Bunicii sau părinții tăi au nevoie de asistență permanentă în ceea ce privește rutina zilnică? Sau poate înaintarea lor în vârstă a condus la probleme de sănătate care necesită îngrijiri medicale constante. În ambele cazuri, pot deveni utile serviciile unui azil de bătrâni de stat sau ale unui cămin privat. Astfel de centre specializate sunt o soluție ideală atunci când o distanță semnificativă te desparte de seniorii dragi sau nu dispui de pregătirea medicală necesară pentru a asigura îngrijiri adecvate.
Pentru a decide mai ușor dacă un azil de bătrâni de stat sau un cămin privat este locul potrivit pentru seniorul drag din viața ta, ar trebui să ai în vedere următoarele diferențe.
Nivelul de modernizare
O primă diferență pe care trebuie să o analizezi este nivelul de modernizare a spațiului în care seniorul va locui. De multe ori, azilele de bătrâni de stat dispun de fonduri insuficiente pentru a realiza anumite renovări periodic, motiv pentru care starea camerelor și a facilităților oferite poate fi sub așteptări.
În cazul căminelor private, spațiile în care vârstnicul va locui sunt de regulă moderne, uneori chiar luxoase, fiind întreținute corespunzător permanent. Totodată, dacă alegi pentru seniorul drag mutarea într-un cămin de bătrâni, vei constata că dorința unei astfel de instituții este să fie ca o a doua casă pentru fiecare vârstnic în parte. Din acest motiv se asigură îngrijiri personalizate care pot contribui chiar și la redobândirea mobilității și independenței după un atac vascular cerebral sau o fractură mai complicată.
Calitatea serviciilor
De regulă, azilele de bătrâni de stat asigură în principal hrana zilnică și un anumit nivel de supraveghere și îngrijire în funcție de personalul disponibil. În căminele private, seniorului drag beneficiază de un nivel de asistență personalizat. În primul rând, mesele zilnice sunt adaptate restricțiilor alimentare care se aplică (dacă este cazul) și sunt compuse din ingrediente cât mai proaspete și sănătoase.
Totodată, pe lângă asistentele și infirmierele care verifică starea de sănătate a rezidenților periodic există și vizite zilnice efectuate de un medic primar generalist. La acestea se adaugă consulturile săptămânale de specialitate care variază în funcție de afecțiunile vârstnicului. Pot fi cardiologice, neurologice, ortopedice, psihiatrice și altele. Trebuie menționată și prezența zilnică a unor kinetoterapeuți și fizioterapeuți experimentați care sunt esențiali în special pentru recuperarea medicală necesară în anumite cazuri.
Stimularea cognitivă și fizică asigurată
Pentru ca riscul de izolare socială și depresie să fie cât mai scăzut și seniorul să rămână activ, este importantă și asigurarea unei stimulări cognitive și fizice adecvate, mai ales în cazul vârstnicilor care sunt independenți sau semi-dependenți. De multe ori, în azilele de bătrâni de stat nu sunt oferite activități care să binedispună și să invite la socializare.
În cadrul căminelor private și acest aspect este avut în vedere, motiv pentru care inclusiv vârstnicii fără probleme de mobilitate beneficiază de ședințe de kinetoterapie personalizate menite să limiteze pierderile de masă osoasă și musculară și să prevină viitoare accidente. Totodată, se asigură o viață socială activă care poate include atât terapie ocupațională, cât și jocuri de societate, dezbateri pe o varietate de teme și ieșiri la teatru sau la biserică în compania unui personal care oferă supraveghere adecvată.
Dacă dorești să asiguri o bătrânețe fără griji pentru seniorul drag din viața ta, este de multe ori preferabil să ai în vedere serviciile unui cămin privat. Astfel, vârstnicul va beneficia de servicii premium la prețuri comparabile cu cele care se aplică în cazul azilelor de bătrâni de stat. Totodată, vei putea vizita seniorul inclusiv seara și în weekend și verifica starea lui de sănătate contactând direct personalul căminului.