Societatea si stiinta noastra avanseaza incet. Ca urmare a acestei evolutii, apar diferite modele familiale, cum ar fi familiile monoparentale sau familiile extinse. Astazi vom vedea unul dintre noile modele de familie, „familia monoparentala”, adica familia formata dintr-un singur parinte si urmasii lor. Mai exact, vom vorbi despre familiile monoparentale create de o mama singura prin alegere si descendentii ei prin utilizarea tehnicilor de reproducere asistata.
A fi mama fara partener este posibil
Daca ne uitam in urma, vom vedea cate femei s-au confruntat cu cresterea copiilor lor singure, fara sa fi planificat. Sunt femei care au avut un copil ca urmare a unei relatii stabile sau sporadice, unde tatal a decis sa absenteze si sunt responsabile de cresterea copilului. Nu este cazul unei mame singure prin alegere. Dupa ce au experimentat dorinta de maternitate si nu au un partener masculin stabil, ele decid in mod constient sa apeleze la tehnici de reproducere asistata pentru a deveni mame.
Barbatii fara partener de sex feminin care doresc sa fie parinti trebuie sa recurga la adoptie sau la surogat. Cu toate acestea, pentru femei, optiunea de reproducere asistata este legala in prezent si, in unele comunitati autonome, este chiar acoperita de securitatea sociala. Acest serviciu este nascut din nevoia femeilor fara partener de sex masculin de a fi mame, evitand ca, ca in vremurile trecute, o aventura cu un barbat sa fie folosita pentru a atinge sarcina.
De unde vin?
Unul dintre momentele care tinde sa genereze cea mai mare insecuritate pentru mame este atunci cand copilul pune intrebari despre originile lor. Expertii il identifica pe copilul de 3 ani drept momentul perfect pentru a incepe sa dezvaluie originile copilului. Este important sa transmitem in mod natural, adaptandu-ne limbajul, astfel incat sa ne puteti intelege, ca acesta este un copil foarte dorit de mama sa si ca sarcina sa a avut loc datorita ajutorului unei alte persoane.
Exista, de asemenea, o mare varietate de povesti pentru a explica originile copilului . In acest fel, ei percep transparenta in poveste si securitatea in sine, intelegand ca este ceva pe care nu exista niciun motiv de ascuns. Cu alte cuvinte, practicarea modului in care se va confrunta acest moment de la nasterea copilului.
Suport psihologic pentru mamele singure, la alegere
Acest grup difera de restul persoanelor care participa la reproducerea asistata, deoarece, in principiu, nu prezinta o problema de fertilitate. Dar este important de mentionat ca a fi mame singure la alegere necesita efort suplimentar. Aceasta include nivelul economic: economia familiei depinde exclusiv de ele, iar reconcilierea cu familia este complicata, deoarece nu au un partener. In aceste cazuri, se evalueaza starea psihologica a femeii, reteaua de sprijin si asteptarile cu privire la tratamentul fertilitatii.
In plus, tehnicile de reproducere asistata necesita, de obicei, mai multe incercari de realizare a sarcinii. Nevoia de ajutor a dus la crearea diferitelor asociatii in care alte femei aflate in aceeasi situatie ofera o retea de sprijin si impartasesc acest moment vital.
Reactia sociala la maternitatea solitara
Desi acest model de familie exista de cativa ani si tot mai multe femei il aleg, exista inca reactii de surpriza si respingere in societatea noastra. Modelul conventional de familie, adica familia formata dintr-un tata si o mama, este inca considerat „cel mai bun model parental” pentru un copil. Diverse investigatii efectuate cu mamele singure, prin alegere si copiii lor, arata ca prezenta unui „tata” nu este necesara pentru bunastarea psihologica si emotionala a copilului. Sa nu uitam insa importanta de a-i dezvalui copilului originile sale cu transparenta si naturalete.