Fostul șef SIE, Ioan Talpeș, dezvăluiri bombă din culisele privatizării Petrom. Șpăgi de milioane de dolari

Fostul șef al SIE, Ioan Talpeș, a făcut o serie de dezvăluiri bombă despre privatizarea Petrom, în exclusivitate la emisiunea Culisele Statului Paralel. Acesta a afirma că a avut informații despre sume uriașe, de ordinul milioanelor de dolari, care erau puse în joc pentru a-i influența pe cei care se ocupau, din partea României, de acest dosar.

Jurnalistul de investigații Andrei Bădin l-a invitat pe Ioan Talpeș să detalieze un episod despre care a mai relatat, când a fost chemat la Viena, pentru a i se prezenta niște înregistrări audio și video, cu o serie de oameni din România care ar fi negociat să ia șpagă pentru privatizarea Petrom.

„Eu l-am informat atunci pe Ion Iliescu (președintele României la vremea respectivă – N.R.), acesta de față cu mine i-a dat telefon lui Adrian Năstase (prim-ministru – N.R.). Cei implicați în această afacere nu erau chiar miniștrii, dar aveau legătură directă cu această speță (privatizarea Petrom – N.R.) .

Întrebare: Dar ceruseră șpagă pe această speță, Petrom?

De interes:  Realitatea.NET, poziție de top în online-ul românesc: locul 1 la nivel național, în luna octombrie. Site-urile Trustului Realitatea, creștere semnificativă

Talpeș: Nu se cere șpagă pe o speță. În înregistrarea audio care mi s-a prezentat și mie era vorba de 12 milioane de dolari.

Întrebare: 12 milioane de dolari pentru ce?

Talpeș: Nu pot să spun asta, dacă m-ar chema un procuror, da, însă așa, la televizor, nu pot să spun. De ce?! Sunt atâția care știu, eu mă și mir că nimeni nu a mai vorbit. (…) Banii aceia oricum nu s-au luat, după reacția mea. Dacă ar fi făcut și alții ca mine, probabil nu s-ar fi luat niciodată bani. Persoanele implicate sunt acum mari de tot, nu știu dacă au iahturi pe nivelul oligarhilor ruși, dar sunt prin Italia.

Întrebare: V-ați mai întâlnit cu informații post-privatizare despre Petrom?

Talpeș: La mine nu au ajuns astfel de informații. Dacă ar fi ajuns, categoric le-aș fi promovat”, a afirmat fostul șef la SIE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.