Bilanț coronavirus 21 decembrie: 826 de cazuri noi și 88 decese dintre care 22 anterioare

Dezvăluirile inspectorilor antifraudă și ale lui Robert Turcescu sunt completate de derapajul lui Sorin Oancea vizavi de fostul lui angajat, Sabin Orcan.

În octombrie 2015, când Victor Ponta a fost invitat în emisiunea „Ultimul cuvânt”, moderată de Cătălin Striblea şi Sabin Orcan, la cererea expresă a premierului, componenţa echipei de moderare s-a schimbat. În locul lui Orcan a intrat Ion Cristoiu.
Inclusiv Victor Ponta a recunoscut public că a solicitat direcțiunii acest lucru.

Pe marginea acestui subiect s-a pronunțat și Narcisa Iorga, fost membru CNA. Aceasta susține că „problema nu este că Ponta vrea să scoată un jurnalist de pe post, ci că patronatul postului execută ordinul lui Ponta”.

Contactat de Realitatea PLUS, acționarul minoritar B1 TV a declarat că Orice contract este „legea părților” semnatare și atât timp cât nu încalcă prevederile legale în vigoare nu poate face obiectul interesului public. Cu toate acestea, în campania electorală regula este ca mass-media să încheie contracte cu partidele candidate, nu cu firme intermediare, cum a fost cazul dintre acționarul minoritar B1 și Victor Ponta.

De interes:  Focar de COVID-19 într-o secţie a Spitalului Judeţean din Timișoara

Oancea a avut replică și la acuzațiile jurnalistului Robert Turcescu. ,,Nu cunosc la ce anume făcea referință Dl Turcescu în declarația pe care i-o atribuiți. Îmi amintesc însă că despărțirea dlui Turcescu de B1tv nu a fost una amiabilă…”, a declarat Oancea pentru Realitatea PLUS.

Elena Udrea a fost condamnată la opt ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani și luare de mită, în legătură cu dosarul finanțării campaniei electorale din 2009 a lui Traian Băsescu. ANAF a trimis la Parchetul General raportul prin care se arată caracatița financiară și din timpul campaniei prezindențiale a lui Victor Ponta. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.