„Alegătorul trebuie să-şi poată exprima opţiunea de vot, indiferent de locul în care se află în perioada alegerilor. Dacă se adoptă proiectul, vor putea vota la alegerile parlamentare şi prezidenţiale, prin utilizarea serviciilor poştale, toţi românii cu drept de vot aflaţi în străinătate, precum şi alegătorii din ţară care ştiu că nu se vor putea prezenta la urne în ziua votului. Vor fi înlăturate barierele de până acum legate de numărul total insuficient de reprezentanţi ai diasporei (doar 4 deputaţi şi 2 senatori) raportat la numărul total al românilor plecaţi în străinătate. Pentru românii care trăiesc temporar în străinătate votul reprezintă legătura lor cu comunitatea din care au plecat. De aceea, am propus ca la alegerile parlamentare, românii cu reşedinţa în străinătate şi domiciliul în ţară să poată vota fie pentru candidaţii din circumscripţia Diaspora, fie pentru circumscripţia electorală corespunzătoare adresei de domiciliu din România. Ei indică practic o adresă de corespondenţă”, a explicat deputatul PNL Matei Dobrovie, iniţiatorul propunerii legislative.
De asemenea, se înfiinţează un Birou Electoral General pentru votul prin corespondenţă care va coordona întregul proces şi va supraveghea modul în care Poşta Română realizează şi trimite către alegător documentaţia de vot.
Trasabilitatea votului va fi asigurată printr-o platformă web pusă la dispoziţie de AEP, unde alegătorul poate verifica traseul votului său prin corespondenţă.
Iniţiativa mai propune clarificarea unor termene şi a atribuţiilor avute de Poşta Română, stabilirea unor reguli cu privire la documentaţia aferentă turului al doilea de scrutin pentru alegerile prezidenţiale, delimitarea dintre adresa de corespondenţă şi adresa de domiciliu/reşedinţă, facilitarea votului pentru persoanele cu dizabilităţi sau actualizarea informaţiilor ce urmează a fi incluse în cererile transmise de către alegători, în listele electorale, precum şi în procesele-verbale încheiate de birourile electorale, clarificarea condiţiilor în care birourile electorale înregistrează, sortează şi păstrează documentele primite de la alegători, definirea situaţiilor în care buletinele de vot sunt considerate nule.
Deputatul PNL a solicitat dezbaterea acestei propuneri legislative în procedură de urgenţă, pentru a se putea aplica la alegerile prezidenţiale.