EXCLUSIV. Procurorii s-au împotmolit pe traseele penale de la Herculane! Sunt pe urmele lui Gheorghe Filipescu! | Express de Banat

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin a refuzat trimiterea în judecată a fostului primar din Băile Herculane și a omului de afaceri reșițean Gheorghe Filipescu!

Nicușor Vasilescu își caută dreptatea la instantețele internaționale după ce a fost achitat de două instanțe în dosarul schimburilor de terenuri din stațiune, dosar întocmit de prim-procurorul Laura Iancu și care l-a obligat să coboare din fotoliul de primar. Fostul edil s-a ales și cu un al doilea dosar penal, instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin. De data aceasta, prim-procurorul Laura Iancu a întors dosarul din drumul lui spre sala de judecată. A dat o ordonanță de infirmare a rechizitoriului întocmit de procurorul George Bucurică prin care fuseseră trimiși în judecată Nicușor Vasilescu, fostul primar din Băile Herculane, omul de afaceri Gheorghe Filipescu. Primul, pentru abuz în serviciu și fals intelectual. Al doilea, pentru complicitate la fals intelectual.

Trasee turistice pe hârtie!

Primăria Băile Herculane a primit 1,12 milioane lei, finanțare guvernamentală, pentru realizarea unor trasee turistice în pădurile din împrejurimile orașului. Timp de execuție 10 luni, începând cu 8.11.2011! Lucrările au fost atribuite firmei Consproiect, a omului de afaceri Gheorghe Filipescu. Acesta l-ar fi determinat pe un angajat de-al său să întocmească situații de lucrări nereale. În realitate, doar câțiva muncitori au marcat cu vopsea traseele ce urmau a fi executate, au curățat și defrișat lăstarii. Nimic altceva! Primarul Vasilescu știa acest lucru și și-a complicat existența încercând să salveze proiectul. Pentru a nu pierde finanțarea, a fost de acord, practic, cu decontarea unor lucrări ce nu erau executate. Avea promisiunea lui Filipescu că va face totul ca la carte imediat ce vremea o va permite. Nu s-a întâmplat așa.

De interes:  Urzica, vedeta sezonului de primăvară, benefică pentru sănătate

După o vizită în teren, Ministerul Dezvoltării a oprit finanțarea, constatând că lucrările contractate nu sunt executate. Primarul Vasilescu a făcut atunci o plângere penală sesizând frauda, dar procurorul susține că ar fi făcut acest lucru pentru a demonstra că nu are nicio implicare. În zadar a arătat fostul edil că avea promisiunea lui Filipescu că se vor face toate lucrările de îndată ce va permite timpul, altfel urmând să fie pierdută finanțarea. Vasilescu a făcut la acea vreme o plângere penală pentru înșelăciune, fals în înscrisuri oficiale și uz de fals, pentru că Gheorghe Filipescu a indus în eroare reprezentanții Consiliului Local cu privire la executarea lucrărilor. Filipescu le prezentase acestora 10 situații de lucrări și un centralizator pentru suma de 510.000 lei. Pentru această sumă Filipescu a demarat chiar procedura executării silite împotriva administrației locale. Situația a fost prezentată și în mass-media de primarul Vasilescu, ceea ce pare să-i demonstreze bunele intenții. Și anume, că a urmărit doar ca Primăria Băile Herculane să nu piardă finanțarea.

De interes:  Sfaturi pentru a va ajuta sa va adaptati consumul de proteine

În 6 martie 2014 s-a dispus începerea urmăririi penale dață de Gheorghe Filipescu. În august 2016 însă s-a început urmărirea penală și pentru abuz în serviciu, față de Nicușor Vasilescu. Procurorul a reținut că, într-adevăr, o comisie a constatat în 2012 că nu există acele trasee turistice, dar și că primarul Vasilescu ar fi insistat atunci pentru executarea lucrărilor și pentru plata facturii pentru că altfel exista riscul pierderii finanțării de la Ministerul Dezvoltării. Cu dirigintele de șantier Parchetul a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției, acesta confirmând că lucrările pentru care s-a emis o factură de ceva mai mult de 300.000 de lei erau făcute doar pe hârtie, nu și în teren.

În martie 2019 s-a întocmit rechizitoriul prin care Filipescu și Vasilescu să fie trimiși în judecată. Numai că prim-procurorul Laura Iancu l-a infirmat. A constatat mai multe probleme. Astfel, urmărirea penală va fi redeschisă și completată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.