Covorul a reusit, de-a lungul timpului, sa dea nastere legendelor, sa creeze o legatura cu divinitatea prin covoare si traverse bisericesti si sa ofere o doza mare de confort. Toata lumea il cunoaste, insa putini sunt cei care ii stiu istoria.
Aceasta piesa textila realizata din lana, bumbac, canepa, matase sau mai nou, materiale sintetice, a fost creata in urma cu cateva mii de ani si a contribuit serios la istoria omenirii.
Care este istoria covorului?
Nu se stie cu exactitate cand a aparut primul covor. Ceea ce este cert insa, este ca in Pazirik, Siberia, a fost descoperit un covor care dateaza din secolul V inainte de Hristos, iar acesta este cel mai vechi astfel de obiect pe care il putem vedea si astazi.
Popularitatea covoarelor a inceput sa apara in Persia ( Actualul Iran), acolo unde oamenii le foloseau pentru a-si izola termic corturile. De la avantajul practic, pana la utilitatea estetica a fost un singur pas. Incet, incet, persii au inceput sa se exprime artistic in covoare, transpunand tot felul de povesti in culorile acestui obiect.
In Europa, covorul a patruns in secolul XIII si era un obiect de foarte mare valoare. Acesta era folosit drept cuvertura pe tronurile regale sau chiar drept fata de masa. O buna perioada de timp, covoarele au fost obiecte de lux folosite doar in casele regale si in familiile cele mai instarite, insa usor, usor, au patruns in toate paturile sociale si au devenit foarte comune. Este adevarat ca inca exista covoare tesute manual care pot costa o avere, insa cea mai mare parte a acestor accesorii sunt accesibile si contribuie la confortul din fiecare casa.
Cateva lucruri interesante despre covor
- Covorul rosu marcheaza caile ceremoniale ale liderilor, politicienilor si vedetelor. Acesta este folosit inca din cele mai vechi timpuri;
- Cel mai scump covor a costat fabuloasa suma de 9.6 miliooane de dolari;
- Mocheta mare, din perete in perete, este mai putin sanatoasa decat covorasele mici. Aeasta este mai stabila, ceea ce poate fi un avantaj, insa este mai greu de curatat si mai sensibila la mucegai si bacterii;
- Chiar si atunci cand nu existau covoare, oamenii foloseau anumite elemente care le inlocuiau. In Evul Mediu, spre exemplu, podelele erau acoperite cu papura. In momentul in care aceasta se uza, era aruncata.