La Mulți Ani, Tori Amos! – Banat FM

Tori Amos a vazut pentru prima data lumina zilei la data 22 august 1963 in Newton, North Carolina, SUA. Tori este printre primele cantarete compozitoare de la inceputul anilor 90 care folosea pianul drept instrument principal.

Tori Amos si-a urmarit visul inca din primii ani de viata, la varsta de 5 ani ajungand sa fie cea mai tanara persoana din Peabody Conservatory of Music (fiind acceptata printr-o bursa). La varsta de 11 ani, bursa a fost intrerupta si Toni a fost rugata sa plece.In 1977 Tori a castigat un concurs local cu un cantec intitulat More Than Just a Friend. In perioada liceului , Tori Amos era deja cunoscuta in zona Washington D.C.. Pe durata studiului la Montgomery College, ea a primit titlul de Regina Balului si recunostinta pentru implicarea sa in proiectul Black Maskers (trupa de teatru a liceului).In ultimul an de liceu Amos impreuna cu fratele ei Mike, au castigat competita Baltimore Orioles, cu cantecul „Baltimore”, piesa ce avea sa devina primul ei single. Numele Tori a venit la sugestia unei prietene care era de parere ca acest nume se potriveste mai mult decat Myra Ellen. In 1985 dupa un concert Tori a fost agresata sexual, o experienta pe care ea o va relata mai tarziu in cantecul „Me And a Gun”. De asemenea, in acelasi an l-a intalnit pe chitaristul Steve Caton cu care avea sa colaboreze o perioada indelungata. Amos a petrecut o mare parte din 1991 cantand prin diverse cluburi din Londra, mai mult pentru jurnalisti si membrii pietei muzicale. Ep-ul „Me and a Gun” a fost lansat in octombrie 1991 si s-a bucurat de atentia criticilor. Single-ul a fost re-editat in luna urmatoare de data aceasta prima piesa fiind „Silent All These Years”. Ep-ul a insemnat pentru Tori prima intrare in topul Uk precum si prima aparitie radio si tv, la BBC. Cand albumul a fost lansat in ianuarie 1992, a ajuns pe locul 14 in topul UK, iar o luna mai tarziu a fost lansat si in Statele Unite, fara un succes similar cu cel britanic. In ciuda succesului, unii critici erau de parere ca acest nou album este un pas inapoi in comparatie cu materialul precedent. La inceputul lui 1994 Amos a pornit in turneul „Under the Pink”, ce a durat pana in luna noiembrie a aceluiasi an, iar in luna iunie a aceluiasi an, artista a fondat RAINN (The Rape Abuse and Incest National Network).

De interes:  Bilanț coronavirus 10 august: 312 noi cazuri, 4 decese

Boys for Pele” a fost lansat in ianuarie 1996. Materialul se intindea pe o durata de 70 de minute si a beneficiat de pareri impartite din partea criticilor. Unii ii laudau intensitatea in timp ce altii l-au renegat din start. Succesul a fost enorm, „Boys for Pele” ajungand pe locul 2 atat in Statele Unite cat si in Regatul Unit. In Statele Unite s-au vandut 1 milion de copii, asigurandu-i lui Tori discul de Platina.Tot in 1996 Amos si-a lansat propia casa de discuri, o subdiviziune a Atlantic Records ce purta numele de Igloo. Prima trupa care a semnat cu Igloo au fost cei de la Pet.A urmat turneul „Boys for Pele”, moment in care Amos si sunetistul Mark Hawley au intemeiat o relatie. Artista a ramas insarcinata, si-a dorit se concentreze pe acest aspect, lasand deoparte inregistrarile precum si alte concerte. Din pacate sarcina nu a fost dusa la bun sfarsit, fapt care a deschis noi orizonturi emotionale pentru Amos. In timpul recuperarii, cantareata a inceput sa compuna piese pentru noul album.Dupa sederea in Florida, Amos s-a stabilit in Cornwall, Anglia. Si-a transformat hambarul intr-un studio de ultima ora, intitulat Martian Engineering Studios. Acolo Amos si-a petrecut anul 1997 inregistrand noul album. Dupa 3 albume acustice, Amos s-a concentrat pe elemente aferente stilului dance precum si aranjamente de pian, coruri, electronic si jazz. Albumul „From the Choirgirl Hotel” a fost lansat in mai 1998. Majoritatea pieselor de pe acest nou material tratau problema neimplinirii sarcinii. Reactiile au fost in mare parte favorabile, laudand originalitatea artistei.Amos a luat o pauza concentrandu-se asupra vietii personale. In septembrie 2000 artista a devenit mama. Inspirata de piesele auzite la radio in timpul sederii sale in Florida, Tori a venit cu ideea de a realiza un album de coveruri, ce avea sa se bazeze foarte mult pe perspectiva feminina. Albumul s-a intitulat „Strange Little Girls” si a fost lansat in septembrie 2001.

De interes:  Promoții de Sărbătoare la Garmin Romania – peste 30 de zile de reduceri

Albumul „American Doll Posse” a fost lansat in 2007. Pentru acest album a fost nevoita sa inventeze cinci personaje diferite, fiecare dintre ele avand baza in mitologia greaca si romana.

Sursa: www.cinemarx.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.