Măsurarea temperaturii în magazine. Ce spun specialiștii despre legalitatea acesteia

Starea de alertă a venit şi cu o procedură nouă în ceea ce priveşte societăţile comerciale şi instituţiile publice. Este vorba despre termometrizare sau termoscanare, adică măsurarea temperaturii corporale a tututor persoanelor ce vor să intre la magazin, locul de muncă sau o instituţie publică. Este o decizie luată în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, alături de purtarea obligatorie a măştii în spaţiile publice şi respectarea distanţării sociale.

Cât de legală este această procedură?

Un avocat giurgiuvean a declarat că este vorba despre o încălcare clară a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.„Sunt nişte discuţii pe această temă, întrucât această temperatură ar fi măsurată de nişte persoane care nu fac parte din domeniul medical. Termometrizarea şi termoscanarea este un act medical. Fiind un act medical trebuie exercitat de către cadrele medicale, nu de către portari sau alţi angajaţi. Este o formă de triaj epidemiologic. Persoana respectivă poate să refuze, trebuie să îşi manifeste consimţământul. Am văzut această procedură şi la intrarea în supermarket-uri şi hypermarket-uri. Este vorba clar despre o încălcare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti”, a declarat un avocatul.

Orice pacient are dreptul să refuze ori să oprească o intervenţie asupra corpului uman

O altă părere avizată în domeniu este cea a prof univ dr med. Monica Pop, care specifică clar ce legi încalcă această măsură.„Termometrizarea si termoscanarea (si, prin extrapolare, testarea, prelevarea, experimentarea, tratamentul ori alte intervenţii cu scop terapeutic) reprezintă acte cu caracter medical, în accepţiunea art. 1 lit d), persoanele fiind supuse unei examinari (în scop de diagnosticare preventivă a unei infecţii cu virusul Sars-Cov-2), acte care nu pot fi aduse la îndeplinire decât de personal specializat medical şi numai cu consimţământul persoanei, cu atât mai mult cu cât astfel se realizează o formă de triaj cu caracter epidemiologic. Conform art. 13 din Legea nr. 46/2003, orice pacient are dreptul să refuze ori să oprească o intervenţie medicală/act medical şi orice intervenţie asupra corpului uman impune exprimarea consimţământului persoanei. O dispoziţie restrictivă din partea unei autorităţi în aceasta privinţă (imposibilitatea refuzului termoscanarii) echivalează cu suprimarea acestui consimţământ şi, astfel, o violare a art. 5 din Convenţia de la Oviedo. Absenţa oricărei posibilităţi de opţiune din partea persoanelor cu privire la aplicarea acestor manevre cu caracter medical, coroborate cu potenţiala sancţiune a interzicerii accesului într-o instituţie care, practic, este expresia uneia dintre puterile statului, cea judecatorească, echivalează cu încalcarea expresă a articolului 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, a declarat medicul.

De interes:  Un bătrân a murit în incendiul care i-a cuprins gospodăria. A fost pericol de explozie

Infectarea cu coronavirus nu implică obligatoriu starea febrilă

Dr. Monica Pop a vorbit şi despre simptomatologia COVID-19.„Este de menţionat că, din informaţiile publice, simptomatologia infectării cu SarsCov 2 nu implică în mod obligatoriu o stare subfebrilă ori febrilă, foarte multe dintre cazuri fiind asimptomatice. În acest fel, stabilirea, în mod unilateral şi arbitrar, a unui nivel de temperatură în funcţie de care se face accesul într-o incintă reprezintă şi o formă de discriminare a persoanelor. Exemplificativ, efectul poate consta în interzicerea accesului unor persoane suferinde de orice afecţiuni medicale necontagioase, dar care se caracterizează prin temperatura uşor ridicată (inflamaţii osteo-articulare, leucemii, otite, gastro-enterită, infecţii tract urinar, stomatologice etc) sau a unor femei aflate la ovulaţie, însărcinate, la menopauză etc.Tratamentul astfel aplicat este degradant şi umilitor pentru orice persoană aflată într-o asemenea situaţie, care riscă să fie supusă oprobriului public prin afişarea (publică) a temperaturii, urmată de interzicerea accesului, realizată de un reprezentant al forţei publice”, a mai spus medicul bucureştean.

De interes:  Ministerul Apărării nu a găsit alte bucăți de dronă în altă zonă din România decât cele cercetate

Prin termoscanarea în spaţiul public se produce o încălcare a confidenţialităţii stării de sănătate

Medicul bucureştean a mai vorbit şi despre aparatura folosită pentru depistarea anumitor simptome specifice COVID-19. „În plus, este de susţinut ca supunerea persoanelor, în mod continuu, la incertitudinea generată de o potenţială depăşire a unui anumit nivel de temperatură a corpului (ca element variabil in functie de conditii diferite), fixat in mod arbitrar, poate avea consecinţe grave asupra integrităţii psihice a individului, transformându-se într-un real mijloc de tortură. Prin efectuarea manevrelor de termoscanare în spaţiul public se produce o încălcare a confidenţialităţii stării de sănătate. Aparatura utilizată (termoscannere) nu prezintă caracteristicile unei aparaturi de tip medical care să confere certitudine în ceea ce priveşte stabilirea infectării cu virusul Sars-Cov 2, aparatele respective nefiind omologate şi certificate pentru depistarea virusului, ci doar a unei stări fiziologice nerelevante în mod indubitabil în privinţa infestării. De altfel, la acest moment, nu exista vreo dovadă a omologării metrologice a unor asemenea tipuri de aparate de masură, conform OG 20/1992 privind activitatea de metrologie.Orice masură de prevenire a răspândirii virusului trebuie să se încadreze în limitele legii şi, în orice situaţie, să asigure respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, inclusiv posibilitatea de a contesta, într-un termen util, măsurile adoptate cu încălcarea acestora şi obţinerea unei hotărâri într-un termen rezonabil”, a mai punctat dr. Monica Pop.

De interes:  Primele doze de vaccin Moderna ajung în vestul țării: ca de obicei, centrul de la Timișoara primește cele mai puține

Sursa: Realitatea de Giurgiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.