Puii de gaina își pot schimba sexul – BANAT FM

Cele mai multe dintre animale au sexe separate, la fel ca si oamenii, insa unele dintre acestea traiesc o parte a vietii cu un sex, dupa care si-l schimba automat, de la sine.

Fenomenul de schimbare a sexului la animale este denumit de specialisti „sequential hermaphroditism”, si, spre deosebire de oameni, pentru unele vietuitoare, aceasta transformare este cat se poate de simpla, informeaza publicatia Science Daily.

Transsexualismul este, de altfel, un lucru destul de comun in randul creaturilor precum viermii, melcii si unele specii de pesti, potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea Yale.

Speciile care practica „hermafroditismul secvential” reprezinta indivizi care se nasc cu un anumit sex pe care il schimba mai apoi in viata.

De exemplu, viermele marin Ophryotrocha puerilis se naste mascul si poate deveni femela, mai ales masculii de dimensiuni mari, intrucat a fi mare e un avantaj doar pentru femela.

Dar schimbarile sexuale nu trebuie sa fie intr-un singur sens. Un bun exemplu sunt pestii gobi. Cand doua femele de pesti gobi se intalnesc, una dintre ele va deveni mascul pentru a se putea imperechea.

De interes:  Doja Cat este noul Artist in Residence al Skechers pentru colecția Uno

Multe animale, precum melcii si ramele, practica si hermafroditismul simultan. Adica cei doi indivizi implicati intr-un act sexual au ambele sexe.

Gaina au doar un ovar funcţional, pe partea stângă a corpului, şi o gonadă nefuncţională, pe partea dreaptă. Dacă un pui de gaina dezvoltă o tumoare, un chist sau o afecţiune similară, ovarul ar putea să regreseze şi să devină inactiv.

Ca răspuns, gonada se poate activa, oferindu-i puiului de gaina un aspect mai apropiat de cel al unui cocoş. Gaina nu va putea să se reproducă.

sursa: www.animalzoo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.