La mulți ani, Gloria Estefan! – Banat FM

Gloria Estefan (născută sub numele de Gloria Maria Fajardo pe data de 1 septembrie 1957) este o cântăreaţă şi compozitoare americano-cubaneză. Poreclită „Regina muzicii latino pop”, aceasta a intrat în topul 100 al celor mai buni artişti din lume. Peste 90 de milioane de exemplare ale albumelor ei au fost vândute în întreaga lume în afară de cele 15,5 milioane de exemplare vândute numai în Statele Unite. Laureata a cinci Premii Grammy, şi a câtorva singleuri clasate pe primul loc în topuri, este una dintre cele mai mari cântăreţe de muzică Latină din prezent.

Tatăl lui Estefan, pe numele său José Fajardo, a fost bodyguardul personal al soţiei fostului preşedinte cubanez Fulgencio Batista în jurul anilor 1950. A fost luat ostatic de soldaţii lui Fidel Castro în timpul invaziei palatului din 1 ianuarie 1959. Tatăl acesteia a fost ţinut arestat din motive politice timp de 5 luni. După eliberarea sa acesta s-a reîntors la soţia şi fiica sa ce locuiau în Miami (precizează Estefan în publicaţia „Reader’s Digest”, în septembrie 2007). După doi ani de la incident, Fajardo a fost prins în timpul invaziei din Golful Porcilor şi ţinut în arest până ce un schimb cu preşedintele SUA pe atunci John F. Kennedy a fost făcut. Fajardo a servit de mai multe ori sub rangul de ofiţer în Armata Statelor Unite, în războiul din Vietnam, unde se crede că acesta a fost expus unui ierbicid numit Agent portocaliu folosit de armata franceză în războiul din Vietnam. Fajardo a suferit mai multe scleroze, şi a fost îngrijit de către fiica sa mulţi ani la rând, decedând în 1980.

Mama lui Gloria, pe nume Gloria Gracia Pérez de Fajardo, locuieşte în Miami, iar în anii 1950 a condus o grădiniţă din Cuba.

Când Gloria Estefan avea 16 luni, mama ei a plecat din Miami, Florida pentru a susţine Revoluţia Cubaneză. Ca majoritatea cubanezilor aflaţi în exil, Estefan este o înrăită adversară a comunismului, mai ales al comunismului din regimul lui Castro. Deseori vorbeşte de drepturile pentru o Cuba post-comunistă. Estefan este una dintre primii artişti care au fost invitaţi să cânte în cinstea Papei. Interpretarea fiind o parte din sărbătorirea împlinirii a 50 de ani a lui Papa Ioan Paul al II-lea, aceasta a cântat piesa „Más Allá”. Când Estefan şi Papa Ioan Paul al II-lea s-au întâlnit, aceasta l-a rugat ca acesta să se roage pentru o Cubă liberă. Estefan a încercat, deşi fără succes să ajute un tânăr numit Elián González aflat în Statele Unite, şi el aflat într-o situaţie similară în care a fusese şi Estefan.

Gloria a petrecut o mare parte din copilăria ei în Miami (deşi locuise însoţită de părinţi şi sora sa mai mică, Becky şi în câteva baze militare în jurul anilor 1960 pe când tatăl acesteia era în armată). Gloria a absolvit un liceu de fete Catolic la Academia Our Lady of Lourdes în 1975 apoi s-a înscris la Universitatea din Miami.pe vremea când era studentă a lucrat ca translator de limba spaniolă şi limba engleză la Departamentul Vamal din Aeroportul International din Miami. A absolvit universitatea în 1978 cu o diplomă în comunicaţii şi un curs de psihologie în limba franceză. După absolvire a fost unul dintre cei mai activi avocaţi ai universităţi şi una din persoanele în care universitatea avea cea mai mare încredere. Pe lângă această activitate, Estefan a apărut în reclama televizată a universităţii.

Prima intrpretare în public a lui Estefan a fost la o nuntă mare din Cuba unde l-a întâlnit pe viitorul său soţ, Emilio Estefan Jr., care a invitat-o să se alăture formaţie pe atunci numită „The Miami Latin Boys”. După ce Estefan a intrat în formaţie, formaţia şi-a schimbat numele din The Miami Latin Boys în Miami Sound Machine.

În anul 1984 formaţia a lansat primul disc la casa de discuri Epic/Columbia numit Eyes Of Innocence. Discul conţinea şi un single numit „Dr. Beat”, pe lângă acest single, se află pe disc şi balada „I Need Your Love”. Cel mai mare succes al lor a fost albumul Primitive Love, album lansat în 1985. Acesta conţinea trei mari single-uri şi anume: „Conga”(care a primit şi Marele Premiu la a cinsprezecea ediţie a Festivalului Muzical din Tokyo)(ocupând în clasamente din Statele Unite poziţia 10), „Words Get In The Way”(ocupând în clasamente din Statele Unite poziţia 5) şi single-ul Bad Boy(ocupând în clasamente din Statele Unite poziţia 8) ce urmau să devină unele din cele mai mari single-uri din Statele Unite şi din toată lumea.Single-ul „Words Get In The Way” s-a clasat pe poziţia 1 în clasamentul din SUA numit Hot Adult Contemporary Tracks, demonstrând ascultărtorilor că formaţia putea la fel de bine să cânte balade pop precum putea piese de dance. Piesa „Hot Summer Nights” a fost de asemenea lansată în acelaşi an cu albumul şi a fost introdusă într-un film de succes numit Top Gun

De interes:  EXPLOZIE de cazuri confirmate cu COVID-19. Ministerul de Interne: Ne pregătim de SCENARIUL 3! Ce presupune

Al treilea album al lui Estefan numit Let It Loose lansat în 1987, a primit discul de platină datorită celor 6 milioane de exemplare vândute în Statele Unite. Acesta conţinea single-uri precum: „Anything For You” (ocupând poziţia 1 în clasamente), „1,2,3” (ocupând poziţia 3 în clasamente), „Betcha Say That” (ocupând poziţia 36 în clasamente), „Rhythm Is Gonna Get You” (ocupând poziţia 5 în clasamente), „Can’t Stay Away From You” (ocupând poziţia 6 în clasamente), piesele a „Anything For You” şi „1-2-3” s-au clasat între timp şi pe locul 1 în Adult Contemporary.

Începând cu anul 1988 Estefan a avut un rol mai important în formaţie, de aceea formaţia şi-a schimbat numele în Gloria Estefan and The Miami Sound Machine. Începând cu următorul an, formaţia a dat faliment, iar membrii au fost concediaţi, însă Estefan şi-a continuat cariera ca artist solo.

În 1989, albumul Let It Loose a fost relansat sub numele Anything For You datorită succesului single-ului „Anything For You”. Albumul a fost vândut cu 7 milioane de exemplare, devenind astfel cel mai bine vândut album din Regatul Unit. În afară de succesul din Regatul Unit, albumul s-a bucurat de un succes şi în Olanda, fiind pe prima poziţie timp de 22 de săptămâni. Albumul a fost de asemenea destul de apreciat şi în Australia şi Canada, aducându-i lui Estefan statutul de vedetă.

Pe la sfârşitul anului 1989 Estefan a lansat primul său album cu vânzări substanţiale numit Cuts Both Ways. Albumul include single-uri precum: Don’t Wanna Lose You (single ce a ajuns în clasamentul Billboard Hot 100 pe poziţia 1), Oye mi Canto, Here We Are, Cuts Both Ways(single ce a ajuns în clasamentul Hot Adut Contemporary Tracks şi s-a aflat pe poziţia 1) şi Get on Your Feet. Piesa Cuts Both Ways’ după succesul din Statele Unite, s-a bucurat de vânzări cu cote de peste 10 milioane de exemplare şi în ţări precum Australia, Olanda, Belgia, Japonia dar şi în restul lumii.

În timpul turneului de promovare a albumului Cuts Both Ways din data de 20 martie 1990, Estefan a fost rănită grav lângă localitatea Scranton, Pennsylvania suferind o fractură la şira spinării motivul fiind o camionetă aflată în viteză care s-a lovit exact de autobuzul în care se afla Estefan. Aceasta a fost dusă la secţia de urgenţă a spitalului Community Medical Center înnoptând sub grija medicilor de acolo. A doua zi, Estefan a fost trimisă la Spitalul de Chirurgie Specială din New York City, unde chirurgii de acolo i-au oferit ajutorul necesar. Recovalescenţa a durat aproximativ un an şi a fost complementată cu terapie psihică. Estefan s-a reîntors în turneu după 10 luni de la accident.

Estefan a reapărut în clasamente o dată cu lansarea albumului Into the Light din 1991. Single-ul „Coming Out of the Dark” aflat pe acest album, a fost interpretat pentru prima dată într-un loc public la American Music Awards din ianuarie 1991 bucurându-se de o admiraţie ieşită din comun. „Eram îngrijorată de faptul că voi plânge înnainte să termin interpretarea. Nu m-am pregătit pentru acest lucru.” a precizat Estefan după interpretarea piesei. Single-ul Out of the Dark s-a clasat pe locul 1 în Statele Unite după numai câteva luni de la lansare. Turneul de promovare al albumului Into the Light World Tour a promovat albumul în peste 100 de oraşe din cinci ţări şi a fost vizualizat de peste 10 milioane de oameni din întreaga lume. Alte single-uri din album cunoscute sunt single-uri precum „Seal Our Fate” şi „Live for Loving You1”. Albumul Into the Light a fost clasat pe locul 5 în clasamentul Billboard devenind astfel unul din cele mai cunoscute albume din prima perioadă a carierei lui Estefan. Albumul a primit un disc de platină în Regatul Unit şi două în Statele Unite.

De interes:  Lanţ uman în București, în memoria victimelor de la „Colectiv”

După succesele albumului Into the Light, Estefan a lansat în 1992 primul album de single-uri numit Gloria Estefan Greatest Hits. Albumul includea hit-uri precum Always Tomorrow, „I See Your Smile” şi nu în ultimul rând hit-ul internaţional de muzică dance „Go Away”. De asemenea tot în acest an, Estefan a sprijinit cântăreţul şi compozitorul cubano-american Jon Secada, cântând împreună cu acesta primul single al acestuia numit „Just Another Day” care datorită acestei colaborări, acesta a avut un succes remarcabil. Estefan a petrecut restul anului în Miami pentru a ajuta la reconstruirea după devastările Uraganului Andrew

În anul 1993 Estefan a lansat primul album de succes internaţional numit Mi Terra. Mi Terra a fost primul album al lui Estefan cântat în limba spaniolă. Albumul s-a bucurat de un Premiu Grammy pentru Cel Mai Bun Album Tropical Latin. Mi Terra a fost un succes în întreaga lume având vânzări de peste opt milioane de exemplare. În Spania a devenit cel mai bine vândut album internaţional. Multe dintre single-uri au devenit cunoscute printre acestea numărându-se şi: „Mi Terra” şi „Con Los Años Que Me Quedan” amândouă bucurându-se de prima poziţie din clasamentul „Hot Latin Tracks” din Statele Unite. Albumul s-a clasat şi în clasamentul Billboard pe poziţia 27 şi pe a unsprezecea poziţie în clasamentul de albume britanice. În ambele ţări albumul a fost cel mai de succes album în limba spaniolă din acea vreme primind astfel discul de platină.

În acelaşi an Estefan a lansat primul ei album de Crăciun numit Christmas Through You’re Eyes fiind primul album cu cântece de colecţie clasice al lui Estefan care nu a fost produs de soţul său Emilio Estefan Jr. Albumul includea piese clasice precum Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow! şi White Christmas dar şi piese noi. Compliaţia a primit discul de platină vânzându-se cu peste un milion de exemplare în Statele Unite.

În acelaşi an, Estefan a colaborat cu Frank Sinatra la un album de-al acestuia special numit Duets, mai precis la piesa „Come Rain or Come Shine”

Albumul Hold Me, Thrill Me, Kiss Me a fost lansat în 1994, acesta fiind o refacere a cântecelor anumitor cântăreţi preferate de către Estefan din anii ’60 şi ’70 (piesele interpretate erau piese precum „Traces”, o piesă interpretată original de formaţia Classics IV, piesa „You’ve Made Me So Very Happy” interpretată original de Blood, Sweat & Tears şi altele). Albumul conţinea single-uri clasice precum: Piesa „Turn the Beat Around” fiind de altfel o refacere a variantei originale disco interpretată original de cântăreaţa de genul disco numită Vicki Sue Robinson în 1976. Piesa a fost alt single de succes care a primit discul de aur în SUA, fiind introdusă în filmul cu Sharon Stone numit The Specialist. Piesa Everlasting Love(interpretată original de Robert Knight în 1967 iar mai târziu, în 1974 de Carl Carlton) a fost de asemenea un single de succes, iar un alt single fiind o refacere a piesei „It’s Too Late” care s-a clasat destul de bine în radioul Adult Contemporary. De altfel piesa „Cherchez La Femme” fiind de fapt un single de dance şi un tribut al lui Tommy Mottola a fost lovitura finală de pe album, produs iniţial ca un single pentru cluburi, acesta a intrat in clasamentele pentru piese de dance.

În 1995 Estefan lansează Abriendo Puertas, albumul care i-a adus acesteia al doilea Premiu Grammy pentru Cel Mai Bun Album Tropical Latin. Acesta are incluse două single-uri de gen dance clasate pe prima poziţie numite „Abriendo Puertas” şi „Tres Deseos”, două single-uri gen latino numite „Abriendo Puertas” şi „Más Allá”. Ziarul The Miami Herald spunea despre piesa Abriedo Puertas că este „o fuziune latino-americană construită briliant pe o combinaţie instrumentală având straturile de stil şi ritmurile necorespunzătoare.”

Albumul care a primit discul de platină intitulat Destiny avea la bază piesa „Reach” care de alt fel a fost şi coloana sonoră a Jocurilor Olimpice de vară din Atlanta 1996. Estefan a interpretat piesa în ceremonia de închidere în faţa a două miliarde de oameni veniţi din întreaga lume. Ceremoniile televizate au inclus pe Estefan interpretând două piese de pe albumul Destiny şi anume: „You’ll Be Mine (Party Time)” şi „Reach”.

De interes:  5 motive pentru care sandalele din piele naturală sunt alegerea perfectă în sezonul estival

Datorită single-urilor albumului, în deosebi „You’ll Be Mine (Party Time)” şi următorul single de pe album „I’m Not Giving You Up”

Pe 18 iulie 1996 Estefan s-a îmbarcat în primul ei turneu numit Evolution World Tour (fiind primul ei turneu care a durat cinci ani) care a apărut în părţi ale lumii precum: Statele Unite, Europa, America latină, Australia, Africa de Sud şi Asia.

Pe 2 iunie 1998, Estefan a lansat al optulea album numit Gloria!. Albumul a avut influenţe de muzică disco, câteva piese combinate cu ritm de muzică salsa sau latine. Albumul a fost singurul din anii ’90 care nu a primit discul de platină, însă a primit discul de aur şi a fost foarte apreciat de public.

Estefan a avut un mare succes în reîntinerirea muzicii disco a a anilor ’90 din SUA. Albumul s-a clasat pe poziţia 23 în clasamentul The Billboard 200. Single-ul „Oye!” s-a aflat pe prima poziţie în clasamente precum Hot Dance Music/Club Play şi Hot Latin Tracks. Alte single-uri de succes au fost single-uri prcum Don’t Let This Moment End, clasat în „Billboard Hot 100” pe poziţia 6 şi „Heaven’s What I Feel” clasat în Billboard Hot 100 pe poziţia 27. Heaven’s What I Feel devenind de asemenea un single în clasamentele latine. Celelalte single-uri ale albumului sunt „Cuba Libre” şi „Don’t Stop”. Una din piesele mai speciale este „Don’t Release Me” în duet cu Wyclef Jean. Pentru a promova albumul Gloria! Estefan a interpretat albumul la o discotecă faimioasă din New York City numită Studio 54.

Estefan a apărut într-un film numit Music of the Heart cântând cu formaţia *NSYNC piesa intitulată Music Of My Heart, această piesă fiind mai târziu nominalizată la Academy Award. De asemenea Estefan a lansat un single latino numit Santo Santo interpretat cu formaţii sau interpreţi precum: formaţia din brazilia So Pra Contrariar, cu Luciano Pavarotti în „Pavarotti şi Prietenii pentru Guatamela şi Kosovo”, sau cu Stevie Wonder la Super Bowl XXXIII în Miami. Estefan este singura cântăreaţă care a interpretat la Super Bowl de două ori. Estefan de asemeni a mai cântat piesa „The Star-Sprangled Banner” în a treia repriză de la jocul de baseball World Series ediţia din 2003 care a fost jucat în Miami între echipele Florida Marlins şi New York Yankees, dar şi în ediţia a jocului de fotbal american Super Bowl XLI din 2007 care s-a jucat între echipele Indianapolis Colts şi Chicago Bears.

Următorul album al lui Estefan a fost Alma Caribeña, lansat în 2000 şi a câştigat premiul de Cel Mai Bun Videoclip datorită single-ului „No Me Dejes de Querer”. Albumul s-a clasat pe prima poziţie în clasamentele din Spania, Statele Unite şi câteva ţări din America de Sud. De asemeni a câştigat un Premiu Grammy pentru Cel Mai Bun Album Tropical. În acelaşi an a mai câştigat la American Music Awards premiiul Award of Merit. În afară de aceste succese albumul s-a bucurat şi de intrarea în clasamentul Billboard Hot 100 aflându-se pe poziţia 7. Albumul conţinea şi single-urile „Como Me Duele Perderte” şi „Tres Gotas De Agua Bendita” cu Celia Cruz, single-uri create în Spania.

După o perioadă de un an de la lansarea Alma Caribeña, Estefan lansează o a doua colecţie de single- urinumită Greatest Hits Vol. II. Colecţia conţinea single-uri din 1993 până în 2000, trei piese noi şi o refacere a single-ului „Conga” aflat pe acest album sub numele de „Y-Tu-Conga”. Albumul avea la bază single-ul „Out of Nowhere” care a fost nominalizat pentru un Premiu Grammy la categoria Cea Mai Bună Piesă Dance.Un cântec cu influenţe R&B numit „I Got No Love”, a fost probabil unul din puţinele melodii ale genului din cariera sa, de asemeni un cântec plin de pasiune este „You Can’t Walk Away From Love” a fost introdus în filmul Original Sin.

Sursa: wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.