Mititei sau mici (defectiv de singular) este un fel de mâncare românesc, un fel de chiftele la grătar, de obicei de formă cilindrică, a căror compoziție constă din cantități egale de carne de vită, oaie și porc, la care se adaugă de asemenea usturoi, piper negru, și uneori ardei iute. De obicei sunt mâncați cu muștar.

Mititeii nu sunt o specialitate exclusiv românească, regăsindu-se și în meniul grecilor, sârbilor, croaților, turcilor și al bulgarilor. În Balcanii de Vest, mititeii se numesc Ćevapčići.

Legenda spune că mititeii au fost inventați în secolul 19 într-o seară la hanul «La o idee» din București, binecunoscut pentru cârnații săi, aflat pe strada Covaci. „Numele strazii aflate in centrul vechi al orasului pastreaza amintirea unui vechi mestesug, cel al fieraritului. «Ulita Covacilor», adica a fierarilor, este amintita in documente la inceputul secolului al XIX-lea. Numele de covaci vine din slavul kovaci – «fierar» (cuvantul, identic, exista si in limba maghiara: kovacs). In anii de domnie ai lui Constantin Brancoveanu, intre strazile Covaci si Sepcari era o gradina frumoasa, amenajata de peisagisti italieni, cu un chiosc unde domnitorul manca si se odihnea in timpul verii.

De interes:  S-a urcat băut la volan dar s-a întâlnit cu poliția

Pe strada Covaci s-a aflat, la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul celui urmator, restaurantul lui Iordache Ionescu, local supranumit «La o idee», datorita faptului ca ziaristul, pamfletarul si umoristul Nicolae T. Orasanu (1833-1890) i-a compus lista de bucate intr-un mod original, despre care isi aduce aminte Constantin Bacalbasa: «Painea era numita o abondenta. Gheata: crema de Siberia. Scobitoarea: o baioneta. Tacamul: un regulament. Tuica: o idee. Socoteala: protocolul. Carnatii: mititeii. Carnatii mari: patricieni. Un ardei rosu: o torpila. Varza acra: origina de Belgrad. Sticluta de vin: o pricina. Ocaua de vin cu borviz la racitoare: o baterie. Apa: o naturala». Se spune ca paternitatea celebrilor mici sau mititei ar apartine proprietarului acestui restaurant. Intr-o seara cu multi clienti s-ar fi terminat rezerva de mate pentru carnati, patronul fiind nevoit sa-i friga direct pe gratar. Pentru a le asigura consistenta, Iordache ar fi adaugat amestecului de carne condimente si bicarbonat, de asemenea facandu-i si ceva mai scurti decat carnatii obisnuiti. Succesul lor a fost enorm, din acea seara devenind specialitatea casei si una dintre cele mai cunoscute specialitati culinare romanesti.”

De interes:  Șase focare de coronavirus active în județul Timiș

Rețeta originală din 1902 prevedea că micii vor conține trei grame de bicarbonat de sodiu la un kilogram de carne. Bicarbonatul de sodiu, cunoscut și ca E500, nu este și nu a fost niciodată autorizat pentru a fi utilizat în preparatele de carne.

În anul 2013, Guvernul României a transmis Comisiei Europene o solicitare formulată de Asociația Română a Cărnii pentru ca rețeta mititeilor să fie inclusă pe lista rețetelor tradiționale, alături de burger și de cârnatul spaniol chorizo, în categoria produselor care nu se supun regulilor alimentare generale.Astfel, folosirea bicarbonatului de sodiu ar putea fi permisă doar în cazul mititeilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.