Episcopul martir Valeriu Traian Frențiu, omagiat la Reșița printr-o expoziție – Banat FM


Muzeul Banatului Montan din Reşiţa a găzduit vernisajul expoziţiei „Fericitul Valeriu Traian Frenţiu – Episcopul de Fier”, care cuprinde obiecte de cult, veşminte, fotografii şi înscrisuri ce i-au aparţinut Episcopului Martir.
La Muzeul Banatului Montan a fost vernisată o expoziție închinată lui Valeriu Traian Frențiu, episcopul martir, născut la Reșița. Expoziţie a fost organizată şi la Oradea, la împlinirea a 144 de ani de la naşterea Episcopului Valeriu Traian Frenţiu. La Reşiţa, însă, numărul obiectelor a crescut, urmare a colaborării dintre Muzeul Banatului Montan din Reşiţa şi cele două Episcopii greco catolice din Oradea şi Lugoj.
Este unul dintre cei şapte episcopi-martiri ai Bisericii greco-catolice, care au fost beatificaţi la data de 2 iunie 2019, pe Câmpia Libertăţii din Blaj, de către Papa Francisc. Pentru noi, Valeriu Traian Frenţiu reprezintă o personalitate şi era cel mai în vârstă din grupul celor şapte, fiind născut la 1875. Pentru noi este important, fiind din Dieceza de Lugoj, care este singura ce are doi martiri. În vremurile de acum, ei sunt un model de credinţă, pentru că nu au făcut niciun compromis, nici măcar cu comunismul. Valeriu Traian Frenţiu ne este drag, pentru că a fost un model de credinţă şi de tărie. Iată ce valori a dat România”, a declarat Preasfinţitul Alexandru Mesian, Episcopul Lugojului.
„Obiectele expuse fac parte din perioada Regilor Ferdinand, Carol al II-lea şi Mihai şi a papilor, Papa Pius al XI-lea şi al XII-lea. Avem şi două hrisoave, pentru a evidenţia dimensiunea de ctitor al Preasfinţiei Sale, care numai până în anul 1938 a sfinţit 64 de biserici pe cuprinsul eparhiei de Oradea, care au fost restaurate sau reconstruite în stilul neo-românesc. Acest proiect arhitectural este unul dintre cele mai vaste de aliniere la stilul arhitectural al României Mari”, a afirmat consilierul cultural Rodica Indig, din partea Episcopiei Greco-Catolice Oradea.
Valeriu Traian Frențiu s-a născut la 25 aprilie 1875, Reșița, România și a murit 11 iulie 1952, Închisoarea Sighet, a fost un episcop român unit, arestat în 1948 de autoritățile comuniste și decedat la Penitenciarul Sighet. A fost beatificat de papa Francisc în anul 2019. Este sărbătorit în Biserica Catolică în data 2 iunie.

De interes:  La Mulţi Ani, Oana Sîrbu! – BANAT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.