La Mulţi Ani, Mihaela Mihai! – Banat FM


Cantareata Mihaela Mihai, pe numele real Neagu Mihaela – Maria, s-a nascut pe 27 octombrie 1946 in Giurgiu.

La nici doi ani a plecat cu parintii , initial la Craiova si apoi s-a stabilit in Bucuresti. La varsta de trei ani a ramas fara tata, mama s-a recasatorit si i-a facut un frate, Doru Stanculescu, celebrul folkist. De mica i-a placut sa cante, a urmat scoala si liceul de muzica, a luat lectii de pian si vioara si in clasa a X-a a participat la un concurs la o Casa de Cultura din Bucuresti, cantand un cantec al Margaretei Paslaru si Ave Maria, luind Premiul intai. Acompaniata de Mihai (nepotul scriitorului Mihail Sadoveanu, fiul Tincutei Sadoveanu – cercetator in fizica atomica ), la chitara, este descoperita de Sorin Dumitrescu, regizor de televiziune si se lanseaza cu piesa ” La anii mei „, are succes si incepe sa colaboreze cu Radio si Televiziunea Romana.

In clasa a XI este casatorita cu Mihai ( Stihi ) si celebrul actor Mircea Crisan ii alege numele de scena Mihaela Mihai pentru ca erau vesnic impreuna si Neagu sau Stihi nu erau potrivite. Urmeaza Conservatorul si continua cariera muzicala, emisiuni, concerte in tara si strainatate, inregistrari, emisiuni etc. Participa la ” Cerbul de Aur ” cu melodiile «Trurli, Trurli dragă» şi «Glasul tău», al lui Alexandru Mandi, un cântec închinat Mariei Tănase si obtine o mentiune dar castiga admiratia publicului.

De interes:  Încă o tranşă de vaccin Pfizer BioNTech sosește luni în țară. Cele mai puține, pentru județele din vestul țării

Incepe sa fie cunoscuta si apreciata in Uniunea Sovietica, Germania de Est, Polonia, Bulgaria etc.

Semneaza un contract cu o Casa de productie muzicala din Franta ( Philips ) si pleaca la Paris, in tara este „interzisa la radio si televiziune „, apar zvonuri ca ar fi spioana, si ramane acolo timp de 25 de ani.

Se recasatoreste cu un francez, Maxime Dufour, patronul a doua societati de publicitate si comunicare, au impreuna o fata – Isabella, dar din cauza geloziei acestuia, dupa 10 ani divorteaza.

Ramanand fara avere, pensie sau sprijin financiar din partea sotului, a urmat cursuri post universitare si apoi a dat, la randul ei, cursuri pentru ziaristii de televiziune, iar cand a auzit de Revolutia din Romania a venit imediat in tara. A creat si condus departamentul de publicitate al TVR, in urma rugamintii si invitatiei lui Razvan Teodorescu, presedintele Televiziunii la acea vreme. La o receptie, la ambasada Romaniei din Paris, Mihaela Mihai si-a cunoscut al treilea sot, Dumitru Ciausu, dupa un an s-au casatorit si dupa patru au divortat..

De interes:  Predoiu anunţă măsuri împotriva traficului şi consumului de droguri în şcoli

A jucat în trei filme româneşti de lung metraj: Cartierul veseliei (1964)[4], Asediul (1970), Bariera (1972).

Este iniţiatoarea şi preşedinta Uniunii Artiştilor Liber Profesionişti din România (U.A.L.P.R.- Artis).

Este autoarea Legii 109/2005 privind indemnizaţia pentru activitatea de liber profesionist a artiştilor interpreţi sau executanţi din România (Legea „Mihaela Mihai”).

Este membră a S.A.C.D. – Paris (Societe des Compositeurs et Auteurs Dramatiques).

Sursa: wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.