Guanajuato e cel mai colorat oraș din Mexic, unul care vreme de circa 250 de ani a fost furnizorul a 30% din producția mondială de argint, datorită minelor cu acest metal prețios, aflate în apropiere. Pe lângă acest fapt, nu sunt deloc de neglijat casele cu arhitectură colonială, foarte colorate, care se află peste tot.

Guanajuato este orașul capitală al statului mexican omonim. Se găsește la coordonatele 21°02′N 101°28′V, la circa 370 km nord-vest de capitala federală Ciudad de México, la o altitudine de 1.996 m deasupra nivelului mării.

Conform recensământului din anul 2005, populația orașului era de 70.798 de locuitori. Orașul Guanajuato este înconjurat de municipalitatea al cărui sediu este. Municipalitatea avea o populație de 153.364 de locuitori și o suprafață totală de 996,74 km2, conform aceluiași recensământ. Orașul Guanajuato se găsește la marginea vestică a municipalității, care cuprinde și alte localități, dintre care Marfil, Yerbabuena și Santa Teresa sunt cele mai importante.

Guanajuato, deși este capitala statului omonim, este al cincilea oraș în ordinea mărimii populației, fiind devansat de León, Irapuato, Celaya și Salamanca. Orașul istoric și minele de argint aferente acestuia (cele mai mari din lume în decursul secolului al XVII-lea) sunt parte a efortului mondial de conservare a locurilor istorice, fiind desemnate ca patrimoniu mondial al UNESCO.

De interes:  Omul de afaceri Ovidiu Tender, eliberat condiționat cu mulți ani mai devreme

Orașul fusese inițial construit pe malurile râului Guanajuato, care actualmente curge prin tunele săpate sub nivelul orașului. După multiple refaceri ale orașului datorate numeroaselor inundații datorate râului, inginerii orașului au construit un baraj în amonte de oraș, redirecționând apele către cavernele aflate dedesuptul orașului. Ulterior, tunelele au fost pavate, făcându-le accesibile nu numai scurgerii apei, dar și traficului rutier. Astăzi, aceste tunele, designate cu dublu scop, constituie unul din punctele majore de atracție ale orașului.

Orașul a jucat un rol foarte important în timpul Războiului mexican de independență, întrucât este capitala statului Guanajuato, unde eroul național Miguel Hidalgo a pornit mișcarea de independență națională. Statuia lui El Pípila și cea a lui Alhóndiga de Granaditas amintesc de acele timpuri eroice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.