Granița dintre Egipt și Gaza s-a DESCHIS – Oficialii intră cu ajutoarele umanitare / Străinii ar putea părăsi enclava palestiniană

Granița dintre Egipt și Gaza s-a deschis, sâmbătă, la ora 10.00. Oficialii pot intra cu ajutoarele umanitare. 20 de camioane cu ajutoare vor fi împărțite civililor.

Granița dintre Egipt și Fâșia Gaza a fost deschisă. Pe la punctul de trecere Rafah, singurul de altfel, vor trece camioanele încărcate cu ajutoare umanitare dinspre Egipt în Gaza. 

Au avut loc mai multe discuții între oficiali pentru deschidrea graniței. Joe Biden a anunțat seara trecută că ajutoarele vor trece de graniță, însă a durat mai mult timp decât cel preconizat pentru că drumul a trebuit să fie reparat.

Întrebat despre camioanele cu ajutoare care trebuie să ajungă în Gaza, Biden a spus că „a primit un angajament” din partea israelienilor și a președintelui Egiptului, Abdel Fatah al-Sisi.

„Am primit promisiunea israelienilor şi a preşedintelui egiptean că această trecere va fi deschisă. Drumul a trebuit să fie reparat, era în stare foarte proastă. Cred că în următoarele 24 de ore primele 20 de camioane vor trece graniţa” dintre Egipt şi Gaza, a declarat Joe Biden.

De interes:  Studiu: 40% dintre timișoreni aleg mașina pentru drumurile în oraș

Pe lângă ajutoare, o astfel de decizie le-ar permite străinilor să părăsească enclava palestiniană aflată sub asediu, transmite Reuters.

Într-o postare pe social media, ambasada Statelor Unite ale Americii în Israel a anunţat că „a primit informaţii” că punctul de trecere al frontierei de la Rafah s-ar deschide la ora locală 10 a.m. (07:00GMT).

Nu se știe clar pentru cât timp va fi deschisă frontiera, iar oficialii organizațiilor internaționale iau în calcul că eliberarea ostaticilor va fi una foarte complicată. Egiptul a spus de la bun început că nu va accepta refugiați palestinieni.

„Nu ştim cât timp va rămâne deschis pentru ca cetăţenii străini să părăsească Gaza”, a mai transmis ambasada americană în Israel în postarea citată. 

Sunt măsuri extreme de securitate la graniță, iar forțele de ordine sunt mobilizate pentru a preîntâmpina orice conflict. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.