Colecția de ansambluri vestimentare de la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj va putea fi admirată, de săptămâna viitoare, timp de o lună la Muzeul Satului din Timișoara.

Manifestarea face parte din programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii și este dedicată Zilei Naționale a Costumului Tradițional din România, spune directorul muzeului din Lugoj, Daciana Vuia.

În cadrul expoziției, vizitatorii vor putea admira ansambluri vestimentare tradiționale câmpiei bănățene aflate în patrimoniul celor două muzee. Pe simezele sălii expoziționale din Muzeul Satului Bănățean Timișoara, vor fi prezentate panouri foto-documentare cu imagini surprinse, de-a lungul timpului, de fotografii străini în cercetările realizate de aceștia în Banat: Willy Pragher, Denis Galloway, Emil Fisher, Narcis László, Johann Kaspar Steube, dar și de Romulus Vuia. Imaginile aduc în prim plan importanța și unicitatea costumului tradițional din Banatul începutului de secol XX.

 

Scrisorile de călătorie, alături de fotografiile documentare creionează o imagine a alterității, a modului în care era percepută, în epocă, identitatea românilor bănățeni de către alte națiuni, din perspectiva obiceiurilor tradiționale și a portului popular – relatează curatorii evenimentului, muzeografii Marius Matei și Daciana Vuia.

De interes:  Revine MASCA? Premierul și miniștrii au dat exemplu. Ce se discută la Ministerul Sănătății

Expoziția temporară poate fi vizitată în perioada 14 iunie – 14 iulie 2023, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara.

Sursa: Realitatea de Timis

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.