Ecluza de la Sânmihaiu Român a redevenit operaţională oficialdupă ce a fost reparată în cadrul unui proiect transfrontalier cu Serbia, astfel încât, după mai mult de o jumătate de secol de când a fost suspendată navigaţia pe Bega între România şi ţara vecină, se poate circula pe canal între cele două ţări.

În cadrul proiectului au fost efectuate lucrări de reabilitare a ecluzei şi a stăvilarului construit în urmă cu peste 100 de ani, repararea nodurilor hidrotehnice de la Srpski Itebej şi Klek (Serbia). Totodată, partenerul sârb a finalizat execuţia pistei de biciclete până la graniţă, astfel că, în viitor, după deschiderea punctului de trecere a frontierei de pe Canalul Bega, traseul cicloturistic va avea peste 70 de km.

Circulaţia se va putea face cu ambarcaţiuni de agrement pe cei 114 km ai Canalului Bega de pe teritoriul românesc şi cel sârbesc şi, mai departe, pe sistemul navigabil dunărean. Pentru ca transportul să se desfăşoare în cele mai bune condiţii, în perioada următoare vor începe lucrările pentru deschiderea unui punct de trecere a frontierei naval şi pietonal pe canal. În acest moment este finalizată documentaţia tehnică şi a fost obţinută autorizaţia de construire pe o parcelă de 1.000 mp, în localitatea Uivar.

De interes:  Războiul din Ucraina bagă Europa în faliment. Invazia lui Putin ne scumpește pâinea

Consiliul Judeţean Timiş a inclus în bugetul anului 2022 fonduri necesare demarării construcţiei punctului de trecere a frontierei şi se estimează că la sfârşitul anului 2023 punctul va fi operaţional.

Odată cu deschiderea ecluzei de la Sânmihaiu Român, va fi posibilă circulaţia pe canal a ambarcaţiunilor de agrement de la Timişoara până în Serbia şi mai departe, pe Tisa şi Dunăre, fie spre Marea Neagră, fie spre sistemul Main-Rin-Marea Nordului.

Prin proiect, au fost achiziţionate de către cele două administraţii bazinale echipamente specifice care vor fi utilizate pe viitor pentru întreţinerea căii navigabile şi au fost organizate activităţi de promovare a rezultatelor proiectului şi creşterii vizibilităţii Canalului Bega.

Sursa: Realitatea de Timis

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.