Orteza, indiferent de utilizarea ei, este un dispozitiv ortopedic. Prin definitie, scopul purtarii unui dispozitiv ortopedic este de a compensa, imobiliza, preveni sau chiar corecta deformarea unei parti slabite sau ranite a corpului. Prin sustinerea zonei afectate orteza va avea un rol important in  vindecarea sau intarirea partii ranite. Totusi, trebuie sa facem o diferenta intre orteze si proteze.

De exemplu, scopul unei proteze este de a imobiliza o articulatie, insa  nu permite practicarea unui sport. Orteza are rolul de a securiza zona afectata, in preventie sau dupa o leziune a unei articulatii, prin stabilizarea acesteia. Acest suport insa, fata de atela, va face posibila utilizarea articulatiei si deci persoana respectiva poate sa se miste sau sa faca sport.

Orteza va compensa astfel un deficit sau o lipsa de ligament, in timp ce o proteza inlocuieste un membru absent sau o parte a unui membru, cu scopul de a-i restabili functia si a-i restabili aspectul initial.

De ce sa purtam o orteza?

Comportamentul potrivit este de a trata intotdeauna un pacient cu un maxim de mecanisme de adaptare active, mai degraba decat sa folosesti mecanisme de protectie pasiva.  Prima etapa a reabilitarii va fi astfel obisnuirea pacientului cu efortul progresiv. Este necesar sa fie masurat stresul in functie de simptome si sa nu ia automat medicamente atunci cand apare durerea dupa o activitate intensa, sau o zi de munca cu un scaun nepotrivit. Este indicat sa-ti modulezi comportamentul si sa-ti adaptezi activitatile precum si postura in timpul zilei.

De interes:  SONDAJ INSOMAR. Guvernul de coaliție, în impas - LOVITURĂ DURĂ, la două luni de la învestitură. PNL câștigă teren

Cand o patologie este persistenta, trebuie facut totul pentru a gasi o solutie, de la cea mai putin invaziva la cea mai invaziva.

La inceputul unui tratament se prefera solutiile active fara adjuvanti, apoi daca aceasta nu reuseste, se prefera adjuvantii. Astfel, o orteza este considerata un adjuvant care poate ajuta la vindecare, daca nu este folosita ca singur tratament. Exista mai multe tipuri de orteze: orteze pentru mana, pentru brat, pentru picior, orteze sold etc.

Cand trebuie sa folosim o orteza?

Exista mai multe indicatii pentru purtarea unei orteze, iata diferitele faze in care purtarea acesteia poate fi benefica.

Preventie: Odata cu evolutia accidentelor de tip accidentare la schi, acum a devenit obisnuita purtarea unei casti de protectie. Astfel, chiar daca o accidentare la genunchi nu pune viata in pericol, asa cum poate fi in cazul unui accident fara casca, nu este inconsecvent, avand in vedere numarul de leziuni care afecteaza genunchii schiorilor in fiecare an, sa se recurga la o protectie orteza, bineinteles in functie de intensitatea practicii sale. In sporturile extreme precum Motocrossul, unde accidentele pot fi foarte grave, iar genunchierele de ultima generatie au devenit aproape o obligatie. Nu previne ranirea, dar ii limiteaza foarte mult severitatea.

Sportivii de nivel inalt fac din ce in ce mai mult aceasta alegere de preventie. De exemplu in randul schiorilor profesionisti exista o medie de doua leziuni ale ligamentelor incrucisate intr-o cariera, ceea ce corespunde unei pauze de 2 ani. In acest sens, ni se pare esential in zilele noastre sa ne gandim in ceea ce priveste protectiile chiar si la antrenament, pentru a reduce riscurile asumate.

De interes:  Armata ucraineană susține că ar fi doborât mai multe avioane rusești. Moscova neagă informația

Cand este prezenta o patologie: Daca o patologie este prezenta mai mult in timp, o orteza de compresie poate ajuta la limitarea mecanismelor durerii si la reluarea mai devreme a exercitiilor pentru a trata patologia. In urma unei accidentari, purtarea ortezei este utilizata in 3 etape:

Purtarea ortezei in imobilizare functionala

Dupa o entorsa, soc sau traumatism care nu necesita interventie chirurgicala, exista un timp de protectie care sa ajute pacientul sa se vindece si sa permita reluarea sportului fara sechele. Orteza este un mijloc de limitare a amplitudinii durerii, de compresiune pentru reducerea edemului si de suportare treptata a acestei probleme in primele saptamani de dupa patologie.

Purtarea ortezei pentru a face din nou sport

Dupa imobilizare si reabilitare, este posibil sa porti o orteza pentru a limita riscul de ranire ulterioara, in special atunci cand practici sport. Dar, daca esti vindecat, orteza trebuie abandonata cat mai repede pentru a nu crea dependenta.

Purtarea ortezei inainte de operatie (preoperator)

Inainte de operatie, orteza este folosita pentru a limita o miscare dureroasa, daunatoare in ceea ce priveste consecintele rezultatului postoperator. De asemenea, face posibila, prin fenomene de compresie, limitarea edemului si reducerea cat mai mare a inflamatiei, facand astfel posibil chirurgului sa actioneze la momentul datei operatiei. Acesta este un criteriu pentru un succes bun al operatiei.

De interes:  Modernizarea căii ferate Caransebeș-Lugoj-Timișoara a fost scoasă la licitație

Purtarea ortezei dupa interventie chirurgicala (post-operator)

In perioada imediat postoperatorie, in urma avizului chirurgului, exista o perioada in care anumite miscari nu vor fi autorizate si nici posibile pentru pacient. Orteza in acest moment este un mecanism de protectie care vizeaza limitarea miscarilor periculoase prin blocarea unei parti a mobilitatii pentru a permite vindecarii sa se vindece treptat si in siguranta.

Teama de recidiva este principala cauza a purtarii ortezei deoarece pacientul doreste sa se protejeze cat mai mult, sa se linisteasca si sa evite repetarea aceleiasi leziuni care a fost traita ca o trauma. Aspectul psihologic trebuie luat in considerare, iar daca pacientul se simte mai bine cu o orteza in refacere, nu ezita sa poarte una. Pe de alta parte, trebuie purtata pe termen scurt, iar el trebuie sa abandoneze treptat orteza pentru a nu crea dependenta. Nu este o problema sa te protejezi de teama de a nu te reface, daca nu ti-ai facut timp sa-ti pregatesti corpul pentru activitatea ocazionala si intensa pe care urmeaza sa o desfasoare. Totul trebuie facut insa cu masura si in conformitate cu sfatul medicului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.