În Timișoara se schimbă regulamentul pentru mansardarea blocurilor

Noul regulament restricționează construirea de noi apartamente tip mansardă la maximum 60% din numărul apartamentelor de la ultimul etaj și impune dezvoltatorilor realizarea unui lift pentru a asigura accesul persoanelor cu dizabilități, obligatoriu prin lege, acoperiș șarpantă din țiglă roșie sau materiale similar și ferestre tip mansardă.

Realizarea de etaje retrase de tip penthouse este permisă, dar nu în spațiile cu destinația uscătorii. Pentru extinderea apartamentelor de la ultimul etaj nu se solicită lift sau locuri de parcare suplimentare.

În cazurile în care se vor crea unități locative noi, proiectul va fi însoțit de un aviz al Comisiei de Circulație, un plan de creare de spații verzi și locuri de parcare ce pot fi amenajate la o distanța de cel mult 100 de metri de clădire. Norma locală de un loc de parcare pe apartament devine obligatorie.

„Noul regulament a fost discutat cu Ordinul Arhitecților din România și cu Arhitectul șef al Timișoarei, Gabriel Almăjan. A durat mai bine de 6 luni de zile ca acest proiect să ajungă pe ordinea de zi a Consiliului Local. Deloc întâmplător, a fost refăcut, ulterior pierdut prin aparatul Primăriei, refăcut din nou și în final astăzi a fost adoptat de către Consiliul Local.

De interes:  Bobby Păunescu: „Există un scenariu ce prinde contur. Subestimarea lui Putin, Rusia distruge infrastructura Ucrainei și cumpără toată România”

Am discutat pe marginea lui și cu dezvoltatorii imobiliari, care l-au considerat mult prea restrictiv și l-au contestat prin terți, și am apărat, în fața lor, interesul orașului Timișoara. Două motive m-au determinat să propun PMT acest regulament: revizuirea vechiului regulament era obligatorie deoarece în forma de azi este practic ilegal și faptul că nu există nici o mansardă realizată în 14 ani de zile care sa poată fi dată ca exemplu pozitiv.

Prevederile cele mai disputate sunt obligativitatea construirii unui ascensor și a unui loc de parcare pe apartament, deși ambele obligații sunt impuse de lege și de normele locale.

Dacă facem o comparație între piața dezvoltatorilor de construcții noi cu piața dezvoltatorilor de mansarde, ultimii sunt favorizați: construcțiile noi sunt obligate să prevadă ascensoare și să amenajeze locuri de parcare, iar cei care fac apartamente în mansarde trec pe sub radar și sunt scutiți de aceste constrângeri.

Restul prevederilor din noul regulament se referă la calitatea arhitecturală a mansardelor care să nu afecteze ansamblul, ci să se completeze cu acesta.

De interes:  Au vrut să evite carantina. Scandal la vama Cenad

Salut faptul că astăzi consilierii locali au decis pentru binele orașului și nu pentru interesele financiare ale unui grup mic de persoane˝, a declarat consilierul local USR PLUS Răzvan Negrișanu.

Sursa: Realitatea de Timis

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.