Locale
LEGILE PUTERII Realitatea Plus, alături de Ucraina! Să fie pace!
Președintele Iohannis s-a aflat astăzi la Kiev alături de liderul francez Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi. Este o vizită crucială pentru pacea din zonă. Se pare că pierderea miilor de vieți nu e suficientă, așa că mulți dau ca inevitabilă dezmembrarea Ucrainei. Vizita e esențială și pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. În același val al aderării ar putea intra și Georgia, dar mai aproape de sufletul nostru, frații noștri basarabeni ar fi alături de noi în UE.
O temă extrem de sensibilă dacă ne uităm că, după malul Nistrului, separatiștii pro-ruși ar putea să creeze dezbinare și mai mare.
Cât despre ce se întâmplă în țară, se anunță noi taxe pe proprietățile românilor și pe jocurile de noroc. Vor, spre exemplu, supraimpozitarea cu 40% a veniturilor bugetarilor care depășesc salariul Președintelui României. De asemenea este propusă supra-impozitarea, în două trepte, a pensiilor speciale dar și deduceri pentru salariile sub 4 mii 500 de lei. Cei care au salariul minim ar putea avea zero taxe și impozite. Tot azi, premierul Nicolae Ciucă anunță că cere verificarea prețurilor la carburanți și anunță că va lua o decizie despre o eventuală plafonare sau reduceri de taxe după ce primește rezultatele anchetei. Între timp, protestele din benzinării se extind. Nu cu mari efecte pentru tabela care afișează prețurile.
„Legile Puterii” rescriu istoria zilelor noastre. Fiecare necaz ne afectează pe toți, fiecare bucurie ne bucură pe toți, suntem conectați toți, într-un fel sau altul, ar fi bine să ne dăm seama de asta mai repede! E mare lucru sa fii om în lumea asta mare, știu! Perfect adevărat! Dar cred ca ne-am saturat de dezbinare, ceartă, sabotări, executări și toți ne dorim să ne fie mai bine aici la noi acasă! Părintele Ilie Cleopa spunea adesea: știți când va fi sfârșitul lumii? Când nu va mai fi cărare de la un om la altul, când nu va mai fi cărare între tata și mama, între părinți și copii între credincioși și biserica lui Hristos! Când va pieri iubirea și ne vom gândi numai la afaceri, numai la câștiguri, numai la minciuni! Nu păgânii, ci noi creștinii, grăbim sfârșitul lumii pentru că nu ne mai iubim! De aceea, frați creștini iertați-vă, vizitați-vă, încurajați-vă ajutați-vă dar, mai ales, iubiți-vă! Atât de mult simt aceste cuvinte și le regăsesc, din nefericire, în societatea noastră de astăzi în care ne trăim zilele și ne creștem copiii! Ce exemple le vom da pruncilor noștri? Copiii de astăzi, ce vor fi oamenii mari de mâine, ce țara vor moșteni după noi? Care vor fi valorile și prioritățile după care se vor ghida?
Astăzi, fiul meu Maricel a împlinit trei ani! I-am urat La multi ani!, bineînțeles. Și i-am făcut și o promisiune: că voi lupta, voi da tot ce am mai bun să le las bucurii și fapte mari ca moștenire, să li se întoarcă lor binele pe care-l fac eu și în societatea lor să se regăsească valorile esențiale vieții, valorile cu care i-am crescut acasă! Familia, biserica, țara, adevărul, unitatea, munca cu implicare totală și iubirea față de oameni și tot ce ne înconjoară! Pentru a ne asigura că toate promisiunile noastre vor deveni fapte trebuie să milităm pentru pace, pentru dialog, pentru soluții.
Într-o țara în care se face pușcărie pentru că ai deranjat oameni bine ancorați în apele învolburate ale statului subteran, stat paralel și neloial statului de drept, speranțele că lucrurile se vor îndrepta curând sunt aproape inexistente. Și totuși, inima îmi spune că merita să sperăm până la final. Cine a suferit pe nedrept, să lupte să-i salveze pe alții de aceasta suferința și să creadă că adevărul mereu va învinge. Sunt traume profunde ce nu se vor vindeca cu toate medicamentele fie și cele spirituale. Dar lecțiile învățate în urma lor sunt esențiale și vitale noului început de drum! Spun asta și uitându-mă pe un sondaj care arată că un sfert dintre români se gândesc să emigreze din cauza crizelor care lovesc țara. Iar, la serviciile de Pașapoarte, sunt cozi imense în aceste zile. Nu toți merg în vacanță.
Astăzi vreau să ne gândim cum ar arăta România condusă de o femeie președinte. Este este poporul nostru pregătit pentru o astfel de schimbare? Întreb pentru că misoginismul încă are rădăcini adânci în mai toate domeniile și… mai ales în politică. Ca femeie trebuie sa muncești mai mult să dovedești cu fapte concrete că poți să egalezi sau chiar să depășești în rezultate un bărbat! Candidaturile pentru funcția de președinte al României încă nu le știm dar putem bănui cine va dori sa joace ultima carte! Vom afla curând și ce doresc romanii, dacă doamna Viorica Dăncilă va convinge sau dacă Laura Codruța Kovesi o va învinge, ori dacă vor candida una împotriva alteia. România este casa noastră și pentru siguranța casei noastre trebuie sa punem ștampila înțelept pe politicianul corect! La final, am un mesaj pentru politicienii și afaceriștii corupți. Când furați vă uitați în dreapta și-n stânga să nu vă vadă cineva? Așa e? Dar în sus vă uitați? Nu vreau să închei fără să vă mulțumesc tuturor pentru rugăciuni și mesajele de susținere. În această seară am aflat că Biserica Izvorul Tămăduirii din Constanța nu va mai fi demolată. Dacă nu ne-am fi unit în rugăciune pentru această biserică, poate astăzi un buldozer stătea peste altarul sfințit. Mulțumesc și judecătorilor că au fost luminați în gândire și au dispus suspendarea demolării. Această decizie este, în mare parte și meritul dumneavoastră, al telespectatorilor Realitatea PLUS.
Un editorial semnat de Alexandra Păcuraru și Adrian Dragomir
Locale
COD GALBEN DE CEAȚĂ ÎN ZONE DIN 21 DE JUDEȚE, JOI DIMINEAȚA
Administrația Națională de Meteorologie a emis o serie de atenționări nowcasting Cod galben de ceață valabile în următoarele două ore în zone din 21 de județe.
Astfel, în localități din Botoșani, Bacău, Galați, Brăila, Argeș, Prahova, Giurgiu, Ilfov, Teleorman, Dâmbovița, Olt, Dolj, Cluj, Maramureș, Neamț, Iași, Vaslui, Brașov, Tulcea, Harghita și Sibiu, ceața va determina vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m.
Avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maximum 6 ore.
AGERPRES
Locale
Un mort și 25 de răniți în urma unui atac rusesc în Zaporojie
O persoană a fost ucisă și alte 25 au fost rănite într-un atac cu drone și rachete rusești asupra orașului Zaporojie din sud-estul Ucrainei, au declarat, joi, oficialii regionali, citați de Reuters, scrie Mediafax.
Peste 20.000 de locuitori au rămas fără curent electric și alți 17.000 fără încălzire, ca urmare a atacului din noaptea de miercuri spre joi, potrivit guvernatorului Ivan Fedorov, care a declarat că o instalație energetică a fost distrusă.
Rusia a lansat atacuri aeriene regulate asupra orașelor ucrainene aflate în spatele liniei frontului, vizând în special rețeaua energetică slăbită a țării.
Locale
Țara noastră schimbă jocul în zona energetică
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, susține că Europa ar trebui să-și schimbe planul de la Green Deal la Smart Deal, asta pentru că degeaba încercăm să protejăm mediul înconjurător dacă ne ducem în colaps economic. Burduja a explicat că România va suplini nevoie de gaze a Europei, începând din 2027, dar în același timp trebuie adoptate soluții pentru energie mai ieftină decât în prezent.
”DE LA GREEN DEAL LA SMART DEAL (II)
România și Europa au nevoie de energie sigură, accesibilă și verde, în această ordine de priorități. Tranziția trebuie continuată, dar inteligent și fără a sacrifica securitatea sau prosperitatea cetățenilor noștri. Nu e înțelept să susținem o terapie șoc, pentru că riscăm să doborâm economia europeană, un pacient care oricum se simte din ce în ce mai rău.
Aceasta a fost poziția mea și în primul mandat ca ministru al energiei și aceasta va fi și în acest mandat. Sunt surprins și eu de surprinderea celor care consideră că mesajele mele despre „Green Deal” au venit de nicăieri, deși sunt lucruri pe care le spun de mai bine de un an și jumătate.
Iar acum aceste realități încep să fie exprimate tot mai mult în Europa. A făcut-o ieri Donald Tusk, care a propus o amplă campanie de dereglementare la nivelul Uniunii Europene, subliniind necesitatea reducerii prețurilor la energie pentru a permite companiilor europene să fie competitive pe piețele globale. Degeaba protejăm mediul dacă mergem către colaps economic. Zilele trecute, chiar Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, la Davos, a exprimat aceeași nevoie a scăderii prețurilor la energie pentru ca economia europeană să poată face față concurenței globale, concurență care se va intensifica.
Cheia pentru o tranziție de succes este simplă:
1. Producție de energie sigură și ieftină. Nu trebuie să renunțăm la centralele pe cărbune până nu punem ceva în loc — pe termen scurt și mediu, centrale pe gaz; pe termen lung, centrale nucleare.
2. Investiții în stocare, ca să beneficiem de energia verde și când nu bat soarele sau vântul.
3. Investiții în rețele, ca să avem o piață europeană cu adevărat unică și funcțională și ca să acomodăm mai mulți producători de energie verde (inclusiv prosumatori).
4. Să folosim echipamente fabricate în România și în Europa, nu să subvenționăm cu bani europeni producția din alte părți ale lumii.
România investește masiv în energie
Noi facem deja ceea ce trebuie pentru a fi nu doar producător de energie, ci și de echipamente modernă, pentru a nu mai depinde de alții. Am semnat șapte contracte de finanțare, cu o valoare totală de aproximativ 169 milioane EUR, acoperind o capacitate de peste 5 GW. Este vorba despre producție de componente pentru bateriile de stocare, producție de baterii de stocare sau producție de panouri fotovoltaice și componente pentru acestea. Made in România.
În timp ce Uniunea Europeană se grăbește să devină lider mondial al decarbonizării prin Green Deal, realitatea economică globală ne arată că acest model riscă să ducă la pierderea competitivității și a relevanței economice. 80% din lanțul de aprovizionare pentru panouri fotovoltaice este controlat de China, iar Europa subvenționează instalarea acestora, în loc să investească în fabricarea lor locală. Cu toate riscurile aferente în zona de securitate energetică.
Costurile ridicate la energie sunt un alt exemplu de povară auto-impusă. Certificatul de emisii CO2 și mecanismul prețului marginal dublează artificial prețurile energiei și fac ca industriile noastre să devină necompetitive. În timp ce prețurile energiei în UE sunt triple față de SUA sau China, fabricile europene se închid sau se mută în alte regiuni. Acesta nu este doar un semnal de alarmă, ci o tragedie economică în desfășurare.
La nivel global, Europa pierde teren în mod alarmant. În anul 2000, PIB-ul UE reprezenta aproximativ 34% din PIB-ul global. Astăzi, contribuția a scăzut sub 15%, iar acest declin continuă. Nicio companie europeană nu se mai află în top 20 la nivel mondial după capitalizarea de piață, iar investițiile în cercetare sunt mult sub cele din SUA sau China. Google, de unul singur, investește mai mult în cercetare decât toate armatele Europei la un loc.
România are însă șansa să arate că există o altă cale. Avem gaze naturale, hidrocentrale care așteaptă să fie finalizate, proiecte nucleare în parteneriat cu aliați strategici, dar și potențialul de a deveni un lider energetic regional în producția de energie verde (al doilea cel mai mare potențial din UE, după Spania). Tot ce ne trebuie este voință politică și decizii curajoase care să prioritizeze bunăstarea oamenilor.
Europa trebuie să înțeleagă că prosperitatea economică și inovarea nu vin din reglementări excesive sau politici care subvenționează direct economiile altora. Avem nevoie de o economie bazată pe producție locală, pe locuri de muncă bine plătite și pe sprijinirea industriei autohtone.
Este timpul ca întreaga Europă să-și redefinească prioritățile și să opteze pentru un „Smart Deal” care să ne readucă pe harta economică globală. Înainte, împreună, pentru români, România și o Europă competitivă”, scrie Sebastian Burduja.
-
Localeacum 36 mins
TÂRG DE PRODUSE AGROALIMENTARE ROMÂNEȘTI, DE ZIUA UNIRII PRINCIPATELOR, ÎN CURTEA MINISTERULUI AGRICULTURII
-
Localeacum 33 mins
Donald Trump generează tensiuni majore în SUA: Solicită inclusiv pedeapsa capitală
-
Ce trebuie sa stiiacum 1 day
Alegerea celor mai bun lentile torice pentru o vedere perfecta
-
Localeacum 36 mins
CĂLIN GEORGESCU: 2024, UN AN DE LACHEISM TOTAL! IOHANNIS A ORDONAT LOVITURA DE STAT, CEI 9 JUDECĂTORI CCR AU EXECUTAT
-
Localeacum 32 mins
‘Un om care și-a reprezentat țara la olimpiade internaționale nu cere sprijinul corijenților’
-
Localeacum 31 mins
COD GALBEN DE CEAȚĂ ÎN ZONE DIN 21 DE JUDEȚE, JOI DIMINEAȚA
-
Localeacum 32 mins
Miniseria “Zero Day”, cu Robert De Niro în rol principal, are premiera în 20 februarie pe Netflix
-
Localeacum 35 mins
PROBELE DE EVALUARE A COMPETENȚELOR DIN CADRUL BACALAUREATULUI ÎNCEP LUNI