Inceputul in business poate sa fie destul de greoi, in conditiile in care trebuie sa gasesti acea nisa care sa ti se potriveasca si sa iti aduca profit, trebuie sa administrezi cat mai bine taxele si birocratia, trebuie sa gasesti variante de promovare si sa construiesti un brand. Fiecare antreprenor cauta solutii care sa fie cat mai potrivite pentru ceea ce isi doreste, unii alegand sa isi deschida o firma in Bulgaria, in loc de a alege Romania. Cat de mult merita, insa?

Comparatii intre o firma in Bulgaria si una in Romania

In principiu, situatia economica din cele doua tari este oarecum asemanatoare. Atunci cand vine vorba despre mediul de afaceri insa, Bulgaria pare a avea un mic plus fata de Romania, din cateva motive:

  • Exista o stabilitate economica mai mare in tara de la sud de Dunare, ceea ce atrage mai multi investitori straini si ofera o incredere mai mare. In general, stabilitatea este data de faptul ca Leva bulgareasca este mereu la aceeasi valoare fata de euro.
  • Impozite ceva mai mici. Impozitul pe profit in Bulgaria este de doar 10% si de asemenea, impozitul pe dividende este mai mic: 5 %. Este adevarat ca si in Romania impozitul pe dividende este 5%, insa doar pentru o perioada.
  • Recuperare TVA mai rapida. Firmele din Romania nu au o garantie asupra timpului in care isi pot recupera TVA-ul. In BUlgaria, TVA-ul poate sa fie recuperat in 45 de zile.
  • Salarii mai mici in tara vecina. Practic, acest lucru inseamna cheltuieli mai mici pentru investitori.Costurile sunt mai mici si in ceea ce priveste serviciul de contabilitate, care in Bulgaria este de aproximativ 100 de euro lunar, iar in Romania poate sa ajunga la peste 200 de euro.
De interes:  Tâmplărie PVC - Pentru o casă eficientă energetic

Este adevarat ca infiintarea unei firme in Bulgaria poate sa fie destul de dificila, atata vreme cat exista o bariera de limba si este vorba despre o alta tara. Totusi, poti apela la un avocat in Bulgaria  care sa iti ofere consultanta si sa te ajute sa iti infiintezi firma. In ceea ce priveste distanta, din Bucuresti pana in Ruse sunt doar 70 de km, asadar, nu ar trebui sa fie o problema.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.