Năzbâtii limbistice – rubrică nouă pentru cititorii Express de Banat. Stai cu ochii pe noi!

Scrierea și vorbirea corectă ar trebui să fie o normalitate, dar, din păcate, prea mulți sunt cei care dau cu bățu’ în baltă atunci când vine vorba de limba lor maternă. Tehnologia a făcut în așa fel încât multe dintre mesajele noastre să fie transmise în scris. Pentru cei cărora le pasă de felul în care se exprimă, Express de Banat deschide o rubrică. De luni. Ca să începem săptămâna corect!

Emina Căpălnăşan este lector doctor la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara și posesoare de blog. Www.literparc.ro discută și problematizează noul, colocvialul și alte deschideri ale limbii române contemporane, lăsându-le (și) studenților sarcina de a se plimba lejer și prietenos prin mediul gramatical actual. A publicat recent cartea Limba română de a(stă)zi, un periplu scurt prin discurs, având la bază un material extrem de interesant: limba ca sistem deschis. Punând accent pe materializarea cuvintelor în contexte cotidiene, dar și în discursul viu al presei, cartea discută despre importanța formei cuvintelor, dar și a realității din spatele cuvintelor, punctând originea unor cuvinte, face previziuni și argumentează opțiuni, răspunde la întrebări firești și subliniază modernități și mondenități lexicale.

De interes:  Deep Forest Fest: Un festival muzical de neratat pentru iubitorii de muzică electronică

Trecând de la tipar la online, Emina Căpălnășan, prin rubrica Năzbâtii limbistice, își propune nu să arate cu degetul spre cei ce greșesc, ci să arate că nu e chiar dificil să scrii sau să vorbești corect. Regulile trebuie simplificate, înțelese, respectate. Că ne place sau nu ideea, accesul la conținut se face exclusiv prin intermediul formei. Forma nepotrivită, înainte de orice, compromite mesajul. Dileme ale uzului, articularea cuvintelor din engleză, pluralul unor cuvinte (uzuale), analogii mai puțin comune, multiplicarea i-ului, curiozități și bizarerii, dezacorduri și alte năzbâtii – toate își găsesc loc în spațiul online al cotidianului Express de Banat. Toți cei pasionați de fond, dar și de formă pot arunca un ochi sau chiar mai mulți aici: Năzbâtii limbistice.

Voi cât de corect știți, vreți și reușiți să vorbiți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.